Sant Isidor i la música

Els alumnes de l’Albéniz es troben amb el llatí per tot arreu. Mireu, si no, el fragment del llibre de música que m’ha enviat l’Aridana, on apareix una expressió llatina de Sant Isidor de Sevilla.

 sant-isidor-2.jpg

Sant Isidor és un autor que sempre m’ha fet una certa gràcia, malgrat la seva manca de rigor. Mirem entre tots d’averiguar qui era i de contextualitzar la frase llatina en el marc de les seves Etimologies? Per cert, què significa etimologia?

TERESA

11 thoughts on “Sant Isidor i la música

 1. Cristina Bellido

  ave amici=)!

  L’etimologia és l’estudi de l’orígen de les paraules;
  i Isidor de Sevilla va ser un destacat eclesiàstic, erudit i orador del s.VII.
  Espero que enter tots poguem treure més coses sobre aquest home i les seves etimologies..

  valee!

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Què Cristina, suposo que ja que estàs estudiant llatí aprofites per estrenar el nou article amb l’aportació de l’Ariadna. Així m’agrada.

  Vale! Bene dormias!

 3. Aguus

  Ave Lidaaa!

  L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules: quan van entrar a la llengua, de quina font, i la manera en què llur forma i llur significat ha canviat.
  Isidro de Sevilla va ser un eclesiàstic, erudit i orador del s.VII, com diu aqui dalt la Cristina Bellido.

  Un petonet!

 4. laia

  avee!
  Sant Isidoro de Sevilla era, bisbe, teòleg, cronista, compilador i sant hispanorromà de l’època visigoda. Va ser arquebisbe de Sevilla durant més de tres dècades (599-636) i un dels grans erudits de la primerenca Edat Mitjana. Va escriure diverses obres històriques, però la més important és la de les Etimologies, en les quals busca una espècie d’enciclopèdia en la qual es recullin tots els coneixements.Una de les qüestions que s’aborden en aquest llibre és definir el concepte d’història i diferenciar els tipus d’història que pugui haver. Diu que la història és la narració de fets esdevinguts i que etimològicament significa veure o conèixer. Això difereix de la concepció que tenia Heródoto, ja que per a ell significava investigar. Per a Isidoro de Sevilla, els escriptors antics només escrivien del que havien vist. Ell fa una genealogia de la història. Cita com el primer historiador a Moisés, que és el qual fa la història sobre el principi del món. Entre els grecs, el primer historiador és un tal Dares el Frigio, que realment va ser un personatge de la Ilíada, un sacerdot de Troia. San Isidoro ho considera així perquè en el segle V apareix una història apócrifa de la Guerra de Troia, aparentment escrita per aquest home, i serà la font més valorada sobre aquest fet durant l’Edat Mitjana (fins i tot més que Homer). Després es descobrirà que no va existir tal autor. El següent historiador grec es considera que va ser Heródoto. Després, Isidoro de Sevilla parla de la utilitat de la història, que és per a l’ensenyament del moment present.
  L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules. (com ja ha dit la agus)

  vaale!

 5. Albaa!

  L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules: quan van entrar a la llengua, de quina font, i la manera en què llur forma i llur significat ha canviat.
  Prové del grec ?????? (étymon, significat veritable, de etymos veritable) i ????? (lógos, paraula o tractat).

  valee!

 6. Albaa!

  ( els interrogants són lletres en grec que habia buscat, per di d’on provenia la paraula, pero no surt vv’)

 7. aGos

  Avee lida!
  Según lo que encontre, dice:
  Sant Isidoro de Sevilla era obispo, teólogo, cronista, compilador y santo hispanorromano de la época visigoda.
  Fue arzobispo de Sevilla durante más de tres décadas (599-636) y uno de los grandes eruditos de la temprana Edad Media.
  Escribio diversas obras;
  Su obra más conocida es Etimología (hacia 634), monumental enciclopedia que refleja la evolución del conocimiento desde la antigüedad pagana y cristiana hasta el siglo VII. Este texto, también llamado Orígenes y dividido en veinte libros, tuvo enorme influencia en las instituciones educativas del Medioevo y fue impreso diez veces entre 1470 y 1529. Casi un siglo después de su muerte fue declarado Doctor de la Iglesia por el papa Inocencio XIII.

  . i què vol dir Etimoligia?
  L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules: quan van entrar a la llengua, de quina font, i la manera en què llur forma i llur significat ha canviat.

  I fins aquí tot lidaa!
  Valee(K)

 8. Rosó

  Bua.. amb tots aquets comentaris buscant nomes trobu tot el qe elles diuen, si esque estem fets tots uns artistes lida:)
  Etimologia?
  L’etimologia és la ciència de la lingüística que estudia l’origen i l’evolució de les paraules: quan van entrar a la llengua, de quina font, i la manera en què llur forma i llur significat ha canviat.
  San Isidre de Sevilla?
  Va ser arquebisbe de Sevilla durant més de tres dècades,
  era bisbe,cronista, compilador i sant hispanorromà de l’època visigoda.Va escriure diverses obres històriques, però la més important és la de les Etimologies, en les quals busca una espècie d’enciclopèdia en la qual es recullin tots els coneixements.

  Auete lida!:)

 9. Thaïs

  Ave!
  Etimologia és la ciència de l’estudi de les paraules. Teresa, tant de repetir serveix d’alguna cosa!
  vale!!

 10. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gratias plurimas, Thaïs. Quan tornis de viatge ja pots començar a preparar una bona presentació de la Magna celebratio eh!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *