“O Brother!” i “Juno” per Sant Jordi

Com és habitual al nostre institut, aquest Sant Jordi també hi haurà cinema. Entre les pel·lícules seleccionades enguany per la diada segurament n’hi ha dues relacionades amb les clàssiques i ho referenciem aquí perquè no us passin per alt i ho tingueu en compte a l’hora de comentar i d’intervenir al cinefòrum: una d’elles és Juno que l’exalumna Andrea Palacios ja la va ressenyar el curs passat; i l’altra és O Brother! Where Art Thou? que tot i que s’havia proposat per als cursos que us heu llegit l’Odissea o la seva adaptació literària, Les aventures d’Ulisses, finalment es passarà a quart de la ESO i per a tots els alumnes, no sols per als de llatí. No passa res, és una pel·lícula divertidíssima dels germans Cohen amb la presència espectacular de George Clooney i segur que us farà passar una bona estona i potser després us vindran ganes de llegir i de veure-la si aquest Sant Jordi no us deixen.

Els germans Cohen van revelar que no s’havien llegit l’obra d’Homer (quina llàstima!) sinó que s’havien inspirat en la pel·lícula Ulisses de Mario Camerini del 1954, interpretada per Kirk Douglas.

 Haureu de buscar els possibles paral·lelismes amb l’Odissea d’Homer, tot i que abunden les referències a episodis històrics, cinematogràficos i musicals.  Us dono un cop de mà i us indico els punts, ja que jo sí m’ha llegit l’Odissea d’Homer i he vist la pel·lícula O Brother! Where Art Thou:

 • Protagonista de O Brother! amb Ulisses de l’Odissea: nom, do de paraula, astúcia, l’orgull, la mala sort, hybris, la humiltat  …
 • Principi de O Brother! i invocació de la musa a l‘Odissea.
 • El Mississippí surant la Gran Depressió i la Mediterrània d’Homer. (No us perdeu El retorn d’Ulisses de Sebastià Giralt)
 • Tommy Johnson i la dea protectora d’Ulisses,  Atena.
 • El sheriff Cooley sense pietat  i el déu Posidó: la forca i el trident. L’aigua.
 • El venedor de la Bíblia, Big Dan i el ciclop Polifem. Creu i estaca. Ku Klux Klan i companys d’Ulisses presoners pel ciclop. Vestits de Ku Klux Klan i pells d’ovella per escapar de la cova del ciclop. De fet, hi havia en aquesta organització l’anomenat el ciclop exaltat que correspondria amb el líder del grup.
 • Estació de radio WEZY i Eòlia, l’illa d’Èol.
 • El vell que profetitza el futur i l’endeví Tirèsias. Baixada al món dels morts i el cinema.
 • Les joves del riu i les sirenes.

 • Les joves del riu, l’aigua, el licor prohibit i la flor de l’oblit. Odisseu i Nausica. La fetillera Circe i el gripau.
 • El graner de Hogwallop i els esculls d’Escil·la i Caribdis.
 • L’atracador George Nelson tira trets contra un ramat de vaques i el sacrilegi de les vaques sagrades del déu Hèlios. George és condemnat a la cadira elèctrica i l’Odissea un raig fa malbé el vaixell i la tripulació sacrílega.
 • Un fèretre com a flotador i la balsa d’Odisseu.
 • Dos retorns a la llar. Prova de reconeixement. Una munió de filles i Telèmac. El teixit i el fil que uneix les nenes. Un sol pretendent estirat. Disfressar-se per no ser reconegut…
 • Altres referències clàssiques: el polític Homer; el bust d’Homer; la condemna a mort per part del sherif i el destí irrefutable de les tres Parques o Moires en forma de tres estoics enterramorts; el nom de Pappy O’Daniel és Menelaus, el rei d’Esparta, marit d’Hèlena.

Us heu fixat en el color de la pel·lícula? Us ha agradat? Tot retorna tot i que no sigui exactament idèntic?…Bona diada de Sant Jordi!

16 thoughts on ““O Brother!” i “Juno” per Sant Jordi

 1. Bet Rosell

  Ave
  M’encanta la pel·lícula de Juno, és una pena que no la poguem veure a 4rt. Tot i això, la veritat és m’havia adonat de que el nom era el mateix que el de la deessa, però no vaig pensar que hi hagués cap altre relaciò. Després de llegir-me l’article de l’enllaç que m’has deixat m’he adonat de moltes coses!
  Pel que fa a O Brother, no l’he vist, però ara que he llegit aquest article estarè més atenta per trobar referents mitològics!
  Vale:)

 2. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Poetes evocant l’”Odissea” (II part)

 3. Rebeca Sánchez

  Uf! Realment tinc moltes ganes de veure O Brother, ja que les altres pel•lícules que han seleccionat per que les puguem veure el dia de Sant Jordi o ja les he vist o no em criden molt la atenció.
  En el cas de Juno, que és un dels films que ens ofereixen veure, és la pelicula que he vist, per el meu gust és espectacular, tan com el guió, -va guanyar el Oscar al millor guió si no m’equivoco al 2007- com els actors, – Ellen Page, la actriu principal, fa un treball genial i totalment original- com el muntatge… etc. Em va agradar molt i en general les pel•lícules que es van presentar aquell any als Premis Oscar eren força bones.
  L’altre pel•lícula que proposen es “Los Santos Inocentes” basada en la novel•la homònima de Miguel Delibes. Seria interessant veure-la però personalment mirar el film dels Germans Cohen i més si la recomanes aquí , m’agradaria més, ja que crec que els germans Cohen són uns gran cineastes.
  Respecte a les comparacions que existeixen entre O Brother i la Odissea, seria millor que les trobes desprès de mirar la pel•lícula. Si tinc la oportunitat de mirar-la a l’escola, millor que millor, però si no es possible, la miraré a casa.
  Vale!:)

 4. Pol Nóbrega

  Hola Lida! Aquesta pel·lícula em va agradar bastant tot i que no la vaig entendre gaire però hi han alguns punts que tenen relació amb Ulisses, com quan surten tres noies cantant en una mena de riu i els tres homes es rendèixen als seus peus, igual que quan Ulisses i els seus homes arriben amb el vaixell a l’illa de les sirenes i Ulisses diu que el lliguin en un màstil per no caure en la temptació, però els tres homes de la pel·lícula si que hi cauen.
  Ben segur que, com has dit tu hi han moltes altres escenes relacionades també però coim que no l’he entès gaire, no les he trobat.

  Valeeee 😀

 5. Nicolás Mangui

  Ave!
  Esta película trata sobre tres presos que se escapan de una prisión ya que uno tenía el dinero de un camión blindado guardado en una preso y tenían una semana para recuperarlo ya que esa presa iva a ser derribada.Durante la película intentan llegar haciendo montones de cosas y se encuentran con personas que los ayudan y otras que no los ayudan.ENtonces un día se encuentran con tres chicas que los emborrachan al despertarse uno de ellos había desaparecido y lo entregaron a la policía.Este les dijo dónde se dirijian los otros dos y lo metieron preso.Sus dos compañeros se lo encontraron cuando estaban en el cine ya que habian llevado a los presos al cine.Por la noche lo liberan y les cuenta que se lo había dicho a la policía,entonces el que les dijo lo del tesoro les contó que era mentira.Se pelkearon y llegaron a un descampado dónde una secta había agarrado a un amigo de ellos y lo ivan a matar entonces lo rescataron y fueron a un pueblo dónde uno vió a su mujer y a sus 6 hijhas pero su mujer estaba con otro hombre.El le prometió cambiar pero ella se iva a casar el día siguiente.Entonces en su boda los tres y el que rescataron se pusieron a cantar ya que se habían hecho famosos con una canción que grabaron.Entonces aparece el jefe de la secta y también de un partido político diciendo que habían molestado a su secta contra los negros,inmigrantes y personas de menos nivel de cabeza.Todo el mundo lo abucheó y se lo llevaron fuera del local,entonces el jefe del otro bando político los nombró sus ayudantes.La mujer dejó a su novio ya que era del bando político del de la secta y volvió con el ex presidiario y le dijo que solo se casarían si recuperaba el anillo que el tenía guardado en una cabaña lejana.Cuándo el lo fue a buscar,pero en la cabaña lo esperaba la policía.Cuando estaban a punton de matarlo el valle se indundó debido al derribo de la presa.Salieron vivos pero cuando le mostró el anillo su mujer le dijo que no era ese,y le dijo que buscara el anillo aunque estuviera en el fonde del valle.

 6. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Sant Jordi MMX: Emmirallant-se en “Aracne”

 7. Rabab

  Ave lida!!!
  Tenia moltes ganes de veure O’brother pero no vaig poder venir el divendres, peró la veuré a casa perque m’han dit que esta molt bé.

 8. lina

  Ave Lida! Em sap molt de greu que no pugués veure la peli, però quan la vegi la comento, que segur que es una bona pel·lícula.
  vale!

 9. Sere eloisa velasquez chalas

  Lida aquesta pel.licules m’agraden molt amb le de “O BROTHER” en vaig riure molt la veritat aquesta peli va fer que el sant jordi fosi millor.La pelicula de Juno em va agradar pero no tan perque m’he hubiera agradat mes si la noia si quedara amb el nescut.

 10. Alissa Komarova

  Hola:)!
  M’he quedat amb ganes de veure com acaba el segon trailer!
  Algu m’explica? I perque només beu del licor prohibit Jorge Clooney?I els altres?

  La pel.licula em sembla interesant, pero no m’acaba de agradar, nose perque.
  Pero cuan tingui una tarde llire, la veure, igual que la del nom de la Rosa!
  La de Juno, la vaig veure fa 3 anys, i tampoc em va agradar molt.

 11. Júlia Serrano

  Salve!!

  La veritat és que la película de O BROTHER em va agradar bastant tot i que era una mica extranya.

  Jo no m’he llegit el llibre de que parles: l’Odissea d’Homer, però m’ha fet gràcia que aquesta película estigués basada en el llibre.

  De totes formes coneixia la història de les sirenes, en que Ulisses feia que els homes es lliguessin en un màstil per no tornar-se bojos amb el cant de la sirena.

  Vale!

 12. Joël Beltrán

  Per Sant Jordi, laa meva classe va veure “O Brother”. No vaig trbar tots els referents que ens has descobert però alguns sí que en vaig trobar:
  El personatge principal es diu Ulisses (primer punt en comú amb l’Odissea)i els seus dos acompanyants simbolitzen la tripulació del capità a l’obra.
  També hi apareix un home cec que representa el paper de l’Oracle, tres noies que sedueixen amb la seva veu (les sirenes), i un home malvat amb un ull tapat que simbolitza ser el Ciclop.
  A part d’aquestes semblances, també podem veure referències a la dona d’Ulisses, Penèlope que gaudeix de molts pretendents ( a la pel·lícula, la dona del protagonista s’està a punt de casar amb un altre home)i el seu fill Telèmac (a la pel·lícula són tres nenes i un bebè).
  Com els germans Cohen, jo tampoc m’he llegit l’Odissea (la vaig començar quan tenia deu anys i crec que encara no tenia l’edat per entendre el sentit d’aquesta obra) així que quan vaig veure la pel·lícula aquests són els únics punts en comú que hi vaig trobar.
  La pel·lícula em va agradar, el treball tècnic està tan ben fet que realment dóna aquella sensació que tenen les històries clàssiques ( no sé com explicar-ho).
  Per cert, gràcies Sere per explicar-nos el final de Juno XP.

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Joël, quan vulguis et deixo un exemplar de Les aventures d’Ulisses, fins que arribi el moment de llegir L’Odissea.

 14. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Starbucks i les clàssiques

 15. Pingback: On estàs, germà? dels germans Coen | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *