“De itinere”: Malta V – La gruta de Calipso

No podem acomiadar-nos de Malta sense navegar al voltant de les costes encisadores de les tres illes, sobretot les dues menors, de l’arxipèlag maltès. Com si una mà gegantina s’hagués entretigut a retallar la terra i fer filigranes amb els bocins per després pintar-les amb pinzellades d’un blau intens d’ací i d’allà, a l’atzar, Gozo i Comino amaguen racons insospitats i d’una bellesa suggerent.

[Font: mapas i fotos.com]

Del litoral de Malta, aquí teniu la Blue Grotto, amb l’atzur intens del mar.


De Gozo us porto la bella imatge de la Blue Window o Zerka Window, un impressionant arc natural penjat sobre el mar.

I a Comino, és una experiència inoblidable submergir-se en les cristal·lines aigües de la Blue Lagoon.

[Fotos de Josep Lario]

Ja veieu que a Malta el mar és Blue o Zerka, en la seva llengua. Potser per això se situa a l’illa de Gozo la gruta de Calipso, on Odisseu va superar l’última gran temptació. Si l’heroi homèric no va deixar-se seduir per l’encís de la nimfa i l’atzur de la seva illa, estava clar que res no li havia d’impedir tornar a la seva estimada Ítaca, al costat de la seva fidel Penèlope…

[Interior de la Gruta de Calipso. Font: Kate-Phizackerley a Squidoo]

Malauradament, a causa de l’horari del Ferry, que no perdona, no vaig poder ascendir a la cova, situada al capdamunt d’un penyassegat des d’on es comtempla una vista privilegiada de la vall de Ramla i les dunes de sorra vermella de la badia. No vaig poder veure, doncs, la nimfa, probablement encara entristida per la partida del seu estimat, però sí que puc imaginar-me Odisseu contemplant aquesta platja, desitjós del retorn…

[Ramla Bay des de la part posterior de la Gruta de Calipso. Font: Kate-Phizackerley a Squidoo]

En fi, com totes les coses bones, els viatges també tenen un final, però què és la vida sinó tenir una Ítaca on tornar després de veure paisatges nous, conèixer gents diferents i omplir-se d’experiències? Ja ho deia Kavafis… i molt millor que jo.

TERESA

Suposo que no cal que us digui que hauríeu de contextualitzar l’episodi de Calipso en el marc de l’argument de l’Odissea, oi?

14 thoughts on ““De itinere”: Malta V – La gruta de Calipso

 1. Margalida Capellà Soler

  L’espera s’ha fet llarga, però ha pagat la pena, Teresa! Jo també, com Ulisses, hagués sojornat un temps per aquests bells paratges!
  Teresa, podries posar també la categoria de Cultura clàssica a aquest apunt? Els de tercer es llegeixen Les aventures d’Ulisses i així podran localitzar fàcilment aquest article. Crec que el professor nou els farà participar en el bloc, almenys això m’ha dit i espero.

  Des de la teva Ítaca, esperem noves aventures, tan fascinants com la maltesa!

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies Margalida. Espero continuar portant ressons clàssics dels racons de món que visito, tasca no gens difícil, perquè a tot arreu se’n poden trobar. Ja he afegit la nova categoria, m’alegro que els més joves, que s’inicien en el món clàssic, puguin conèixer aquests escenaris mítics. Cal que entenguin que tot l’imaginari mitològic té el seu origen en la realitat, en un intent d’interpretar-la i respondre’n els perquès. Nois i noies de tercer, un animo a submergir-vos en el mateix mar que els herois clàssics!

 3. Oriol Lario Devesa

  Encara que Malta sigui una illa molt petita, té racons molt macos com, per exemple, la Blue grotto i la Blue Lagoon.

  Oriol

 4. andrea martinez serrano

  Quines imatges tan boniques i encissadores Teresa, espero algun dia poder banyarme en aquestes aigues tan blaves.I on els grec antigament narraven històries d’ herois com Odisseu van arribar a les costes aquestes on Calipso el va tenir durant 7 anys, deprés de perdre tots els seus mariners i la seva nau.

  S’ ha de dir que Odisseu sempre va tanir Malta per a refugiar-se i reconfortar-se després de que els déus del Olímp li enviaven adversitats i catàstrofes.

 5. Carla A.

  Ara que ens hem llegit l’Odissea, sí que podem respondre la pregunta. L’episodi de Calipso es troba en el punt en què les aventures tan arriscades i esgarrifadores, amb homes morts i monstres assassins, estan quasi estinguides. Ja després de l’illa, arriba a Feàcia i després a Ítaca. Tot i això, no recordo en cap moment que anés a Malta, almenys això era el que indicava el mapa del final del llibre…

 6. Jessica Llavero

  És maquíssim aquest paissatge amb el mar tan blau i l’aigua tan cristl·lina. Aquest estiu proposaré aquest itinerari a casa. A veure si en tinc sort!
  Respecte a la contextualització, quan Odisseu es troba en la illa d’Ogígia que suposadament pertany al indret de les fotografies, s’está 7 anys atrapat en aquella illa amb la nimfa fins que Zeus mana a Calipso que Odisseu torni a la seva Ítaca, tot i que Posidó no està d’acord, pel mal que li va fer a l’ull del seu fill Polifem a la illa dels Ciclpos. En aquest moment Odisseu naufraga durant uns dies i apareix a la illa dels Feacis on trobarà Nausica a la vora del mar. Es tracta de la finalització de les aventures i del retorn real a la seva illa, Ítaca.

 7. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Us demano anar més enllà. Ara que ja heu parlat en termes argumentals, us demano fer la contextualització també en termes estructurals. Recordeu les tres parts de l’estructura de l'”Odissea” i les seves caràcterístiques geogràfiques i temporals?
  Si alguna de vosaltres hi acaba anant, espero que em deixeu el comentari de la vostra experiència, encara que ja no sigueu a l’institut…

 8. llavero_jess

  Es caracterizta èr tenir una geografñia fantàstica, és a dir, no es localitzen els llocs per on Odisseu va passar a cap lloc, menys el punt de partida i el punt de trobada, Troia i Ítaca.
  La Odissea consta de tres parts. L’argument de l’original no seguiex una linía argumental dels episodis, en canvi en la edició que nosaltres vam llegir es seguex un fil segons van succeïnt els aconteixements. En aquest cas crec que es tracta de de la primera part.

 9. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Jéssica, has fet una primera aproximació, però voldria que, amb els apunts a la mà, si cal, concretéssiu una mica més el nom de cada part i com es justifica l’estructuració de l'”Odissea” a partir de la tradició oral. Com s’anomena en grec, per exemple, la part a la qual pertany aquest episodi?

 10. llavero_jess

  Pertany al νοστος, que és la sèrie de poemes que expliquen aquest “flashback” de la tornada de l’heroi Odisseu cap a casa seva.
  L’Odissea es por considerar la composició de tres grans històries: El νοστος, la τηλεμαξεια, que explica les gestions de Telèmac a la recerca del seu pare i per últim la matança dels pretendents, la qual té lloc a Ítaca durant l’absència d’Odisseu i a la seva tornada.

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Molt bé, al νόστος, però mira de no deixar-te l’accent i vigila de no confondre la tecla de la χ [C] amb la de la ξ [X]. Per acabar d’arrodonir-ho: qui em relaciona aquestes tres parts amb l’origen oral de l’èpica grega?

 12. Thaïs Jiménez

  L’Odissea consta de tres parts:

  – El νόστος: Poema en el qual es narrava la tornada d’Odisseu a Ítaca. S’emmarca en una sèrie de νόστοι (anhels) dels diferents guerrers grec de la tornada a casa seva: Agamèmnon, Menelau…

  – La τελημαχία: En aquesta part, el protagonista és Telèmac, fill d’Odisseu i Penèlope, aquest fa tot una sèria de viatges en busca de notícies sobre el seu pare.

  – Matança dels pretendents: Explica com Odisseu torna a Ítaca, retroba a la sava família i es venja dels pretendents de la seva estimada Penèlope.

  L'”Odissea” original no segueix una estructura lineal, com la lectura que vam llegir nosaltres a classe: “Les aventures d’Ulisses”, sinó que comença en l’Assamblea dels déus, on es decideix que Odisseu torni a casa des de l’illa de la nimfa Calipso i va a parar a Feàcia on es troba a Nausica i els feàcis l’ajuden abans d’arribar a casa seva. Mentre que està sopant amb els feàcis, el rei demana a Odisseu que li expliqui les seves aventures des de la guerra de Troia fins que arriba a Feàcia. Això ocupa tota l’Odissea en una mena de “Flashback”.

  La història de Calipso i Odisseu es troba al νόστος on es produeixen totes les aventures d’aquest en forma de “flashback”.

 13. Marina Garcia

  La Odissea està dividida en tres parts, en la versió que nosaltres vam llegir era tot un relat seguint l’ordre cronològic, però a l’original hi ha un “flashback” i comença en l’assemble dels déus. Aquest episodi en el que Odisseu està a l’illa de Calipso durant set anys es situa al νόστος de l’obra, que és la part en la que es narra la tornada de l’heroi des de Troia fina a Ítaca passant per totes les aventures que ha de passar. Una altre part de l’obra és la τελημαχία, que és la part en que el fill d’Odisseu, Telémac, va a buscar notícies del seu pare. Finalment, la última part és la matança dels pretendents, en la que Odisseu aconsegueix tornar a la seva illa, matar a els pretendents i ja pot tornar a regnar al costat de Penèlope.
  També trobo molt interessant i encertada la conclusió amb la que acabes, Teresa, parlant de Kavafis, ja que el poema “Ítaca”, que va escriure, és molt maco i fa reflexionar molt.

 14. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Thaïs i Marina, veig que us va quedar ben clara l’estructura de L’Odissea. Aneu en compte, però, amb les qëstions estilístiques i ortogràfiques: cursives en elst títols (a l’EWC podeu trobar els codis), apòstrofs…
  M’alegro, Marina, que coneguis el poema de Kavafis. En un món en què la poesia sembla que no està de moda, a l’Aracne tenim lectores i creadores de poesia, ¿què més volem?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *