La cua del set

Aquest article és fruit de la inspiració que va provocar en mi el poema que Pepita Castellví ens va escriure a El Fil de les Clàssiques. El set és un número utilitzat infinitament en molts mites de clàssiques, i com no, en la literatura, en la música, en el cinema  i generalment en la cultura popular i en l’art.
La gran majoria de coses són set, com per exemple els dies de la setmana, els colors del arc iris, les set notes musicals, les set vides d’un gat, els set mars, els set punts cardinals, els set pecats capitals i un llarg etcètera.
El número set és el resultat de la suma entre el 3 (divinitat) i el 4 (terrenal) i es considera un nombre màgic ja que és la unió entre les divinitats i els humans, ja que el món va ser creat en set dies.
En el cas de la literatura, un clar exemple és un poema de William Shakespeare, on va dividir les etapes de la vida del home en set parts: etapa de la infància, etapa de la escolarització, etapa de l’amant, l’etapa del soldat, l’etapa del magistrat i l’etapa senil. Aquí teniu la traducció.
En novel·les més actuals també s’hi pot trobar. La saga de Harry Potter consisteix en set llibres, cada llibre tracta de un any en l’escola de Hogwarts, és a dir, es cursen set anys a Hogwarts per graduar-se. També són els set els horricreus de Voldemort. Una altra famosa saga de set llibres són Les Cròniques de Nàrnia de C.S. Lewis.
En el món de les cultures clàssiques, el set també va ser molt significatiu. Els set savis de Grècia (ja els heu localitzat al nostre Google maps?), els set pujols de Roma, els set famosos reis (entre el 753 a.C. fins 509 a.C.), també de Roma… Qui em sap dir quins són els savis, els pujols i els reis?

Els set turons de Roma

L’arquitectura també té el seu nombre set. Em refereixo a les set meravelles del món antic: la Gran Piràmide de Gizeh, els Jardins penjants de Babilonia, el Temple d’Àrtemis a Efes, l’estàtua de Zeus a Olímpia, la tomba de Mausol a Halicarnàs, el Colós de Rodes i el far d’Alexandria.
Recentment es van escollir les set meravelles del món actual, ja que en el cas de les anteriors, la majoria han desaparegut amb el temps. Les actuals set meravelles del món són: la Gran Muralla Xinesa, la ciutat de Petra, el Crist Redemptor, el Machu Picchu, el Chichén Itzá, el Colosseu de Roma, el Taj Mahal. Quins estan relacionats amb la cultura clàssica?

Del número set em queden moltes coses en el tinter i espero que m’ajudeu amb els vostres comentaris. Sabíeu que el número set va perseguir tota la vida de Michael Jackson? Quins referents clàssics trobeu en aquest muntatge?

Rebeca Sánchez
1er Batxillerat

12 thoughts on “La cua del set

 1. nuria

  Salve Lida!
  He trobat molt interessant aquest article, ja que no coneixia molts dels conceptes que s’hi expliquen. Després de llegir-lo he aprés que, hi ha moltíssims aspectes que tenen a veure amb el nº7 i he quedat bastant sorpresa.

  El muntatge dona una detallada informació sobre les set muntanyes de Roma i altres coses curioses relacionades amb el nº7. He comptat i a la classe som 9 noies i 6 nois (crec), així que a la nostra classe no hi ha sets xD.

  He llegit aquest matí l’enllaç que hi ha de Michael Jackson i he quedat ben copsada amb el que deia. La veritat es que jo no crec en números de la bona sort i coses d’aquestes, sempre et fa il•lusió tenir un amulet o alguna cosa així, però suposo que tot depèn de la persona.

  Felicitats per l’article Rebeca!^^

  Valee! 😀

 2. Irena

  Salve!
  M’ha cridat l’atenció veure el meu número preferit, el 7.
  No savia que hi havien tants coses relacionades amb aquest número.
  El video està molt bé, ews interessant veure coses que tenen a veure amb el 7.
  Els que estan relacionat amb la cultura clàssica són la ciutat de Petra i el Colosseu de Roma.
  Hi han un munt, els dies de la setmana pels set cossos celestes, Dilluns (Lluna), Dimarts (Mart), Dimecres (Mercuri), Dijous (Júpiter), Divendres (Venus), Dissabte (Saturn) i Diumenge que ve de la paraula llatina “Dominus”, el senyor (referència a Déu).Les set boles màgiques de la bola de Drac, una sèrie molt coneguda de quan era petita,els indús han descubert set chacras o punts d’energia que hi han al nostre cos, per cert ami això m’ho va fer un amic, blancaneus i els set nans,la serp de set caps,etc.
  Que curiòs lo del Michael Jackson, cuantes coses amb set.

  Bon artícle Rebe!:):)

 3. Paula Franco Semitiel

  XAIPE!

  Com hem vist abans, hi ha 7 savis i 7 meravelles antigues.
  Aquest número és molt important en molts factors, un d’ells, els 7 pecats.

  Luxúria
  Gola
  Avarícia
  Accídia
  Ira
  Enveja
  Supèrbia

  El set és un número màgic!

  Per cert el vídeo no es pot veure, ho dic perquè m’he quedat amb les ganes de veure’l.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Paula, aquí tens un vídeo dels 7 pecats capitals fet per una alumna de llatí! Gràcies per avisar-me, no he trobat el vídeo i n’he posat un altre. Crec que en podríeu fer un vosaltres amb la pila de referents clàssics que contenen el número set!

 5. Maryam Alaoui

  XAIPETE!!

  El número set encara que no ho sembli és molt important i pot arribar a significar molt.

  Els set savis eren:
  – Soló d’Atenes
  – Quiló de Lacedemònia
  – Tales de Milet
  – Bies de Prienne
  – Cleòbul de Lindos
  – Pitac de Mitilene
  – Periandre de Corint

  I els set pujols són:

  · La muntanya Palatino (Collis Palatinus)
  · El Capitolino (Capitolinus)
  · El Quitinal (Quirinalis)
  · El Celio (Caelius)
  · La muntanya Aventino (Collis Aventinus)
  · L’Esquilino (Esquilinus)
  · El Viminal (Viminalis)
  · I finalment la muntanya Palatino (Collis Palatinus).

  El video esta molt bé, el trobu molt interessant i t’informa molt, és molt curios que hi hagin tantes coses relacionades amb el número 7.

  Vale 🙂

 6. Pingback: 7 Coses que devem als grecs | Aracne fila i fila

 7. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Mai m’havia preguntat sobre la història del número 7, ja que no pensava que estigués relacionat amb tantes coses.
  M’ha sorprès el fet que el número set sigués el resultat de la suma entre el 3 (divinitat) i el 4 (terrenal) i es consideres un nombre màgic, ja que és la unió entre les divinitats i els humans, perquè el món va ser creat en set dies.
  No sabia que totes les coses que són 7 estaven relacionades amb la mitologia.

 8. gimenez.judit

  Déu ni do, quin apunt més interessant! No m’havia aturat a pensar mai el perquè de les 7 meravelles del món, vull dir, perquè en són 7 precisament i no 5 o 10. M’he llegit l’enllaç a l’article de la presència del número 7 en la vida de Michael Jackson i l’he trobat curiós però bastant forçat. Fer sumes de dígits és molt forçat i la informació de ben segur ha estat molt seleccionada perquè hi sortís el número 7. Tot i així, has trobat un article molt interessant on es veu a la pràctica la importància que se li ha donat al llarg de la història al número 7!
  Els set savis foren:
  ·Soló d’Atenes
  ·Quiló de Lacedemònia
  ·Tales de Milet
  ·Bies de Prienne
  ·Cleòbul de Lindos
  ·Pitac de Mitilene
  ·Periandre de Corint

  Els set pujols de la Roma antiga eren:
  · la muntanya Palatino (Collis Palatinus)
  ·el Capitolino (Capitolinus)
  ·el Quirinal (Quirinalis)
  ·el Celio (Caelius)
  ·la muntanya Aventino (Collis Aventinus)
  ·l’Esquilino (Esquilinus)
  ·el Viminal (Viminalis)

  Els set reis de roma van ser:
  ·Ròmul
  ·Numa Pompili
  ·Tul·li Hostili
  ·Ancus Marci
  ·Tarquini Prisc
  ·Servi Tul·li
  ·Tarquini el Superb

 9. Alina Roman

  Xaipete!

  Els set savis foren:
  ·Soló d’Atenes
  ·Quiló de Lacedemònia
  ·Tales de Milet
  ·Bies de Prienne
  ·Cleòbul de Lindos
  ·Pitac de Mitilene
  ·Periandre de Corint

  Els set pujols de la Roma antiga eren:
  · la muntanya Palatino (Collis Palatinus)
  ·el Capitolino (Capitolinus)
  ·el Quirinal (Quirinalis)
  ·el Celio (Caelius)
  ·la muntanya Aventino (Collis Aventinus)
  ·l’Esquilino (Esquilinus)
  ·el Viminal (Viminalis)

  Els set reis de roma van ser:
  ·Ròmul
  ·Numa Pompili
  ·Tul·li Hostili
  ·Ancus Marci
  ·Tarquini Prisc
  ·Servi Tul·li
  ·Tarquini el Superb

  És molt interessant la varietat de coses que provenen del número set i pel que he vist el set és un número important en la mitologia grega i simbolitza quantitats de coses com per exemple com és deia : les set vides d’un gat , els 7 dies que s’ha format la terra, els 7 llibres de Les Cròniques de Nàrnia , o les set vides de l’home etc. És un article molt interessant i no sabia què el set tinguès tanta importància .

 10. Pingback: Els set reis de Roma | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *