Destresa de cartró i no d’avet!

fracti bello fatisque repulsi

ductores Danaum tot iam labentibus annis

instar montis equum diuina Palladis arte

aedificant, sectaque intexunt abiete costas;

uotum pro reditu simulant; ea fama uagatur.

…Repel·lits pels fats i retuts per la guerra,

els capitans dels grecs, perquè tants anys ja fugien,

un cavall pel giny divinal basteixen, de Pal·las,

com un pujol i amb taulons d’avet li fan les costelles.

Van fingir que era un vot pel retorn: en corre la brama.

VIRGILI, Eneida II 13-17 (trad. M.Dolç)

Què n’opineu del de cartró? Què en sabeu del d’avet? Potser primer us voldríeu fer un casc de guerrer troià i més endavant el cavall!

Discipulae

11 thoughts on “Destresa de cartró i no d’avet!

 1. Margalida Capellà Soler

  Quina obra gegantina i alhora efímera! Tot un model de destresa humana! Un apunt que ens dóna peu per recordar la gesta del cavall de Troia i a partir de quines obres en tenim notícia. També podeu fer recerca i enllaçar tots els apunts que tenim als nostres blocs sobre aquest episodi, així com d’altres d’interessants que trobareu a la xarxa.
  Timeo Danaos et dona ferentes: què vol dir avui aquesta expressió? Qui ho va dir? Quan i per què?

 2. pardo_fernan

  Hola a tots!

  Quina obra més complicada de fer! Això és el primer que he pensat al veure el vídeo, crec que mai seria capaç de fer ni un petit casc amb cartró, com per intentar fer un cavall d’aquestes dimensions. Timeo Danaos et dona ferentes és una expressió que va tenir lloc durant la Guerra de Troya i forma part de l’Eneida de Virgili. La seva traducció és: Tinc por dels dánaos, inclús quan portes regals, en relació amb l’episodi del cavall de Troya, que apareix a obres com l’Odisea o l’Eneida. Més concretament en el moment en que Laocoont diu al poble de Troya que no confii en l’obsequi que el poble grec li ofereix perquè amaga alguna cosa no desitjable. Aquest és un dels episodis més reconeguts de la Guerra de Troya. En relació amb aquesta part de la història hi ha altres articles al blog, com per exemple aquest: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2009/01/07/a-la-recerca-duna-gran-historia/

 3. berdun_perez

  Salvete omnes!!

  Hi ha referències de l’Eneida per tots costat, fins i tot a altes hores de la nit ( o almenys a la fotografia ho sembla) hi hagi aquesta ingenuitat pels carrers. Doncs em sembla força petit, tot i que podria ser una rèplica del de Troia. L’Avet va ser el material que es va fer el Caball amb força ingèni . Amb recorda molt aquest fragment al llibre I , quan posa en antecendent la fugida de Troia d’Eneas cap al Laci.

  Segons la frase que ha inserit la Margalida per què la comentem , diu la següent cosa: <>. Aquesta frase es
  implícita a l’Eneida de Virgili (Libri II) .

  Vale

 4. berdun_perez

  La frase vol dir 🙁 que s’ha esborrat)Temeo a los Danaos,incluso cuando traen regalos.

 5. Annia

  Ave!
  si ara mateix una camèra m’haguès grabat la cara, seria de riure, perquè m’he quedat sorepresa. Per a fer això primerament s’ha de tenir molta paciència, segon lloc grans dots per les arts plàstiques i tercer lloc passió i coneixements sobre la història antiga. Jo d’aquests tres requisits només en compleixo l’últim així que mai faré alguna cosa d’aquestes.
  Em sembla impressionant com un grup de nois asoptin el paper dels grecs i facin un cavall, en aquest cas de cartró. Ells gràcies Déu no l’han utilitzat per vèncer o posar en guerra aquesta ciutat, sinó tot el contrar, per donar a conèixer d’alguna manera la història antiga i demostrar a la gent que pot ser divertida.
  Jo la veritat és que si vaig pel carrer i em trobo a uns nois amb la imitació del cavall del qual un dia van sortir uns guerrers grecs, de veritat que demano fer-me una foto per portar-li a la Teresa.

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Una bona troballa, Margalidae discipulae, sorprenent, com diu l’Annia.
  A part de la traducció de la frase que proposa la Margalida, caldria que me’n féssiu l’anàlisi morfològica perquè precisament estem fent aquest tema. Quina forma verbal hi apareix?
  L’Anna s’ha animat a aportar un enllaç, tal com deia la Marga, ¿qui en proporciona un altre? El bloc n’és ple!
  Jordi, atenció, si és en singular cal dir “liber I”.
  Annia, potser el cavall no el trobaràs, però alguna referència clàssica segur que sí. Per quan l’article?

 7. Laia Muñoz Osorio

  A mi m’agrada més el de cartró perquè podem utilitzar cartró d’objectes que no necessitem. Reciclar sempre és bo i a més a més ens podem estalviar una bona quantitat de diners!

 8. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Jo opino el mateix que la meva companya Laia, que aquests nois hagin utilitzat el cartró per a la construcció del cavall, ajuda a estalviar diners i a reciclar!

  Sabieu que a Terra Mítica, hi ha una imitació del cavall de Troia? Jo vaig anar-hi a l’any 2008 i està molt ben fet, em va agradar molt! Aquí us deixo un enllaç on apareix una fotografia d’aquest cavall! Em va impressionar força! http://www.flickr.com/photos/santivalladolid/2183264489/
  També hi ha altres edificis típics de Roma, està realment molt bé!

  Valete!

 9. Margalida Capellà Soler

  Gràcies, Cristina, per compartir aquest cavall troià de Terra Mítica! Ahir ens va visitar la Coty a classe de llatí i m’ha vingut al cap aquest escrit seu, de ben segur, us agradarà!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *