Apol·lo envejós!

La setmana pasada ens vam repartir entre nosaltres els textos d’Apol·lodor que hi ha a la pàgina 86 del llibre de Grec de segon (ed. Teide), aquí teniu el text que em va tocar traduir :

“Apol·lo també va matar el fill d’Olimp, Màrsias, ja que aquest, després d’haver trobat unes flautes que Atena va llançar perquè li feien la cara lletja, va participar en una competició musical amb Apol·lo”.

Per què Apol·lo va matar Màrsias? Sabeu què li va fer? Per què el va castigar d’una manera tan cruel?

“Apol·lo escorxant Màrsias” de José de Ribera (Royal Museums of Fine Arts of Belgium)

 Quin paral·lelisme trobem entre la dualitat Apol·lo/ Marsias i Atena / Aracne?

Bouchra Samadi

Grec 2n batxillerat

7 thoughts on “Apol·lo envejós!

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Vas millorant moltíssim, Bouchra! Molt bé!
  T’has oblidat de posar de qui és la pintura i d’on l’has extreta?

 2. laia

  🙂
  En la mitologia grega Màrsias era un sàtir que va desafiar a Apol·lo en un concurs musical. Es creia que havia nascut en Celea (Frigia), en la font principal del riu Meandre. Màrsias era un expert tocant el aulos, una espècie de flauta doble. Havia trobat l’instrument en el sòl, on ho va deixar la seva inventora Atenea, després que els altres déus es burlessin de com inflava les galtes al tocar-lo.
  Apol·lo i Màrsias es van enfrontar en un concurs musical en el qual el guanyador podria tractar al perdedor com volgués. Els jutges van ser les Muses, pel que naturalment Màrsias va perdre i va ser escorxat viu en una cova prop de Celea per la seva hibris al desafiar a un déu. Apol·lo va clavar llavors la pell de Màrsias en un arbre, prop del llac Aulocrene, i la seva sang va formar el riu Màrsias (afluent del Meandre, que desemboca en aquest prop de Celea).

  valee 😀

 3. Verónica Vega

  Apol·lo va matar Màrsies perquè aquest li va guanyar en un concurs de tocar la flauta. El va matar treient-li la pell.
  Atena tambè va castigar aracne convertint-la en aranya per haver-la guanyat en un concursde teixir.
  Per tant tant Apol·lo com Atena castiguen Màrsies i Aracne per haver-los superat i haver sigut superiors a ells.

 4. Raquel

  Apol·lo i Marsias: Apol·lo i Marsias van tindre una competició musical, amb la condició que el vencedor faria el que volgués amb el vençut. Apol·lo va véncer i, enfadat perquè el sàtir s’hagués atrevit a competir amb ell, el va matar!

 5. El-Mekki Hali Al-Kassir i Camila Pérez López

  Traducció:
  Apol·lo va matar Màrsies, fill d’Olimp. Ja que, aquest, havent trobat les flautes que Atena va llençar perquè li feien la cara lletja, es va enfrontar amb Apol·lo sobre la música.

 6. dekatr2010

  Hola!! Apol·lo va matar Màrsies principalment perquè Apol·lo que tocava un instrument que s’anomena lira, i en un concurs, Marsies es va enfrontar a ell i el que guanyés podria tractar al perdedor com ell vulgués.
  En aquest concurs musical que van fer Marsies i Apol·lo, de jurat hi havia les Muses i Mides. En aquell moment, tan Apol·lo com Màrsies van tocar el seu instrument molt bé i el jurat no va poder dir quin era el guanyador. Com a solució d’aquell problema, Apol·lo va reptar Marsies a tocar l’instrument cap per avall. Apol·lo va tocar el seu instrument molt bé, però Màrsies no va poder fer el mateix amb la seva flauta i el jurat va dir que el guanyador era Apol·lo. Després d’aqesta derrota, Apol·lo es va voler venjar d’ell per l’orgull de desafiar un déu. Apol·lo va clavar a un arbre la pell de Màrsies, que estava molt a prop del llac Aulocrene, i allá es va crear el riu Màrsies, creat per la sang que derramava el seu cos.

  El paral·lelisme que hi ha entre Apol·lo i Màrsies, és que Apol·lo es el déu de la música, i no suporta que Màrsies pugui tocar millor que ell.
  Amb Atena i Aracne passa el mateix; Atena és la deessa dels oficis i de las teixidores, i no suporta que Aracne fili millor que ella, tot i que ho acaba acceptant quan la converteix en aranya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *