Emporiae MMXI: Un viatge al món clàssic

El passat dijous 13 de Octubre els alumnes de 4t, 1r i 2n de Batxillerat de Clàssiques vam anar a visitar uns dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya, Empúries.

Per aprofitar millor el dia, vàrem quedar molt d’hora a la porta de l’institut. Però, com sempre, algunes persones mai són puntuals. Per tant, vam haver de sortir una mica més tard del previst. Una vegada en marxa l’autocar (Ab schola eximus), vam veure una alumna per la finestra corrent darrera de l’autocar perquè ens anàvem sense ella. Aquesta estampa, no sé per què, era molt semblant a algunes escenes de pel·lícules, en què l’autocar escolar se’n va i l’alumne ha de sortir corrents per agafar-lo, si no vol arribar tard a classe. Però ho va aconseguir i va poder-hi pujar.

Com que els budells ja ens tremolaven i les cames volien prendre un petit descans, vam fer una aturada tècnica (Ientaculum paratum est) i després ad Emporias s’ha dit.

Photobucket

Finalment i amb molta impaciència vam arribar al jaciment arqueològic d’Empúries on ens va rebre la Iulia, una patrícia de l’època romana. S’ha de dir que tenia molta vis comica, a més de ser simpàtica i agradable. El que ens va sorprendre molt era com vestia. Però per això teniem la nostra particular dissenyadora de moda, l’Anna, que a partir d’unes fotografies i una informació, ens ha explicat de forma molt detallada i precisa per què la Iulia se’ns va presentar així i com era la vestimenta de  la resta de la població romana.

Aquesta ens va portar fins l’entrada de la ciutat romana, on ens va situar en el marc històric de l’època del ibers, l’assentament dels grecs i posteriorment l’entrada dels romans. Ens va posar en antecedents mitjançant els ensenyaments que havia rebut de la seva nutritor grega.

La Iulia va explicar el pentinat típic de l’home romà a partir de l’exemple d’un alumne de 2n de Batxillerat. I a una noia de 1r li va posar un sobrenom, la Vikinga, pel seu cabell tant ros. El que més gràcia em va fer a mi i al meu company va ser quan a una noia, que fa Grec, li va dir que tenia un perfil igual que el de una grega. Tot això feia que la dramatització no fos solament explicació, sinó també ironia. La Sara estava amatent a tota la representació per tal de confeccionar un article des del vessant de la seva gran passió, el teatre.

Abans d’entrar dins de la ciutat romana, ens vam aturar a contemplar la figura que hi havia a la porta. La Iulia en un primer moment no ho volia ensenyar perquè això produiria el riure de tothom, però ho va fer. Era un fal·lus que a Roma i a la ciutat, representava la fertalitat i la força dels habitants. A posteriori vam entrar a la civitas romana pel cardo maximus, a banda i banda del qual hi havia les tabernae i unes columnes. Seguint una miqueta més vam trobar a mà dreta una insula. Aquest carrer principal ens va conduir al fòrum, centre de la vida política on la dona no podia entrar. Aquesta entrada cada nit es tancava per tal que ningú pugés accedir.

He de dir que, tot i ser personae non gratae en una domus aliena a nosaltres, la Iulia ens va convidar, amb molta amabilitat, a fer un cop d’ull per saber com vivia. Una vegada tots a dintre, vam veure a mà esquerra una representació del que seria el sostre que recobria la part més externa del fòrum. A l’altra banda es trobava la basílica, on s’administrava justícia. Allà mateix vam poder apreciar com feien el terra, que era de marbre, tal i com ho fem actualment. A l’alumne dels cabells romans li va preguntar si ell tenia el terra igual i en respondre-li que no, la reacció de la Iulia era de sorpresa i ens qualificava d”estranys’.

A Empúries, com qualsevol altre ciutat, tenia unes termes, on anaven a banyar-se o a fer altres activitats d’oci. La patricia romana ens va  explicar que allà utilitzaven el ‘pipí’ per rentar-se les dents i hi havia una esponja col·lectiva per rentar-se les seves parts. Aquesta notícia va causar exaltació entre tot l’alumnat, sobretot les noies. La Iulia, ho veia el més normal del món, però la veritat es que  fàstic en fa, per més polits que fossin els romans.

Finalment, vam deixar la civitas romana, per endinsar-nos a la grega. S’ha de dir que tots ens vam fixat com canviava  la urbanització d’una civilització a l’altra. La romana era molt octogonal mentre que la grega era molt més ‘’laberint’’, ja que no tenia un traçt especial. Allà, la Iulia ens va estar explicant algunes de  les zones de la ciutat grega, entre elles l’altar on es trobà el déu de la medicina, Asclepi. La zona que més ens va agradar va ser l’àgora, una gran plaça amb les mateixes característiques que la romana.

Un cop acabat el recorregut encara quedava el museu i els nostres magnífics professors, la Núria, la Teresa i en Surroca, ens van dir que l’alumnat de Quart tenia l’opció d’entrar com no. Quasi ningú d’aquest curs hi va entrar excepte tres noies (quina poca estimació pel món clàssic!). En canvi, els de primer i segon sí ho vam fer, ja que la feina encarregada ens ho exigia i perquè, encara que els professors potser no ho creguin, ens entusiasma molt aquest món.

Un cop dins del museu, les companyes Marina i Thaïs van fer una exposició davant d’uns dels tresors millors del museu, un mosaic del Sacrifici d’Ifigenia. Malgrat els nervis, ja que a la Thaïs, tot i ser de perfil grec, li tremolaven les mans i la Marina deia que es quedaria en blanc…, ens van explicar amb seguretat la història i personatges que s’hi representaven. Poc després vam visitar una sala dedicada exclusivament a Asclepi, on la Carla i la Júlia ens explicaren temes relacionats amb aquest déu. A la pobre Carla li entrava el riure, propi dels nervis, però tot i això, ho van fer molt bé.

I ara, com no, venia la millor part, l’hora lliure (Otium ad edendum). Moltíssimes persones van aprofitar per fer un volt per Sant Martí d’Empúries, ja que es una població preciosa. D’altres van estar en una mena de ‘xiringuito’ parlant i comentant la sortida.

De tornada a l’autocar, no se per què i potser ens equivoquem, els professors es van adormir, menys en Ramon Surroca, que va aprofitar per llegir un llibre. La Teresa dormia, perquè per la posició del cap era evident i la Núria, perquè es veia reflectida en el vidre pel sol. L’esgotament es feia evident també entre nosaltres, molts dels quals també van dormir (Discipuli fatigati sunt). L’excursió ens va resultar molt interessant i divertida.

I per concloure, us presentem un muntatge fotogràfic de la sortida, amb fotos -com no podia ser d’una altra manera- de la nostra fantàstica reportera gràfica, l’Annia, a la qual tots nosaltres devem les il·lustracions dels nostres articles.

Com a colofó de la sèrie Emporiae MMXI el vídeo de la Michelle, que publiquem després un llarg procés d’edició. Esperem que el resultat final, sempre millorable però fruit d’esforç i il·lusió, us agradi.


Jordi i Ilya
2n Batxillerat Institut Isaac Albéniz

26 thoughts on “Emporiae MMXI: Un viatge al món clàssic

 1. Cristina

  Hola 🙂
  Molt bon treball! si ho hagués tingut que fer jo, no ho hagés fet millor…
  Em sap greu haver arribat tard.. demano disculpes.
  Era molt divertida la Iulia, mai m’havia plantejat que semblés una vikinga .. no hem desagrada la idea.
  Salutacions i felicitats per la feina !

 2. lagarriga.julia

  Salve!

  Moltes gràcies per recordar-nos aquesta excurió els que vem assistir, va ser una excursió molt divertida sobretot quan l’alumne va començar a correr radere l’autor jajaja:), a més a més també us tinc que felicitar perquè alhora també ens heu informat de la distribució d’empúries tan com la ciutat Romana, com la grega, i això pot favorir a algunes altres persones que i vagin per tindre un petit “mapa”.

  bueno, Jordi i Ilya ja ens veurem per l’insti, adéuuu!:D

 3. michelle

  Quina currada! Heu fet un article molt complet i sense deixar-vos cap detall! M’heu sorpres nois, es nota que vau estar molt atents a la sortida.

  Respecte el vostre article, he de dir que estic d’acord amb tot el que dieu ja que va ser tal i com ho expliqueu. Malauradament, la noia que va arribar tard a l’autocar vaig ser jo, i tot i que semblaba una escena de pelicula, quan estaba corrents darrera de l’autocar estava molt nerviosa ja que si no m’afanyava podria perdrem la sortida! Quina llastima si me l’haguès perduda, va ser molt interessant i divertida.

  Us felicito per el vostre article tan entenedor i clar, i per la proxima sortida, em posaré el despertador més d’hora! jajaj φελιχιτατς!

 4. Annia

  oooooh! quin article més representant. Felicitats nois, perquè està molt ben explicat tot el que vam fer a la sortida.
  La veritat es que va ser una excurció d’allò més completa, ja que ens ho vam passar bé i a més vam aprendre moltes coses.
  Jo haig de dir un cop més que em fascina com els romans feien les seves edificacions de manera que avui dia encara ens poden servir per fer-nos una idea de com vivien i com es relacionaven.
  PD: moltes gràcies per posar que sóc una fantàstica reportera.

 5. Carla Pallach Ros

  Hola nois!
  Felicitats per aquest article! Es nota que vau estar atents a totes les anècdotes divertides de la sortida i n’heu fet un bon resum.
  Estic d’acord amb vosaltres respecte a que la sortida va ser molt interessant i divertida tot i que n’haguessim de fer un treball o, en el meu cas també una exposició amb la meva companya Júlia sobre l’estàtua d’Asclepi.
  La representació de la Iulia també era molt entretinguda i era una bona manera per a captar la nostra atenció.
  Crec que sou molt bons periodistes! Adéu!!

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Una bona feina dels nostres reporters, que al llarg de tota la visita van estar molt atents a tot el que passava, tant pel que fa al guia com a vosaltres. Encara falta, però, el vídeo de la Michelle, al qual encara està fent uns quants retocs. Serà un bon colofó per a aquesta completa crònica de la jornada.

 7. gimenez_tha

  Molt bon article Jordi i Ilya!
  La veritat és que la sortida va estar molt bé, ens ho vam passar genial i bueno ens vam riure molt amb la Iulia.

  Com han dit els meus companys, jo sóc la noia de perfil grec, però la veritat és que em va espantar una mica hahaha, perquè m’ho va dir tota seria, girant-me la cara i tot per veure’m bé.

  També vaig explicar el mosaic del sacrifici d’Ifigènia juntament amb una companya, la Marina, com podeu veure en el nostre article.

  Moltes gracies per l’article nois m’ha agradat moltíssim! 😀

 8. Anna Pardo

  Quins bons records llegir aquest article i recordar, una vegada més, una de les excursions més interessants i divertides, tot i que van ser forçes hores. És maco no només enrecordar-nos d’aquells aspectes més relacionats amb la història o la civilització romana, i tenir present també totes les coses que allà van passar i que van ser molt divertides! La veritat es que totes les persones que van haver d’exposar ho van fer molt bé, tot i que segurament estaven molt nervioses i, en cap moment, van fer la seva presentació aburrida ni pesada. Per últim, dir que la Iulia va donar-li molta gràcia a la sortida, gràcies a la seva vis comica i que jo no sabia que els professors van adormir-se!

  Ave!

 9. Teresa Devesa i Monclús

  Ja tenim el vídeo! La Michelle hi ha dedicat molt d’esforç i per això s’ha fet una mica de pregar. És la primera producció audiovisual de la Michelle al bloc, però segur que no serà l’última i cada vegada ho farà millor. Us aconsello que poseu el volum alt perquè la segona pista d’àudio té una intensitat molt feble.
  La majoria us hi veureu reflectits i segur que més d’un riurà en veure’s a través de l’objectiu de la nostra reportera videogràfica, però us demano també que pareu atenció a la part central i trieu un moment concret de l’explicació de la Iulia, tot indicant-ne el minut i segon, per tal d’explicar en comentari el lloc del jaciment en què us trobeu i tota la informació que en sabeu. No busqueu informació externa, simplement penseu en el que vau sentir i heu estudiat posteriorment.

 10. Jordi Berdún Pérez

  Salve Michelle!

  Sembla surrealista, però estic comentant al meu propi comentari. Més bé es perquè vui felicitar a la Michelle per el seu treball. La veritat que m’agradat moltíssim el videomuntatge i la música.
  Jo em quedo particularment amb el minut 2:21, quan la Iulia ens va explicar amb una pedr( com feien els romans antiguament) com estava ubicada la ciutat. Ens va ensenyar quin era el carrer on estavem( cardo maximus )i l’altre que el traçava perpendicularment per el fòrum ( el decomanus maximus ). A més, també ens va fer referències a els carretons petits que traçaven la ciutat vers als dos principals.

  Una vegada més, enhorabona per la el vídeo!

  Vale !!

 11. Anna Pardo

  Salue

  Recordo amb molta claredat l’inici de la visita històrica, que s’allarga des de el minut 01.20 fin al 2 aproximadament. La Iulia va explicar, en primer instant, l’arribada dels grecs de Focea a la bahia de Roses i on van asentar-se, primer, en la Neàpolis i després a terra ferma. Va descriure com la ciutat va desenvolupar-se i va arribar a brillar amb llum pròpia quan els romans van arribar el 218 a.C, durant la Segona Guerra Púnica, i van fer una gran ciutat a partir d’un campament militar.

  Després d’aquesta petita explicació de caràcer històric, m’agradaria recordar un moment que fa fer-li força gràcia a la Iula: quan ella va presentar-se va preguntar-nos a quin any ens trobavem aproximadament, algú va dir la data correcta i jo vaig puntualitzar que era abans de Crist, i la Iula va riure amb simpatia.

  Ave

 12. Marina Garcia

  Hola!

  Aquest article està molt treballat i molt ben fet, Jordi i Ilya, heu fet molt bona feina.

  El video també està molt bé, i es nota que està molt treballat, Michelle.

  La sortida va estar molt bé, ja que vem aprendre moltes coses i també ens ho vem passar molt bé.

  Jo he triat a partir del minut 4.20, quan vam deixar el “cardo maximus” per entrar al fòrum, va ser molt interessant tot el que ens va explicar, com que estava covert, i portificat, ja que a la nit quedava tancat, i que només hi podien anar els homes. També ens va explicar que era el centre de la vida política de la ciutat. I que al voltant hi havia tots els edificis més importants, com la basílica, on administravan la justícia.

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Heu triat moments molt significatius i veig que en recordeu força coses, però encara en queden força. Jordi, com pte amb el nom del carrer decumanus, que ja t’he corregit més d’una vegada.

 14. Cristina Ortiz

  Hola 🙂
  Jo he triat el moment 5.25 on la Iulia ens porta a veure la ciutat grega. Tota la visita en general va estar molt be, però crec que aquell moment es el que mes em va agradar, i vistes a la platja eren meravelloses.

 15. Júlia Tosses

  Hola!
  M’ha agradat molt el vostre article, de fet ja vaig fer un comentari anterior felicitan-vos, però le revisat ja que no vaig veure el video de la michelle. Respecte el video m’ha agradat molt encara que en casi tots els moments que surtu estic menjan xd
  Responen el comentari 9, el moment que més me’n recordo és quan la Iulia en el minut 1:55-2:08 està explican el significat del falus i el perquè el posàven a la paret de l’entrada de la ciutat. El posàven, perquè era el símbol del déu Príap que sempre estava erecta i perquè portés molta fecunditat a la ciutat.

 16. pallach.carla

  Hola!!
  Michelle moltes felicitats pel teu vídeo! Es nota que l’has treballat molt i en aquest cas l’espera ha valgut la pena.
  El moment que he escollit del vídeo és quan ens trobavem just a l’esntrada de la muralla de la ciutat romana al minut 1:55. La Iulia ens va explicar que a la muralla hi posaven un fal·lus com a símbol de força i fertilitat del poble romà. A tots ens va extranyar i va produir típic el riure que comporten aquests temes. Aquesta tradició del poble romà era en honor a Príam (Πρίαμος), últim rei de Troia.
  Adéu!!

 17. Michelle

  Desprès de haver revisat els comentaris i de nou el vídeo que jo mateixa he fet, he de donar-vos les gràcies per les vostres felicitacions i els vostres comentaris tan complets.

  Es nota que no hi va faltar manca d\’interès a aquesta sortida i que va ser molt interessant ja que us enrecordeu perfectament de molts detalls de les explicacions que ens va fer la Júlia.

  Com diu la Teresa, heu triat minuts molt significatius i importants en la sortida, de nou, gràcies.

 18. Teresa Devesa i Monclús

  Molta atenció, Carla, tal com diu la Júlia el déu a què va fer referència la Júlia arran de la presència del fal·lus a la muralla era Πρίαπος i no Πρίαμος, ¿el que pot fer una sola lletra oi?
  A Príam ja el coneixeu ben bé, però per evitar les confusions d’ara endavant, ¿qui em busca informació sobre Príap?

 19. cristofer

  ha estado vien la salida por que an ido a muchos sitios mui antiguo de la
  de la atigua roma como empuria, tarraco etc. tambien an ido alos museu
  de la antigua roma. tambien an visitado los caminos y las casas donde-
  vivian y asian vida sociales los romanos.

 20. Sergio

  Aquest video esta mol be perque van anar a visitar el forum,la basilica,l’agora,domus mosaic,amfiteatre i palestra etc.

 21. Juan H.C

  Al principi del video es veu un nom en grec que vol dir empurias i la M grega s’utilitza en Matematiques .
  En arribar la Julia una antiga ciutadana de la seva ciutat va explicar una mica com era , despres dibuixa la estuctura de la ciutat , van anar al forum on la Julia els i va explicar molt be com era i totes les seves caracteristiques , aquesta part m’agrada molt perque el hi ensenya que encara es conservava una mica del terre d’una casa d’aquells temps , despres es veuen les termes i els sistemes que tenian per poder escalfar l’aigua . Per finalitzar van al museu on les companyas de 1 i 2 de batxillerat els hi va explicar una mica .

 22. ainhoa

  Hola, acabo de veure el video, esta molt entretingut, sembla molt interesant la sortida i ara que estic fent la optativa m’agradaria fer una excursió també a alguna ciutat romana com Empúries. M’ha sorprés també la dona vestida de romana i la seva vestimenta, les fotogràfies son bones i en el video es pot veure molt be tota l’excursió ! ANFF!!!

 23. Teresa Devesa i Monclús

  ANFF, Ainhoa, m’alegra veure que en el teu primer comentari has aprofitat el que us he explicat a classe sobre la felicitació de Nadal.
  Juan, a la segona sessió has fet dos comentaris força complets. Falten, però, els de la primera sessió, i que t’acostumis a posar majúscula al darrera del punts. Què et cosa, home…
  Cristofer, fixa’t com estan escrits els noms dels llocs a les fotocòpies del dossier i així les copies exactament.

 24. Mateu Duran

  Un vídeo molt bo! Felicitacions al seu creador, m’ha agradat molt aquest vídeo en gran part a la música, m’ha semblat una boníssima idea posar una de les cançons que surten a la pel·lícula de ” Gladiator” ja que en soc un gran fan d’aquesta pel·lícula i de la seva orquestra, deixant aquest tema a part, una altre factor que ha fet que m’agradi molt aquest vídeo ha sigut que jusatment en els moment d’explicació de la guía, baixessin el volum de la música, així deixant-nos sentir l’explicació sobre els típics carrers de les ciutats romanes. Una altre cosa és que amb el bon temps i el mar..etc que es veu encara fa més goig anar a una sortida d’aquestes a Empúries.
  Finalment les imatges que es veien estaven molt ben fetes i torno a felicitar a la persona que les hagi fet.
  Molt bon vídeo!! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *