“Medus, servus improbus”

El passat 19 d’abril a l‘IES Margarida Xirgu, durant les jornades culturals, els alumnes de Llatí de 4t van representar l’obra en llatí “Medus, servus improbus”.

Es diu “Medus, servus improbus” i és una contaminatio entre diversos capítols de Familia Romana i un motiu de Plaute (l’esclava que és una lliure raptada).

Aemilia explica a Iulia que té una germana petita, que es diu Lydia, que va ser raptada i que la pot reconèixer per les lúnules idèntiques que porten. Medus veu el seu amo comptant cent monedes i com Iulius se’n va de l’habitació per castigar Marcus, que ha pegat a Iulia, li roba noranta i se’n va. Iulius ho descobreix, investiga, descobreix que Medus té una amiga a Roma i se’n hi va a buscar-lo amb un soldats i varis esclaus. Medus arriba a Roma per trobar-se amb la seva amiga, que es diu Lydia, i li regala un anell, que val noranta monedes. Mentre parlen apareix Iulius que els captura tots dos. Iulius, ferit a la seva dignitas, malgrat recuperar l’anell, decideix crucificar-los a tots dos al peristil de la seva villa per donar exemple. Iniciada la crucifixió apareixen Aemilia i Iulia. Iulia li pregunta a Lydia perquè porta una lúnula i tot es descobreix. Lydia es baixada de la creu i demana casar-se amb Medus, que és manumitit per Iulius. Ara Medus i Iulius són cunyats! Final feliç.

Representació de  “Medus, servus improbus” a l’institut Margarida Xirgu

Els alumnes s’ho van passar molt bé i la representació va fer riure els seus companys. L’obra la van seguir prou bé els seus companys de 4t pels subtítols que es projectaven a mida que parlaven (i que van servir per ajudar als desmemoriats) i per les explicacions que la deessa Venus (amb vestit rosa) feia quan començava cada acte.

“Medus, servus improbus”

Al capdavall una bonica experiència que espero que faci tenir un bon record del llatí als alumnes que van participar-hi i als que ho van veure.

M. Arcadi Viñas

Institut Margarita Xirgu

One thought on ““Medus, servus improbus”

  1. Margalida Capellà Soler

    Feliciter magister et discipuli!

    Fer teatre en llatí és sempre una magnífica experiència! Moltes gràcies, Arcadi, per voler-la compartir a Aracne fila i fila. De ben segur, ens animarà el proper curs a tornar a representar una obra en llatí. Enhorabona!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *