Taller de cuina romana a la Boqueria

El passat dimarts 13 de març, sense cap tipus de superstició, els alumnes de llatí de 4t d’ESO vam assistir a un taller de cuina romana al Mercat de la Boqueria de Barcelona.

Fotografia de Víctor Barranco. Llatí 4t ESO

Fotografia de Víctor Barranco. Llatí 4t ESO

Aquesta sortida consistia en aprendre com menjaven els romans i quins eren els seus aliments predilectes. Per fer aquesta activitat vam estar amb la cuinera Eulàlia Fargas i la seva ajudant, l’Àngela.
Primer de tot vam tenir un temps lliure per estar pel mercat, fer fotos, mirar preus, informar-se de quins aliments utilitzaven els romans…
A les 10 del matí va començar el taller. Primer de tot l’Eulàlia ens va fer una petita introducció del que era la cuina romana, i després de preparar-nos vam començar amb el taller.

Fotografia de Víctor Barranco. Llatí 4t ESO

El menú del dia que vam preparar va ser:
De primer plat pèsols amb api, ceba i gàrum (una espècie de salsa que hem modernitzat, els romans l’utilitzaven molt, però amb una recepta diferent a l’actual).
De segon vam preparar vedella amb mel, panses, api i, com no, gàrum.
I per acabar, de postres vam fer el plat que més va triomfar i que avui en dia encara cuinem, les típiques torredetes de Santa Teresa, fetes amb pa, llet, canyella i mel.

Després d’aquesta estona cuinant, vam parar taula per començar a menjar com romans, la veritat és que va ser una activitat interessant de la qual vam sortir tots molt contents.

Fotografia de Víctor Barranco. Llatí 4t ESO

Quan vam acabar aquest ràpid dinar, l’Eulàlia ens va sorprendre amb un detall per a tots nosaltres, ens va regalar un llibre de cuina per a totes les edats, però sobretot per als adolescents, perquè comencem a cuinar nous plats, coneguem nous aliments i adquirim nous hàbits en la nostra alimentació.

Acabat aquest taller, tots els alumnes vam anar a fer una ràpida visita per Barcelona, però sobretot per fotografiar l’antiga muralla romana que es troba a la plaça de la Catedral de Barcelona i participar en un Google Maps col·laboratiu.

Fins aquí va durar la nostra visita per fer de romans i de romanes per Barcelona, i pel que sembla tots vam quedar ben satisfets.

Yasmina Berkane Pais
4t ESO  Opt. 1 Llatí

15 thoughts on “Taller de cuina romana a la Boqueria

 1. franco.paula0920

  SALVE!

  La sortida va estar genial!
  Quan vam arribar al taller de cuina ens pensavem que era migdia però era molt d’hora, malgrat que l`Eulàlia era bastant exigent i constant amb la gent, ens ho vam passar molt bé. El menjar ens va quedar molt bó, ami personalment, em va agradar més la carn que els pèssols i dels postres ni parlem jajaaja.
  Com que ens vam quedar amb gana vam passar pel McDonals, un Mcflurry sempre va bé!
  Després d’estar servits, ens vam fer una mica de turisme per Barcelona ja que els alummnes voliem perdre temps per no fer classe en tot el dia (sense èxit).
  A les rambles ens vam trobar a l’Homo Apm, tot seriós, millor veure’l en pantalla.
  Veient el panorama, les dues professores (Rosa Marina i MArgalida) se’n van anar sense nosaltres amb els bitllets de tren!I bé, els hi va servir, tots corrents com bojos, atrafegats per anar amb elles i no gastar-nos cap cèntim més!
  Una vegada arribats a Premià vam a anar a casa. Total, una sortida inolvidable.

 2. natalia espejo romero

  Salveeeeeeeee!!!!! 🙂
  Jo, és la primera excursió que realitzo en tot el curs.. i no vull que sigui l’últimaa!!!
  La veritat es que m’ho vaig passar genial a la Boqueria!! Jajaja i fent al vídeo amb l’Aïda.. van ser moltes rises! 🙂
  Els menjar ens va quedar mmolt bo, quina gràcia em va fer veuren’s a tots amb aquells delantals blancs de plàstic jajajaj… el que més em va agradar va ser el postre tot i que per al meu gust hi haurien estat millor sense mel ja que no m’agrada gaire.. però tot i així molt bones van quedar les torrijes. jejeje…

  VALEEEEEEEEEEEEEEE!

 3. Eva Serrano

  Salve!!! 🙂
  Em va agradar molt la soritda. Per començar vam donar una volta pel mercat de la boqueria fent fotos i observant coses curioses que hi havia per allà. Quan vam pujar a cuinar vaig pensar que seria més avorrit però va ser molt dinàmic; tots tenim alguna cosa que fer i la cuinera no ens deixava parar ni un moment! Al acabar de cuinar vam tastar-ho, i mira que jo sóc tiquismiquis amb el menjar, el menjar em va sorprendre moltisim perquè em va agradar! jajaja. Després vam fer una mica de guiris per les rambles i quan vam arribar a la classe de la catedral vam estar prenent el sol força estona. Al pujar cap a l’estació ens vam trobar amb l’Homo APM, quina coincidencia…!! Encara que estigues treballant em va semblar una mica borde, pero bueno em va fer gràcia trobar-lo!
  A vera si fem més sortides així!

 4. espasa.aida2011

  ohhhhhhh perfavor! jajajaja nosaltres vam fer unprojecte de la boqueria no pas del taller de cuina, però em va encantar fer-ho1 a mi em va tocar pelar pèsols eprò realment no em va fer res, m’encanten! Els pèsols estaven boníssims realment però em sobrava una mica el garum aquell:$ jajaja la carn si que estava bona!! Ara les torrijes… no em van agradar massa potser perquè no m’agrada la mel.. nose. va estar genial eh!

 5. Mireia Moral

  SALVE!
  Yasmina, felicitats per l’apunt, t’ha queda’t molt bé!
  I l’excursiño a la Boqueria, hem va agradar molt, i va ser molt interessant, ja que vem poder donar un volta per la Boqueria, després vem cuinar amb L’Eulàlia, i al acabar la cuina i tastar el menjar que vem fer, ens va regalar un llibre de cuina. Cuan vem sortir vem anar a la Catedral, a fer unes fotos amb uns playmobils, cuan tornavem a les Rambles ens vem trobar l’Homo APM, i ens vem parar a mirar el com grabaven. En el moment en que ens vem parar la Margalida i la Rosa Mararina, van continuar caminant i les vem perdre de vista, però al final les vem trobar a l’estació. Per mi aquesta excursió va ser molt divertida, i vaig aprendre moltes coses noves.
  VALE! =)

 6. Alma Bergel

  Salve!!

  Que bé que ho vaig passar a la boqueria! I aquest artícle diu el perquè, el menjar va ser molt fàcil de fer i amès estava boníssim! El llibre que ens va donar l’Eulàlia es molt interessant i e trobat moltes receptes que tots podríem utilitzar. Felicitats Yasmina per el teu artícle!!
  Vale!

 7. Elisa Moya

  Salve!
  Va estar molt bé aquest taller, m’agradaria poder tornar, va ser molt i molt divertit.
  Respecte al menjar també va estar molt bo, encara que no em va agradar molt la carn, els pèsols amb api, ceba i gàrum i les torradetes em van agradat bastant, les torradetes ja les havia provades a me casa, però els pèsols no, i van resultar molt bons..
  També em va agradar moltíssim la boqueria, mai hi havia anat i em va sembla molt bonica, plena de colores i de màgia.
  Molt bon apunt Yasmina, es nota que está molt currat, i l’esforç que hi ha has dedicat també es nota.

 8. tinker.tomas2010

  Salve!
  El taller va estar molt bé! Els plats em van sorprendre, no pensava que m’agradessin tant! jajaja
  M’ho vaig passar molt bé va ser una experiència!

  Felicitats Yasmina per el apunt, està molt bé i les fotos són molt bones!
  Vale!

 9. irina

  Salve!
  em va agradar molt la sortida a la boqueria, el menjar va quedar molt bó! a mi em va tocar tallar la grassa de la carn, cosa que em va semblar força difícil, però al final (i amb una mica d’ajuda) me’n vaig sortir. El que em va agradar molt va ser el mercat, era molt gran, hi havia molt productes: peix, carn,dolços, etc. La parada que em va agradar més va ser la dels dolços, per desgràcia no em vaig poder comprar cap, ja que eren força cars. La sortida em va agradar i m’ho vaig passar molt bé! t’ha quedat molt bé l’apunt Yasmina, felicitats!

 10. fontanet.alba2010

  Salve!
  Em va agradar molt la sortida a la boqueria romana, m’agradaria tornar-hi anar, ja que ha sigut una experiència molt bona i divertida.
  Primer, al entrar a la boqueria em vaig quedar parada del gran que era.
  Vem entrar a la cuina, on hi era l’Eulàlia, i ens va explicar una miqueta respecte els romans… i a cuinar! M’ho vaig passar molt bé cuinant, i el menjar va sortir realment bo, va superar totalment les meves espectatives.
  Felicitats per l’artícle, està molt ben fet!
  Vale!

 11. andrea balart

  Salve!
  m’ho vaig passar molt bé a la boqueria, hi havia molts productes, que no sabia que eren de procedència romana, com els cargols, o els bolets. El taller de cuina va estar molt bé, i tot el menjar que varem preparar va estar boníssim, sobretot les torrijes. A la boqueria hi havien moltes parades, tot i que ho vaig trobar una mica car. Per cert felicitats Yasmina per l’article!

 12. Marta Bautista

  Salve!!

  A mi em va agradar molt el taller, tornaria un altre cop. El menjar estava molt bo, excepte la carn…
  A la boqueria ja hi havia estat amb la família però amb el cole d’excursió mai, per lo tant ja ho coneixia casi tot, però tot i això amb va agradar molt estar amb els meus companys, fer fotos, menjar…
  Ahh per cert molt bon apunt Yasmina FELICITATS!!! 🙂

  Vale!!

 13. gomez.luque2011

  Salve!
  Apart de que crec que va ser molt bon taller, també tots ens ho vam passar molt bé fent ”experiments” i cuinant jajaja!
  Jo hi havia estat molts cops al mercat, pero no sabia que existía on vam pujar.
  Tampoc m’havia parat a pensar tots els alimens que provenen de l’època dels romans…
  com sempre s’aprenen coses noves!

  😀 vale!

 14. Pingback: Hàbits alimentaris romans, quins són heretats dels antics grecs? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *