Més jocs romans!

Si voleu que la Margalida ens deixi baixar a les pistes a jugar a l’harpastum, heu de portar el material següent dimecres 3 de juny, i així podrem jugar tota l’hora com jugaven els romans. Fa caloreta, el curs s’acaba i ve de gust fer la classe de llatí a l’aire lliure! Qui s’anima a venir vestit de romà o de romana per crear ambient? Amb un tros de llençol ja us podeu fer el vestit!

Podríem jugar a:

1. MUSCA AENEA. La mosca de bronze. (una bena).   Tots els alumnes.

Al jugador que para se li tapen els ulls i crida. “Jo caçaré la mosca de bronze! Els altres jugadors se separen i imiten el brunzit d’una mosca. El nen que té els ulls tapats ha d’intentar agafar-ne un.

2. FUNEM SALTARE. Saltar a corda. (una corda). Equips de 6.

Dos jugadors paren i volten la corda mentre els altres salten per torns. Quan un dels jugadors para la corda, passa el torn a l’altre equip. Guanya l’equip que més temps salti.

3. PAR IMPAR. Parells o senars. (tres pedretes de mida semblant, per jugador). Equips de 2 jugadors.

Cada jugador amagarà dues o tres pedres en el seu puny. Una vegada estiguin amagades, per parelles, hauran de dir si la suma de totes les pedres que tenen amagades els dos jugadors és parell o senar. Quan s’ha decidit, els jugadors mostraran les pedretes amagades i guanyarà qui ho hagi encertat.

4. NUMMUM IACTARE. Tirar monedes. (una moneda per cada jugador). Grups de 5.

Es tracen dues línies paral·leles a terra, a una distància d’un metre entre elles. Cada jugador té dues monedes, i s’ha de llençar des de darrere d’una de les línies, intentant apropant-se a l’altra línia. Guanya el que s’apropa més, sense sobrepassar-la.

5. ANDABATE. A qui he tocat? (benes). Tots els jugadors, menys dos àrbitres. En un espai delimitat.

Tots els jugadors es tapen els ulls i han d’anar a buscar els companys. No es pot sortir de l’espai limitat. S’han de conèixer sense parlar. Quan un jugador estigui segur d’haver reconegut el seu company, aixeca el braç i ho diu a l’àrbitre. Si ho encerta, es converteix en àrbitre i si no, continua la recerca.

6. PILA TRIGONICA. Passar la pilota. (3 pilotes). Tres equips de sis jugadors cadascun.

Es forma un triangle d’uns dos metres de costat, en cada vèrtex s’hi col·loquen dos jugadors. Un dels jugadors en primer torn i l’altre en espera. Sense moure’s, s’han de passar la pilota l’un a l’altre, tot intentant enganyar el jugador que l’ha de rebre.  Si perd, el substituirà el jugadoe en espera. 

7. DIGITIS MICARE. Morra. Equips de 2 jugadors.

Dibuixem una ratlla a terra, i a 2 metres una gerra davant de cadascun dels jugadors. Els jugadors tenen 5 nous, i intentaran tirar-la perquè entri dintre de la gerra. En acabar, guanyarà el que tingui més nous dintre de la gerra.

8. CAPUT UT NAVIS. Cara o creu. (una moneda per parella). Grups de 2.

Es llença una moneda a l’aire i s’agafa, sense deixar-la veure. Cada jugador tria cara o creu, abans d’obrir la mà i qui endevini la cara (CAPUT) guanya.

9. MUINDA. A ulls clucs. (1 bena). 10 jugadors. 

A un dels jugadors se li tapen els ulls i els altres hauran de tocar-lo de manera que el que té els ulls tapats reconegui qui l’ha tocat. El joc s’acaba quan es reconeix  la persona. Aquesta passarà a tenir els ulls tapats. Si falla, segueix parant el mateix i el nom que ha dit, se salva. Guanya el que se salva 5 vegades.

10. TURBO. Baldufa. (Una baldufa i un cordill). Un sol jugador.

Cal fer giravoltar la baldufa.

11. HARPASTUM: Rugbi (1 pilota petita).  Dos equips. Aneu a l’article corresponent.

12. RECESSUM FACERE. Fet i amagar. Com més millor; per tant tots.

Un jugador la para i amb els ulls tancats ha de comptar mentre els altres s’han d’amagar. Un  cop ha acabat, ha de buscar els qui estan amagats. Si el que està amagat aconsegueix arribar abans que el qui para, diu, tocant la paret: “Un, dos, tres, salvat”.

Mireu bé aquesta fotografia: recordeu aquest joc romà del curs passat a Cultura Clàssica amb la Margalida? De qui era el joc? Com s’hi juga?

dscn1605.JPG

 

Marina Caimel i Uri García-Penche 4rt de llatí

27 thoughts on “Més jocs romans!

  1. Laia Sánchez Puerto

    Salve!!

    Trobo qu ehi ha jocs molt interessants i d’altres que els vem pràcticar quan van venir els alumnes de segon de primària de l’escola Mar Nova d’aquí el costat de l’institut. Per altre banda, crec que va ser una gran experiència i divertida. I per últim, tots plegats trobo que vam aprendre jocs romans.

    Vale!

  2. Pingback: A què jugaven els nens a l’antiga Roma? | Aracne fila i fila

  3. Pingback: Jocs romans per acabar l’ESO! | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *