De quina ciutat es tracta?

Hola a tothom,

Aquest estiu m’he passejat per un país estranger on mai m’hauria imaginat trobar-me tantes referències llatines. En una ciutat veïna hi vaig trobar un pub que es deia “Tempus fugit”. Llàstima que aquell dia no portava la càmera i no vaig poder fotografiar l’enorme cartell amb un rellotge preciós que ens indicava aquest pas del temps inevitable i alhora la necessitat de gaudir-ne. I jo n’he gaudit força perquè malgrat estar en un país de pluja, he tingut bastants dies de bon temps. Us donaré unes quantes pistes i algunes fotografies perquè em digueu de quina ciutat es tracta i quins fets històrics importants hi van passar.  Quan veieu les fotografies ho tindreu força fàcil.

Aquestes primeres restes no us diran gran cosa, però sapigueu que es tracta d’una col·lecció que podem trobar al jardí d’un Museu on hi ha moltes més restes arqueològiques. L’estàtua de l’inici que no us porti a error, ja que no és d’època romana.

 

 

 

 

 

En el mateix jardí podem veure la resta d’aquesta fortalesa. Això vol dir que en aquesta ciutat hi havia una legió de manera permanent.  Quina era?  Aquesta foto potser us podrà ajudar.I aquí teniu la columna sencera:

Ja sé que no és de gaire ajuda, però aquí van unes pistes més. La legió va arribar amb l’emperador Adrià quan va visitar la ciutat l’any 122, però abans hi havia arribat la famosa legió que va desaparèixer, la novena. Això era entre el 71 i el 74  dC.

Com tota ciutat romana també tenia el seu Decumanus, tal i com ens mostra la següent fotografia:

Per acabar, dir-vos que en aquesta ciutat hi van morir dos emperadors i en va ser proclamat com a tal un altre. Quins van ser i en quin moment?  L’última fotografia us ajudarà.

El nom en llatí de la ciutat era Eboracum. L’origen d’aquesta paraula no és llatí, ni tampoc pertany a una llengua romànica i el seu significat és “lloc de l’arbre del teix”.
A veure com vam les vostres investigacions. D’entrada sembla difícil però estic convençuda que ho trobareu ràpidament. Heu de contestar totes les preguntes: de quina ciutat estem parlant? Quina és la legió que hi estava instal·lada durant un període de la història de l’Imperi Romà? I quins són els emperadors que hi van morir i el que en va ser proclamat?

Ànim i poseu-vos a investigar que aviat començarem les classes i ens hi hem de tornar a acostumar.

Núria

13 thoughts on “De quina ciutat es tracta?

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Núria, per haver compartit amb nosaltres el teu viatge. Quan un viatja amb els ulls ben oberts, a la força acaba trobant algun vestigi clàssic, encara que es traslladi a racons freds i humits com el que tu has visitat. En aquest cas, ens has donat a conèixer un bocí d’història romana ben lluny de l’urbs de Ròmul.
  Nois i noies, jo ja he endevinat el lloc (i que consti que no m’han filtrat la informació). Hi ha una pista que us pot servir de punt de partida de la recerca que us proposa la Núria i, un cop situats, la resta de preguntes us seran molt fàcils.
  Aquest exercici serà una bona manera de començar el curs i tornar a fer treballar les neurones…
  “Good luck”!

 2. Anna Pardo

  Hola, bon dia!

  Núria, espero que la ciutat de York, a Anglaterra, t\’hagi agradat molt! Després d\’una informació tan clau com el nom que els romans li van donar a aquesta, trobar la resposta ha sigut molt fàcil. La legió IXª hi va estar instal·lada durant un període de la història de l\’Imperi Romà. York va veure a Constanti I el Gran ser proclamat emperador i, a Constanci I, morir.

  Anna.

 3. NURIA VALLS ROVIRA Post author

  Encertat,Anna. Felicitats! York és una ciutat fantàstica i val molt la pena visitar-la pels seus vestigis romans i per moltes altres raons. Però ens falta trobar el nom d’un segon emperador que allà hi va morir. A veure qui el troba.

  Núria

 4. Margalida Capellà Soler

  Núria, ja veig que has aprofitat l’estiu i has començat el curs amb empemta i partipació activa a Aracne! Fantàstic! Baetulonenses, des de Premià us desitgem un molt bon curs!

 5. Jordi Berdún Pérez

  Hola aràcnids 🙂

  Doncs jo crec que la ciutat on es troben aquestes imatges és a la ciutat de York, a Anglaterra. La legió que es va endissar en aquell territori, pertenyia a Constantí el Gran, que va formar la ciutat anomenada Ebocarum allà cap el 17 a.C. I si, jo també m’he quedat molt sorprès quan he vist que aquesta ciutat anglesa s’haguéssin trobat restes procedents dels romans. Com diu el refrany, el món és un mocador, i què veritat que es.

 6. Sara

  Salve Núria! Veig que les teves vacances han estat plenes de vestigis, cosa que ens vas ensenyar l’any passat que estaven per tot arreu i un cop més fins i tot fora dels nostres carrers!

  Gràcies al dir el nom en llatí “Eboracum” he pogut trobar que es tracta de la ciutat de York però el què més m’ha interessat és trobar l’emperador que va morir al 211 anomenat Septimi Sever lluitant contra els bàrbars.

  Sembla un lloc molt interessant i per les fotos molt bonic!

 7. Eulàlia (Llatí 1r)

  Bonum diem! És realment interesant l’expansió de l’imperi romà durant els seus anys d’esplendor.

  La cultura anglosaxona també conserva molts mots llatins, només cal mirar les arrels de moltes paraules i veurem que n’hi han forces semblances entre les llengües romàniques i germàniques, ja l’imperi arribà fins i tot a les fronteres de Germània…

  En la meva opinió, és una gran sort poder mantenir una cultura, llengua, esència tan vella i tan enriquida.
  Qui va dir que el llatí era mort?

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Bonum diem, Eulàlia! Ets alumna del Premià? Tinc ganes de començar a conèixer els alumnes del nou institut sorgit de la fusió dels dos centres de Premià. Estaré atenta a les vostres aportacions.
  Els “Baetulonenses” us desitgem també un bon inici de curs, Margalida. Endavant i crits!

  Felicitats, Anna, per haver estat la primera a encertar dues de les incògnites que ens proposava la Núria. I a tu, Sara, per desvetllar el nom del segon emperador. Però ara us demano que aneu encara més enllà. Recordeu que us he parlar de recerca? Doncs vull més dades sobre cadascun dels emperadors, no un retall d’informació de la viquipèdia, sinó un resum del més destacat d’aquestes dues personalitats. L’autora esmenta encara un altre emperador, feu el mateix amb ell. Més preguntes que em provoca l’article: què era exactment una legió? I què me’n podeu dir d’aquella legió, famosa segons l’article, la novena? D’on li ve el renom i quina pel·lícula s’ha estrenat darrerament sobre aquest episodi de la història de Roma? L’heu vista? I sobre el llatinisme, no me n’heu dit res, ¿quin és el seu origen i context? Encara hi ha molt per dir i segurament em deixo moles coses, però per això hi sou vosaltres, per ser curiosos, fer-vos moltes preguntes i treure el màxim de suc de tot allò que llegiu. I de l’article de la Núria se’n pot treure molt….

 9. Eulàlia

  Salve, Teresa! Sí, sóc alumna del nou institut Premià, tot i que vinc d’un altre centre.

  Sóc alumna de 1er de llatí i de grec i espero aprendre’n força durant aquests pròxims anys. El món clàssic és interminable!
  Gràcies per la teva atenció!

 10. Ilya Natarov

  Salve!
  Vam estar mirant aquest comentari amb la Teresa, el vaig fer però no el vaig poder enviar. A hores d’ara ja hi ha molta gent que a dit la seva resposta i a pesar de que ja no hi es cap incògnita vull dir la meva igualment. =)

  Per les pistes i les imatges la ciutat es York, Anglaterra. A l’any 71 d.c b la IX Legió romana va ser enviada a aquestes terres, van construir un castrum conegut com Eboracum. La ciutat va ser molt reconeguda pels romans fins al punt de nombrar-la capital de la provincià de Britannia. Per la cuitat van passar-hi diferents emperadors romans de l’època com l’emperador Adrià, Septimi Sever i Constanci I. Constanci I va morir a York i el seu fill Constanti I el Gran va ser nomenat emperador per les tropes de la fortalesa.

  Ilya.

 11. Teresa Devesa i Monclús

  Continua havent-hi molts dubtes per resoldre encara. Qui s’hi anima, encara que costi una mica més ?

 12. Billy

  Hola Núria, m’ha agradat molt la teva manera de compertir el teu viatge amb nosaltres, has aconseguit fer d’unes senzilles fotografies un joc d’investigació molt interessant. Sincerament, mai he anat a York, Anglaterra, però si en tinguès la oportunitat intentaria anar.

 13. gimenez_tha

  Salvete!

  Hola Nuria, sé que és tard però volia comentar igualment, bueno com han dit els meus companys aquesta és la ciutat de York a Anglaterra i espero que t’hagi agradat estar allà, deu ser fantàstic :).

  Bueno aquesta és una ciutat fortalessa al nord de Yorkshire. La ciutat va ser fundada l’any 71 dC. pels romans i la van convertir en una de les dos capitals de la Britània romana. Durant aquest període, hi ha grans figures adreçades a aquesta ciutat, com Constantí el Gran. Tot l’Imperi Romà va ser governat desde York per Septimi Sever, emperador de l’Imperi Romà desde 193 al 211 amb el nom de “Lucius Septimius Severus Pius Pertinax Augustus”, primer emperador romà d’origen nord-africà en arribar al tron, i el fundador de la “Dinastía de los Severos”, durant dos anys.

  La legió que es va endinsar al territori, pertenyia a Constantí el Gran, que va formar la ciutat, anomenant-la “Ebocarum” o “Ebucarum”.

  Encara que ja ha passat molt de temps, volia deixar la meva part de la història, per veure si podia aportar alguna coseta més.

  Adeu!! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *