Més jocs romans!

Si voleu que la Margalida ens deixi baixar a les pistes a jugar a l’harpastum, heu de portar el material següent dimecres 3 de juny, i així podrem jugar tota l’hora com jugaven els romans. Fa caloreta, el curs s’acaba i ve de gust fer la classe de llatí a l’aire lliure! Qui s’anima a venir vestit de romà o de romana per crear ambient? Amb un tros de llençol ja us podeu fer el vestit!

Podríem jugar a:

1. MUSCA AENEA. La mosca de bronze. (una bena).   Tots els alumnes.

Al jugador que para se li tapen els ulls i crida. “Jo caçaré la mosca de bronze! Els altres jugadors se separen i imiten el brunzit d’una mosca. El nen que té els ulls tapats ha d’intentar agafar-ne un.

2. FUNEM SALTARE. Saltar a corda. (una corda). Equips de 6.

Dos jugadors paren i volten la corda mentre els altres salten per torns. Quan un dels jugadors para la corda, passa el torn a l’altre equip. Guanya l’equip que més temps salti.

3. PAR IMPAR. Parells o senars. (tres pedretes de mida semblant, per jugador). Equips de 2 jugadors.

Cada jugador amagarà dues o tres pedres en el seu puny. Una vegada estiguin amagades, per parelles, hauran de dir si la suma de totes les pedres que tenen amagades els dos jugadors és parell o senar. Quan s’ha decidit, els jugadors mostraran les pedretes amagades i guanyarà qui ho hagi encertat.

4. NUMMUM IACTARE. Tirar monedes. (una moneda per cada jugador). Grups de 5.

Es tracen dues línies paral·leles a terra, a una distància d’un metre entre elles. Cada jugador té dues monedes, i s’ha de llençar des de darrere d’una de les línies, intentant apropant-se a l’altra línia. Guanya el que s’apropa més, sense sobrepassar-la.

5. ANDABATE. A qui he tocat? (benes). Tots els jugadors, menys dos àrbitres. En un espai delimitat.

Tots els jugadors es tapen els ulls i han d’anar a buscar els companys. No es pot sortir de l’espai limitat. S’han de conèixer sense parlar. Quan un jugador estigui segur d’haver reconegut el seu company, aixeca el braç i ho diu a l’àrbitre. Si ho encerta, es converteix en àrbitre i si no, continua la recerca.

6. PILA TRIGONICA. Passar la pilota. (3 pilotes). Tres equips de sis jugadors cadascun.

Es forma un triangle d’uns dos metres de costat, en cada vèrtex s’hi col·loquen dos jugadors. Un dels jugadors en primer torn i l’altre en espera. Sense moure’s, s’han de passar la pilota l’un a l’altre, tot intentant enganyar el jugador que l’ha de rebre.  Si perd, el substituirà el jugadoe en espera. 

7. DIGITIS MICARE. Morra. Equips de 2 jugadors.

Dibuixem una ratlla a terra, i a 2 metres una gerra davant de cadascun dels jugadors. Els jugadors tenen 5 nous, i intentaran tirar-la perquè entri dintre de la gerra. En acabar, guanyarà el que tingui més nous dintre de la gerra.

8. CAPUT UT NAVIS. Cara o creu. (una moneda per parella). Grups de 2.

Es llença una moneda a l’aire i s’agafa, sense deixar-la veure. Cada jugador tria cara o creu, abans d’obrir la mà i qui endevini la cara (CAPUT) guanya.

9. MUINDA. A ulls clucs. (1 bena). 10 jugadors. 

A un dels jugadors se li tapen els ulls i els altres hauran de tocar-lo de manera que el que té els ulls tapats reconegui qui l’ha tocat. El joc s’acaba quan es reconeix  la persona. Aquesta passarà a tenir els ulls tapats. Si falla, segueix parant el mateix i el nom que ha dit, se salva. Guanya el que se salva 5 vegades.

10. TURBO. Baldufa. (Una baldufa i un cordill). Un sol jugador.

Cal fer giravoltar la baldufa.

11. HARPASTUM: Rugbi (1 pilota petita).  Dos equips. Aneu a l’article corresponent.

12. RECESSUM FACERE. Fet i amagar. Com més millor; per tant tots.

Un jugador la para i amb els ulls tancats ha de comptar mentre els altres s’han d’amagar. Un  cop ha acabat, ha de buscar els qui estan amagats. Si el que està amagat aconsegueix arribar abans que el qui para, diu, tocant la paret: “Un, dos, tres, salvat”.

Mireu bé aquesta fotografia: recordeu aquest joc romà del curs passat a Cultura Clàssica amb la Margalida? De qui era el joc? Com s’hi juga?

dscn1605.JPG

 

Marina Caimel i Uri García-Penche 4rt de llatí

27 thoughts on “Més jocs romans!

 1. Omaima

  Hola, Lida…!

  Aquest joc (el de els osos de xai, al Marroc es juga mab pedres petites de riu…Ami em van esenyar com es juga i la veritat es que es vastant entretingut…:D

  Adeu!

 2. Marina i Uri

  Hola companys!
  Per poder jugar aquests jocs necesitarem que porteu cada un de vosaltres, 3 pedres de mida semblant, una moneda, una bena per tapar els ulls i si teniu una baldufa amb el seu cordill.
  És important que ho porteu el dia 3!!!!
  Un petó de l’Uri i la Marina.

 3. Irena

  Ave!
  Es fantàstic auqest joc, quan jugarem?
  es que no hi ha temps que això ja s’acaba!
  vale:)

 4. rabab

  ave lida!!
  No sabia que hi haguessin tans jocs divertits com aquests els romans segur que no s’aborrien mai.

 5. marta peña

  ave lida…

  marina i ori, jo ja intentaré portar algo, i com us he dit, jo ja portaré baldufes, que el meu germà en té unes quantes (em sembla) i ja portaré algunes…

  vale

 6. laiia

  ave!!
  :O que bé per fi sortirem a jugar al pati! 😀 jajaj
  M’agraden tots els jocs la veritat que està tots molt bé.
  Intentaré portar totes les coses que es demanen 😉

  vale!!

 7. Coty

  Uri i Marina! Molts d’aquests jocs els vem jugar l’any passat! Espero que ens ho pasem igual de bé 🙂 Tot i que el de la foto no m’enrecordo d’haver jugat.
  Intentaré portar-ho tot, però baldufa no tinc.
  M’ha sorprès que molts d’aquests jocs es segueixen jugant avui dia:
  1. La mosca de bronze és com “el gallito ciego”, t’has de tapar els ulls mentre que els altres intenten que no els agafis i quan els agafes has de dir el nom.
  2. Saltar a la corda jo ho feia quan era més petita.
  3. Pars o impars segueix sent igual.
  4. Llençar monedes és semblant a la petanca.
  10. Avui dia encara veig nens amb baldufes per Premià!
  11. Rugbi és com el Rugby i el Futbol americà.
  12. Fet i amagar és un dels jocs que més he jugat en la meva vida i que més m’agradaven.

  Valee:-)

 8. laiia

  ave!!
  la veritat que van estar molt bé els jocs ahir ehh. I va estar bé perque ara que sempre tenim examens estar bé descanasr una mica i jugar, no?? jaja 😀
  felicitats als que van organitzar els jocs, (Y) 🙂

  vaale!!

 9. bubu

  ave lida!!!

  Ahir “ens ho vam passar bomba” amb els jocs romans què varem fer,va ser una hora molt entretenida què ens ho vam passar bé tots,fins i tot tu jaja.no però a més ya va anar bé per què aquesta és la semana d’examens i d’estres i una mica de relax va venir molt bé.També s’ha de dir qu e el uri i la marina s’ho van currar molt per què anès tot com va anar.

 10. you

  Hola !!
  Aixó s’asembla al pica paret te aveure molt als jocs que fem servir ara i que juguem quan som petits amb aixó ens mostra que la majoria dels jocs provenen dels romans , encara que canvien una mica la llarg del temps !
  Valeee!!

 11. Chaima Anza

  Salve a tothom!
  M’haguès agradat jugar aquest jocs amb tots els de la meva classe, però no n’hi ha temps estem molt atablats amb els exàmens! Però potser qui sap el dia final de classe, ens animem i juguem!
  Oi que si companys ús animeu?¿?!!!

 12. irina

  Salve!
  hi ha molts jocs que s’assemblen als d’avui en dia com el de recessum facere que és com fet i amagar, el de muinda és com la gallineta cega. Jo havia jugat molt aquests jocs, no sabia que vinguessin dels romans.

 13. balart.andrea0920

  Salve! el joc que trobo més similar amb els nostres és el de la gallineta cega. Si que s’ho passaven bé els nens romans. Tots semblen molt divertits.

 14. Uxue Avilés

  Salve!!

  M’ha sorprès molt que aquests jocs encara duren avui, i tampoc tenia idea de que provenien de l’antiguitat.
  1. És similar a la gallinita ciega.
  2. Saltar a la corda se’m donava molt bé.
  3. Pars o impars segueix sent el mateix.
  4. Té semblança amb la petanca.
  10. Mai he sapigut tirar una baldufa.
  11. Rugbi és com el futbol americà.
  12. Fet i amagar.

  De petita sempre jugava a fet i amagar i saltar a la corda i sempre he volgut saber llençar una baldufa!

  Vale!!

 15. Mireia Moral

  SALVEE!
  A molts d’aquests jocs, jugava de petita, i la veritat es que em sorpren que sent tan antics encara es segeix jugant, sobretot perquè els nens casi mai solen jugar a jocs d’aquests, perquè amb les videoconsoles que han tret, i jocs d’ordinador, que hi han la majoria dels ja no solen jugar a jocs d’aquest tipus.
  VALEE!

 16. eva perez

  salvee!
  opino el mateix que la mireia, amb les tecnologies de avui en dia hem sorpren

 17. Eva Serrano

  Salve!! Aquest any a Sant Jordi si escollim uns quants i hi juguem com proposes tu Lida seria divertit!!

 18. gomez.luque2011

  Es una llastima que no es jugui tant d’aquestes maneras, perque ara hi han uns altres jocs nous… com diu la mireia

  vale:D

 19. serna.marta2010

  Salve!!!
  Quins jocs tan interessants. Si no recordo malament alguns d’aquests els vam ensenyar als nens petits que van venir de l’escola que hi ha aprop del nostre institut. Va ser una gran experiència i va ser divertit perque encara que fossim els professors, almenys jo vaig aprendre jocs romans i va ser una gran experiència.

  Vale!!!

 20. Eulàlia

  Salve!

  El meu grup ens vam encarregar de portar els tallers de la Musca Aenea i jo mateixa vaig fer de Magistra. La meva funció com a Magistra consistia en ensenyar als nens a escriure el seu nom en grec, tot i que ells insistien de que era en rus! A més, hi havia tants nens que van faltar papirs i temps per a tots!

  Però de totes maneres molt bé!

 21. lourdes caparros

  Salve!
  Nosaltres vam jugar al joc de parells i senar,va ser una mica dificil perque els nens no havian estudiat això i era dificil d’explicar.

  Apart d’aixo a mi personalment em va agradar bastant perque m’agraden els nens i tindre l’oportunitat de jugar amb ells em va agradar molt

 22. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Trobo qu ehi ha jocs molt interessants i d’altres que els vem pràcticar quan van venir els alumnes de segon de primària de l’escola Mar Nova d’aquí el costat de l’institut. Per altre banda, crec que va ser una gran experiència i divertida. I per últim, tots plegats trobo que vam aprendre jocs romans.

  Vale!

 23. Pingback: A què jugaven els nens a l’antiga Roma? | Aracne fila i fila

 24. Pingback: Jocs romans per acabar l’ESO! | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *