Què és l’Hèl·lada? Qui són els hel·lens?

ΧΑΙΡΕ!

Sóc un estudiant de 1r Batxillerat i he començat a estudiar grec. Buscant informació de la Grècia Clàssica he trobat aquest vídeo a youtube i m’ha semblat molt interessant! Espero que us agradi i que us resulti interessant. A continuació us deixo el vídeo amb unes unes preguntes (Què sabeu de Grècia? Del seu nom? De la seva geografia? De la seva història?…).

Ara que ja sabeu què és l’Hèl·lada, es tracta de llegir el text següent i comentar la diferent denominació dels hel·lens:

Van passar més de mil anys fins que els grecs no van adquirir una pròpia denominació comunament admesa; i avui en tenen dues. En la seva llengua es diuen “hel·lens”, i el seu país és l´Hèl·lada. “Graeci” és el nom que els donaren els romans i que més endavant fou generalment adoptat a Europa. En l’antigor de més a més, els veïns de llevant els donaren encara un tercer nom: “jonis”, els homes de Ivan de l’Antic Testament. I tots tres són tardans, ja que no en trobem cap que sigui aplicat generalment per Homer, el qual, de la seva part, en diu “argius”, “dànaus” i molt més sovint, “aqueus”.

La història d’aquesta nomenclatura és ben fosca. En Homer, l’Hèl·lada és una mera regió de la Tessàlia meridional, i Graia, un indret de la Beòcia fronterer amb Atenes. Després d’Homer, Acaia i Argos van sobreviure, però foren degradats a topònims locals de la Grècia meridional… Com que no hi ha res en les tauletes en lineal B que ens doni cap pista, per a nosaltres l’inici és dins la “Ilíada”. El fet que ens presenti algun nom comú és un símbol de fet que la història de Grècia ja havia ben bé començat.Però hi havia més d’un nom, i això també serveix de símbol de la diversitat social i cultural que caracteritzà l’Hèl·lada tant en en seu primer període com durant tota la seva història per poc visible que això sigui dins els dos poemes homèrics.

M. I. Finley, El món d’Ulisses (1985).

Ignasi Pujol

1r Batxillerat Humanístic

19 thoughts on “Què és l’Hèl·lada? Qui són els hel·lens?

 1. Joako

  Me sirvió mucho este ejercicio, fue como un recorrido sobre la Grecia clásica remarcando los aspectos importantes e interesantes que sucedieron. Esta, ademas del kahoot, son de mis preferidas actividades para realizar en clase.

 2. Valentina Restrepo

  Xaipe!
  Què és l’Hel·lada?
  Primer de tot per poder entendre aquest terme hem de saber que Hèlade vol dir “conjunt de grecs” , és l’endomin amb el que identificaven la seva regió els ántics grecs. L a Helada com els ántics grecs anomenaven la Grecia antiga.
  Qui són els Hel·lens? Els hel·lens eren tots els habitants de l’antiga Grècia, aqust és el nom que ells mateixos van escolir per anomenar-se com procedents de Grècia.

 3. Álvaro

  ¿Qué es Hélade? Hélade significa “conjunto de griegos”
  ¿Quienes son los helenos? Fue uno de los primeros pueblos griegos

 4. Maryama

  Xaipe!

  -Què és l’Hel·lada?
  L’hel·lada es el nom que un poeta fa servir per denominar una ciutat a la Tessàlia meridional.

  -Qui són els Hel·lens?
  Els hel·lens van ser una petita tribu o grup ètnic situats al sud de Tessàlia

 5. rociorodriguez

  Xaipe!
  L’Hel·lada és el nom que un poeta fa servir per denominar una ciutat a la Tessàlia meridional. Els Hel·lens van ser una petita tribu ètnica situats al sud de Tessàlia.
  Considero que aquest exercici serveix de molta ajuda per poder conèixer la Grècia clàssica.

 6. ainablanch

  xaipe!

  Què és l’Hel.lada?
  l’Hel·lada és el nom que un poeta fa servir per denominar una ciutat a la Tessàlia meridional i els Hel·lans, van ser una tribu ètnica que eren situats al sud de Tessàlia, ciutat que el poeta va enomenar amb aquest nom.

 7. Claudia López Astilleros Godar

  El text que hi ha a la pàgina 75 , explica que la primera evidència d’un nom comú per a anomenar als grecs es troba a la Ilíada d’Homer. Per ell, a diferència del que es donaria com a vàlid més tard, l’Hèl·lada és una simple regió de Tessàlia i a la seva obra, els grecs, són anomenats argius, dànaus i sobretot aqueus. Van passar més de mil anys fins que es va consensuar una dominació admesa, “els hel·lens”, que, ara sí, vivien a l’Hèl·lada. Al llevant però, anomenaren als grecs, jonis.

 8. emma

  Fins que els grecs no van tenir una pròpia denominació comunament admesa van passar més de mil anys, avui en podem torbar dues: En la seva llengua, Hel·lens, i viuen a l’Hèl·lada. I per als romans Graecis.
  Segons Homer, l’Hèl·lada és una regió de la Tessàlia meridional. Caracteritzada per la seva diversitat social i cultural.
  El món hel·lenic conté el que es considera la Grècia antiga, part de l’Àsia meridional, el sud d’italià i Sicília, això formen el que s’anomena Magna Grècia.
  El seu nucli principal és la Grècia continental, en la que es distingeixen tres grans regions:
  La septentrional, La central i la meridional.

 9. Gerard Balduzzi

  La Grècia antiga estava formada per tres grans parts: La zona de la Grècia actual, les costes de l’Àsia menor i les costes del sud d’Itàlia i Sicilia, que formaven la Magna Grècia. La gran concentració de cultura hel·lènica es concentrava a la Grècia continental, on es podien distingir tres grans regions: la septentrional, que no va ser considerada grega fins més tard; la central, on es trobava Atenes; i la península del Peloponnès. També van ser molt importants les illes del mar Egeu i de l’Adriàtic.

 10. Amaliaa

  Els grecs fa més de mil anys no van adquirir una pròpia denominació i avui en dia tenen dues els hel·lens i el seu país es l’Hèl·lada, l’hel·len va ser un heroi comú de tots els grecs i ells mateixos es s’anomenen hel·lens.

 11. Gerard Balduzzi

  Van passar molts anys abans no va aperèixer un nom que designés Grècia. En els poemes homèrics els grecs són esmentats en diversos noms (argius, dànaus i aqueus). És cert que Homer parla d’Hèl·lada i de Graia, però la primera és només esmentada com una regió de Tessàlia i la segona un indret de Beòcia. Aquests dos noms, però, amb el temps, són els que han donat nom a Grècia. En grec els hel·lens són els habitants d’Hèl·lada, la que nosaltres coneixem com a Grècia, anomenada així pels romans.

 12. ema ;)

  Van haver de passar més de mil perquè els grecs adquirissin un nom comunament admès. Avui en dia en tenen dos: es diuen hel·lens, i viuen a Hèl·lada. Graeci, en canvi, és el nom que els posaren els romans, i el que s’ha estès per tot Europa.
  Per Homer, l’Hèl·lada no és més que una regió de la Tessàlia meridional.
  A la Ilíada ens presenten el nom de Graeci per primer cop, això vol dir, que la història de Grècia ja havia començat en aquell moment. Però el fet que hi hagués més d’un nom indica a diversitat cultural que hi havia, i que corresponia amb els territoris de l’antiga Grècia: la Grècia actual, la magna Grècia i la costa del sud d’Àsia.

 13. marta

  Van passar mil anys fins que els grecs no van tenir una pròpia denominació comunament admesa. Avui en dia en podem trobar dues: hel·lens en la seva llengua (viuen a l’Hèl·lada), i graeci pels romans.
  Homer els diu argius, dànaus i aqueus, i per a ell l’Hèl·lada és una regió de la Tessàlia meridional amb diversitat social i cultural, per això tenia més d’un nom.

 14. Kathy Ortiz

  Aquest text el va escriure M.I Finley al 1985. Parla de les diferents denominacions que tenien els grecs i les que tenen actualment.

  En grec es diuen hel•lens, el seu país és l’Hèl•lada. Els romans els van anomenar Graeci, aquest mot es va expandir i el van adoptar a tot Europa. Les civilitzacions veïnes de llevant els van dir jonis que significa “els homes de Iavan de l’Antic Testament”.
  L’autor clàssic Homer els deia de tres maneres diferents: argiues, diànaus i aqueus.

  A les tauletes en lineal B no hi havia cap nom donat als grecs en comú així que es considera que l’inici està en la Ilíada.

 15. Jordi Fernàndez

  l’Hel·lada és el nom que un poeta fa servir per denominar una ciutat a la Tessàlia meridional i els Hel·lens, van ser una tribu ètnica que eren situats al sud de Tessàlia, i per aixo el poeta va posar aquest nom a la ciutat.
  🙂

 16. Núria Serra

  L’obra anomenada “El món d’Ulisses” està escrita per M.I. Finley i tracta sobre els diferents noms que adquireixen els Grecs al llarg del temps.
  Per tenir un nom definitiu van haver de passar més de mil anys. Ells mateixos s’anomenen Hel·lens, que viuen a Hèl·lada (Grècia), però els Romans els deien Graeci, que és el nom que s’ha estès per tota Europa.

 17. Guillem Vilanova

  Què és l’Hel·lada?
  Primer de tot per poder entendre aquest terme hem de saber que Hèlade vol dir “conjunt de grecs” , és l’endomin amb el que identificaven la seva regió els ántics grecs. L a Helada com els ántics grecs anomenaven la Grecia antiga.
  Qui són els Hel·lens? Els hel·lens eren tots els habitants de l’antiga Grècia, aqust és el nom que ells mateixos van escolir per anomenar-se com procedents de Grècia

 18. Nadine Vázquez

  L’autor de l’obra “El món d’Ulisses (1985)” rep el nom de M.I. Finley i parla sobre tots els noms que han anat adquirint els grecs al llarg del temps. Per decidirse en escollir el nom definitiu van haver de passar més de mil anys. Ells mateixos s’anomenen Hel·lens, que viuen a Hèl·lada, Grècia. En canvi, els romans els reconeixen com a Graeci, un nom que s’ha estès per tota Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *