Mona de Pasqua!

La mona de Pasqua és molt tradicional a Catalunya, València i Múrcia. Al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el número d’ous que tenia la mona corresponia a l’edat del nen fins a arribar als 12 anys. Antigament, la mona de Pasqua era coneguda com a coca de Pasqua.  La mona és una tradició que simbolitza que la Quaresma s’ha acabat. Ja els romans es regalaven, com a prova d’amistat, ous durs amb una pasta de pa que es deien munda o monus. L’origen de la paraula mona  prové de l’evolució de les paraules llatines a partir de munna, que en àrab vol dir “regal”, i era i encara és el regal del padrí el Diumenge de Pasqua  i que el fillol abans anava directament a recollir-la a casa del seu padrí després de la missa. La mona eren les postres  per a tota la família i també era costum en alguns llocs que el nen recités un vers. El que encara és conserva de les mones originals és l’ou, avui en dia de xocolata, i això es deu al seu simbolisme, l’ou de les mones representa el principi de la vida. En l’època romana la mona de Pasqua no era de xocolata ja que encara no tenien aquest ingredient que no descobririen segles després; era una coca decorada amb ous de gallina, amb aquetsa coca celebraven l’inici de la primavera per això encara s’anomena la Pasqua Florida.  Si avui voleu menjar-vos la mona i ahir no us la varen regalar,  hem pensat d’escriure aquí la recepta de la mona tradicional de Pasqua per si la voleu fer.

Ingredients:
– Per a la massa mare:
  • 175 g de farina de força ( s’obtenen de grans de blat dur)
  • 90 g d’aigua
  • 10 g de llevat fresc de flequer
– Per a la mona:
  • 250 g de farina de força
  • 2 ous
  • 65 g de sucre
  • 30-40 ml d’aigua mineral
  • ratlladura de llimona
  • 25 g d’oli
  • la massa mare
  • cabell d’àngel
  • un parell d’ous durs per a decorar
Preparació:
– Per a la massa:
Es dissol el llevat amb l’aigua tèbia, i s’hi afegeix la farina. S’amassa fins aconseguir una massa homogènia. Es forma una bola i es col·loca en un bol enfarinat i es deixa reposar  durant dues hores en un lloc aïllat de corrents d’aire.
– Per a la mona:
En un bol gran, s’hi barreja la farina, amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare.
S’amassa i mica en mica, es va afegint la quantitat necessària d’aigua per tal que quedi una massa lligada (ni molt seca, ni molt humida, que no s’enganxi a les mans). S’hi afegeix oli i s’amassa uns 10 minuts fins que la massa l’absorbeixi tot.
Aleshores, es col·loca en un bol enfarinat i es deixa reposar durant tres hores en un lloc aïllat de corrents d’aire.
Passat el temps de fermentació, s’estira al damunt d’una superfície enfarinada, amb l’ajuda del corró. I es forma un rectangle que sigui una mica  més ample d’un extrem. Aleshores, es col·loca el cabell d’àngel a l’extrem més estret, i es va enrotllant cap a l’extrem més ample.
S’acaba d’estirar i s’uneixen els extrems  i se li dóna forma de corona.
Es col·loquen  un parell d’ous durs al damunt de la mona per decorar i  finalment  s’enforna a 180ºC .
El resultat queda  així:
Vale! Prosit!
Bon dia de la mona!
Andrea Balart, Irina Balart i Alba Carrasco
4t ESO llatí optativa 2

41 thoughts on “Mona de Pasqua!

  1. Margalida Capellà Soler

    Molt bon dia de la mona, discipulae! Una manera molt dolça d’acabar les vacances i demà tornar amb força a l’institut!

    Recordeu aquell apunt que us vaig recomanar sobre l’origen dels ous de Pasqua i els romans! A veure si en Tom finalment ens en fa cinc cèntims aquí!

  2. Cecilia Bizzotto

    Salve:D
    Un article molt interessant. Llàstima que ho hagi vist avui, sino hauria pogut fer el pastís ahir, el dia de pasqua! La foto de la mona que hi ha, l’heu fet vosaltres?
    Vale!

  3. NATALIA ESPEJO

    SALVEE!
    mmmmm.. quina bona pinta que fa!!! 🙂
    desconeixia l’origen de la paraula mona, que prové de l’evolució de les paraules llatines a partir de munna, que en àrab vol dir “regal” i en veritat es això un regal que el padri li fa al seu fillol.
    No sabia tampoc que l’ou de les mones representa el principi de la vida.
    VALEEEEE!

  4. Alícia Roure

    Salve 🙂 !

    Molt bon apunt noies! Jo ara la mona ja no la faig, perquè ja sóc grandeta però tot hi així segueixo mantenin la tradició reunint-me amb els meus padrins, i celebran-t’ho.
    Aquesta mona no s’assembla gaire a la que jo solia menjar, encara que ja sabia que abans eren així.

    VALE 😀

  5. Eva Serrano

    Salve! ja provaré de fer aquesta mona, té molt bona pinta! A Anglaterra encara la fan d’ous també però ara aquí ha passat a ser la mona de xocolata! 🙂
    Valee

  6. moya.elisa2011

    Salve!
    Molt bon apunt Andrea Balart, Irina Balart i Alba Carrasco. Trobo que esta molt treballat i no tan sols us heu limitat a buscar informació sobre l’origen de aquesta particular tradició, sinó que encara heu buscat la recepta , per tal de que tota la gent pugui gaudir de aquest ric menjar.
    M’ha sorprès molt el fet de que la mona en un principi no fos de xocolata, però clar si no existia com anaven a fer-la servir..
    Estaria ver poder veure un vídeo on es vegi la preparació de la mona, però d’aquesta manera també queda bé.

  7. espasa.aida2011

    mmmmmm quina bona pinta! jajaja jo ja no tinc mona però sempre l’he fet! trobo que és una tradició per a treure somrriures als nens eh! jajaja Ave!

  8. pais.yasmina2010

    Salve! 🙂

    Enhorabona per l’article, és molt interessant saber d’on prové la tradició de la mona i l’origen de la paraula. Està molt bé la recepta, té molt bona pinta encara que pel meu gust li treuria els ous durs que porta.
    Tot i això m’ha semblat una bona proposta relacionant la cuina romana amb aquestes vacances de pasqua.
    VALE!

  9. bergel.almacruz

    Salve!!
    No sabia l’història de les mones de pasqua ni sabia fer una jaja ja ho provaré.
    Vale!!!

  10. Marta Bautista

    Salve!!

    Jo tampoc sabia d’on provenia la mona de pasqua, si que sabia que era tradició això de l’ou dur!! Ja provare de fer-ho a casa!! 😀

    Vale!!

  11. Mireia Moral

    SALVEE!
    Jo l’historia de la mona de Pasqua ja la savia, i sempre m’han regalat la mona els meus padrins, ara ja no hem regalen mona, però si que hem fan algun regal, i ens seguim ajuntant, per celebrar el dia. Felicitats per l’apunt!
    VALEE! =D

  12. macias.gene2010

    suposu que esta bona pero veig q no porta res de xocolota llavors molt no m’agradaria la vritat pero aixo d’intentar de fer una a casa no perque no sen dona be la cuina pero bueno es veo que esta bona aixo de la tradicio es increible com desde fa segles molt temps encara segueix estan present!

  13. Carlos Moreta

    Salve!!
    Aquesta mona té molt bona pinta,ni sabia que significaven el principi de la vida.

  14. Erik Martins

    Salve! 😀

    No sabia d’on provenia la paraula mona ni tampoc el significat de l’ou que sempre hi ha a totes les mones.
    Té molt bona pinta la mona ha d’estar bona!:)

    Valeee

  15. tinker.tomas2010

    Salve!
    No savia que el nom mona provenia de la paraula romana “munnua” (que en arab vol dir regal) ni que els romans la regalaben com a senyal d’amistat.
    Molt interesant l’article!

    Vale! 😀

  16. trullenque.clara

    Salve!!

    Bé,jo no celebro la mona i tampoc tinc padrí però trobo que és molt bonic l’origen de la paraula “mona”!
    Tot i això, suposo que algun dia, provare de fer-ne alguna amb aquesta recepta 😀

    Per cert, jo també vull que el Tom ens faci cinc cèntims de l’article aquell en anglès! 😀

    Vale!

  17. cervero.sabina2011

    Salve!
    Ja havia sentit que les mones abans eren diferents, tot i així segueixo preferint la meva mona de xocolata de sempre! Encara que aquesta també té bona pinta, tot s’ha de dir. Felicitats per l’apunt noies 😀

  18. huete.victor1020

    Salve!!
    Jo particularment no sabia que la mona de pasqua portaba ous de veritat i que portava tants ous com anys tenies.

  19. aparicio.erik2012

    Té bona pinta i tot, pero ni amb aquestes magnifiques indicacions crec que sigui capaç de fer-la jaja.
    Jo vaig menjar un troç de la mona del meu germá, que per cert, era boníssima..
    Ara ja se d’on prové el nom de mona i la costum de decorar-la amb ous..

    Valee!!

  20. torrent.laura1220

    Salve!

    Ara que ja ha passat la mona ha estat bé saber-ne el seu origen, perquè el desconeixia. Tampoc sabia que era tradició l’ou dur.
    Està bé posar-ne la recepta, potser algun dia m’animo i en faig una.

    Vale!

  21. lario.paula0920

    BONUM DIEM!!!!

    és un bon treball i molt interessant, mai m’havia posat a pensar quin deuria ser el significat de perquè sempre es fiquen ous a les mones:O ni tampoc sabia que mona provingués de ‘munna’ que significa regal en àrab. ara veient aquest apunt m’han entrat ganes de torna a menjar les mones que vaig menjar dilluns jajaj mmmhhh.. En la meva família la mona mai falla, no té re a veure amb el S. XVIII que la regalaven sol fins als 12, nosaltres fins hi tot als 21 jajajaj

    valeeeee!

  22. vargas.noelia2011

    Jo de petita sempre celebrava la mona,però ara ja no la celebro. M’agrada molt aquesta mona i està molt ben feta. Felicitats!

  23. Eva Perez

    salvee
    quiiina piintaaa jajaja, pero yo no podria fer-la perque aixo de la cuina no se m’en dona molt be…
    desconeixia el seu origen, molt interesant i tampoc sabia la tradició de l’ou d’ur

  24. gomez.luque2011

    salveee! 😀

    Te molt bona pinta aquesta mona, encara que prefereixo més les mones d’avui dia amb els ous de xocolata, que m’encanta! jajaja Encara que ara més que res la mona la celebro per la meva germana petita.
    Tampoc coneixia que la paraula mona, prove de l’evolucio de munna, i que en àrab vol dir regal, (regal que fa els padrins als fillols el dia de pascua.)

    vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *