Ego sum panis vitae

Com ja deu ser tothom conscient els llatinismes estan a tot arreu! Sigui on sigui, ens acabarem trobant amb un llatinisme o expressió llatina, ho vulguem o no.  I això va passar l’altre dia, dimecres 16 de desembre, en una excursió de tutoria que vam fer a la Barcelona medieval. Vam visitar una mica la ciutat amb un guia, i en un mur de la capella del Santíssim Sagrament, al costat de l’església de Santa Maria  hi havia la següent frase en llatí:

Què significa? Algú és capaç de comentar-la? I no em refereixo només a la traducció literal, sinó també al significat! Quin tipus d’expressió llatina és i per què apareix en un mur de la ciutat de Barcelona?

 

 

Ego sum panis vitae

Ego sum panis vitae. Fotografia de Toni Moreno

Toni Moreno
1r de batx. llatí

2 thoughts on “Ego sum panis vitae

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Ja veig que el dia de la sortida de tutoria vàreu tenir ben present el llatí! Moltes gràcies!

 2. Coty

  Ave!
  I tant Lida, ben present, al segon de veure-la estàvem tots els de llatí buscant una càmara per fer-li una foto i el Toni va treure el seu nou super mòbil i la va fer jaja.
  Doncs he de dir que la vaig traduir allà al moment, quasi sense pensar i em vaig quedar sorpresa quan la vas traduir tu a classe Lida perquè era el mateix: JO SÓC EL PA DE LA VIDA. S’entén en el context de l’església, ja que, fent una mica de recerca, he trobat que es tracta d’un passatge de la Bíblia:
  “Juan 6:35-40
  Y Jesús les dijo: Yo soy el pan de vida: el que a mí viene, nunca tendrá hambre; y el que en mí cree, no tendrá sed jamás. Mas os he dicho, que aunque me habéis visto, no creéis. Todo lo que el Padre me da, vendrá á mí; y al que a mí viene, no le echo fuera. Porque he descendido del cielo, no para hacer mi voluntad, mas la voluntad del que me envió. Y esta es la voluntad del que me envió, del Padre: Que todo lo que me diere, no pierda de ello, sino que lo resucite en el día postrero. Y esta es la voluntad del que me ha enviado: que todo aquel que ve al Hijo, y cree en él, tenga vida eterna: y yo le resucitaré en el día postrero.”
  Ja veieu que tot es tracta de religió i “EGO SUM PANIS VITAE” no és més que un llatinisme cristià. Suposo que també tindrà a veure amb que el pa i els cereals són els aliments més bàsics i que sense ells no es pot viure i que això és el que vol plasmar la religió cristiana.
  Espero que ajudi una mica!
  Ens veiem,
  vale:-)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *