Els clàssics es reivindiquen

Sovint es parla d’un clàssic del futbol, de la moda, del cinema… però realment què és un clàssic? Quins són els referents clàssics d’aquest gag “Sí, sí… però el que interessa és el clàssic” del programa Crackòvia de TV3 en què el periodista Jordi Grau es troba una manifestació dels clàssics de l’Antiga Grècia?:

Gaby

11 thoughts on “Els clàssics es reivindiquen

 1. Margalida Capellà Soler

  Gaby, la pregunta que planteges és molt encertada! No cal dir qui són els clàssics per a mi! Entre els meus clàssics no hi falten els textos filosòfics de Plató i d’Aristòtil, ni tampoc els textos homèrics, ni… Amb mots de dilluns passat de la Laura Borràs un clàssic és l’Odissea perquè “és un gresol per tibar i extreure una mina que mai s’acaba passant per Kavafis, Lluis Llach…”. En aquest moment, em ve al cap un article de El País de Jordi Llovet: Què és un clàssic?

 2. Dolors Clota

  Gaby,

  Comparteixo l’Odissea com a clàssic de referència… i per a mi també ho són aquells textos (escrits o orals, i així valen les cançons!) que, malgrat el pas dels anys, continuen tenint vigència perquè ens parlen de la nostra essència, de la nostra humanitat.

  A classe m’agrada veure com algunes frases d’autors com Sèneca i Horaci, arriben als adolescents amb prou intensitat com perquè em demanin que l’escrigui a la pissarra o els deixi un moment per apuntar-se-la a l’agenda. I és llavors quan sóc plenament conscient de la força dels clàssics!
  Acabo amb una cita d’un dels meus clàssics:

  “Dins l’ordre diví cadascú té una vocació. Descobreix la teva i sigues-li fidel”. Epictet, 55 dC- 135dC

 3. Cristina Ortiz

  Hola!
  Doncs el vídeo fa referència d’una manera molt graciosa als filòsofs de l’antiga grècia Aristòtil,
  Sòcrates i Plató.
  Sòcrates repeteix diverses vegades el “Només sé que no sé res”
  Plató “el de la caverna” Diu que ell va dir que la realitat estava dividida en dos mons, el de les idees i el de les coses; i Aristòtil diu que no, que només hi ha un món, que és el físic i que està en constant transformació.
  M’ha agradat molt el vídeo ja que m’he imaginat com eren aquestos filòsofs quan existien.
  Felicitats per l’article. 🙂

 4. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂

  Hem va semblar molt gracios aquest gag del Crackovia fent referencia als filòsofs clàssics i no als clàssics de futbol. Quan el vaig veure vaig pensar que seria un bon referent clàssic, així que enhorabona per l’article.
  Vale!

 5. Michelle

  Hola! Primer de tot he de dir que aquest reportatge es força divertit i que m’agradat bastant.

  Fa referència als antics filòsofs de l’Antiga Grecia. Es poden apreciar Sòcrates i Plató, que son els que interactuen durant el video. Defensen que ells són “els clàssics” i no els partits de futbol barça-madrid. La idea es bona i m’ha fet força gràcia, enhorabona!

 6. Carla Pallach Ros

  Hola!!
  Aquest article és molt interessant perquè veiem com el món clàssic segueix vigent i a més surt en aquest programa tan divertit!

  Per mi, un clàssic és alguna cosa amb la qual les persones ens podem sentir identificades no només un moment de la nostra vida, sinó passant de generació en generació al llarg de la història. És per això que aquests grans filòsofs i pensadors són anomenats clàssics.

  En el vídeo apareixen els filòsofs grecs Sòcrates, Plató i Aristòtil. A més al final del vídeo mencionen la batalla de les Termopiles.

  Aristòtil era afirmava que l’única realitat és el món que tenim al davant, el món real, físic, dels éssers, i la seva constant transformació.

  Al contrari que Aristòtil, Plató defensava que existeixen dos móns, un de material i sensible que es percep amb els sentits, i un altre d’ideal, formal, que es percep amb la raó. El seu “Mite de la caverna” explica aquesta idea.

  Sòcrates, el filòsof que al vídeo repeteix “Només sé que no sé res.”, acostumava a dir que el seu coneixement es limitava al fet de ser conscient de la seva pròpia ignorància.

  La batalla de les Termòpiles fou una guerra on els grecs varen lluitar contra els perses. Va tenir lloc a la Grècia Continental, a la part central, a la regió de Dòrida.

  Adéu!!

 7. Teresa Devesa i Monclús

  M’agrada, Carla, la teva definició de clàssic, és nota que tens ben assimitat el concepte. Les definicions de la filosofia de cada autor també em semblen concises però precises. Compte, però, amb el vocabulari: no és el mateix batalla que guerra; podem guanyar la primera, però perdre la segona! Això sí, anem fent recordatori dels àmbits geogràfics, així no els oblidarem.
  Gabi, gràcies per l’aportació, ja veus que és una bona manera de fer entendre la filosofia als joves.
  Dolors, gràcies pel tastet d’Epictet, coincideixo amb la Margalida que la claves!

 8. júlia tosses

  M’encantaaa aquest programa!!!

  M’ha fet gràcia sobretot un comentari irònic que ha dit aristòtil quan ha proposat anar a veure la batalla a casa Sócrates i a dit que no perquè només tenía sicuta jajaj, per si algú no ho sap, Sócrates va morir per veure sicuta(és un verí)perquè es va negar a rectificar les seves idees.
  En el video també apareix plató que explica les seves idees que hi ha dos móns un de les idees i un altre de les coses i llavors Aristótil ha dit la seva versió que es el contrari que la de Plató, proposant-nos indirectament al públic a fer un debat sobre quina idea creiem millor.
  A part de les idees de diferent móns, també s’esmenta el mite de la caverna de Plató, i el famós “jo només sé que no sé res” de Sócrates.

  En el video me fixat que Arisótil diu que el fútbol és l’opi i en aquest moment no le asociat amb la droga, i ara em suposu que el que ha volgut dir es que és la màxima distracció i adicció.

  L’últim que dic, és que també s’esmenta la guerra de les Termopiles, i la ironía que suposa el video de que a l’actualitat l’opi és el fútbol i a l’antiguitat són les guerres.
  Adeu!

 9. Teresa Devesa i Monclús

  Júlia, a classe ja vaig veure que t’interessava la filosofia. N’has copsat força detalls…

 10. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Tot un clàssic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *