Troia a la selectivitat

Mireu-vos amb atenció aquest text (si cliqueu a sobre podreu llegir-lo millor):

selectivitat11

Oi que podria semblar un exercici de Grec o Llatí? Doncs no. Tot i que l’autor, Jaume Pòrtulas, va ser professor de la Margalida i meu a la facultat, aquest és el text corresponent a l’opció B de l’examen de selectivitat de Català. I és que no ens cansem de repetir qu el món clàssic està de moda…

Una de les dues opcions d’Expressió i comentari crític, demanava escriure en unes dues-centes paraules  el següent tema:

a) Què en sé, de la Guerra de Troia, i per quines fonts (escolars, literàries, cinematogràfiques, etc…) he arribat a saber-ho.

Un cop comunicada aquesta primícia, us proposo avançar-vos en el temps i jugar a ser alumnes de 2n de batxillerat tot realitzant aquest exercici. Feu un text ordenat, ben redactat, on demostreu, alhora que la vostra competència lingüística, els vostres coneixements mitològics o cinematogràfics. No cal que sigui tan llarg, però com a mínim ha de tenir 100 paraules.

Així mateix, estaria bé que els que heu fet la selectivitat ens féssiu arribar les vostres sensacions. Jo, com a vigilant de les proves, he estat pensant en tots vosaltres, tant els de l’Albéniz com els del Cristòfol i espero que us hagi anat molt bé.

TERESA

8 thoughts on “Troia a la selectivitat

 1. Margalida Capellà Soler

  Gràcies, Teresa, per donar-nos a conèixer el text de l’examen de català. Jo me n’he assabentat pel telenotícies migdia. Als alumnes de clàssiques els deu haver anat molt bé! Esperem que demà i demà passat la dea Fortuna ens ajudi també!Ja ens informaràs. Jo tinc projecte de quart al centre i em dol no poder anar a fer costat als meus alumnes.

 2. Cristina Bellido

  Ave amici:)!

  Estem tots molt sorpresos de saber que hi ha una prova així a la sele.Aquesta és la meva redacció:

  La ciutat de Troia, és una ciutat històrica i llegendària, ja que és on va tenir lloc la guerra de Troia, descrita a la Ilíada, un poema èpic de l’antiga Grècia, l’autor del qual és Humeral poema va ser escrit pels volts del segle IX ò l’any VIII aC. També es fa referència a la ciutat en L’odissea, una altra obra d’Homer.La seva llegenda la continuà un altre poeta romà conegut per nosaltres: Virgili, en la seva obra Eneida.
  La ciutat de Troia estava situada a l’estret d’Helespont, propera al Mar Negre (Turquia).Actualment la província s’anomena Çanakkale, on diverses excavacions revel·len que hi havia diverses ciutats construïdes les unes sobre les altres en diferents nivells, i un d’aquests nivells és identificat com la Troia d’Homer.

  Vale!

 3. Margalida Capellà Soler

  Finalment he aconseguit trobar un bon article que vaig llegir fa uns mesos a La Vanguardia, 11 de març de 2009: “Va de griegos” de Xavier Antich.
  En vull destacar un fragment:
  “La “Introducció a la Ilíada” de Jaume Pòrtulas es ejemplar, necesaria, estimulante… buena parte de lo que somos empieza ahí y que, por tanto, está más vivo que nunca.”

 4. Jessica

  Aquest any l’assignatura de català a la selectivitat ha sigut una broma! Ens fan llegir “Terra Baixa” i “Mirall trencat” perque ens surti un poema d’un autor que ni hem fet, i un text de la Íliada, on s’és vist això? No és necessari fer una llengua clàssica per saber que l’examen de català ha anat com el cul a un 50% de l’alumnat…ah! i castellà era molt més fàcil que català aixi que…

 5. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Em sap molt de greu, Jessica, si la nostra alegria com a clàssics ha fer renèixer l’angoixa que t’ha provocat l’examen. Com a vigilant de les proves, també vaig observar que l’opció A va ser triada per poca gent, però de l’opció B em va semblar que se’n sortien prou bé, sobretot amb el tema de les adaptacions cinematogràfiques de novel·les, que va inspirar molta gent a parlar de “Harry Potter”, per exemple.
  En fi, espero que tinguis molta sort i que al final els resultats et vagin millor del que et penses. I gràcies per donar la teva opinió.

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Quina bona notícia, Margalida. No trobes que és un honor molt gran poder dir que hem estat alumnes de tot un Premi Nacional de literatura?
  L’enhorabona, Jaume, per aquest merescut reconeixement!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *