El dia a dia a Llatí: fem cas a Plini el Jove

Bonum diem

Llegiu amb molta atenció la carta que Plini el Jove envia a Minici Fundanus en traducció de Marçal Olivar, FBM.

Plini en aquesta carta parla sobre la vida a la ciutat, el dia a dia de la qual podem relacionar amb nosaltres.

Explica que si no aprofitem realment, les tasques que en un cert moment ens resultaven útils a la llarga ens resultaran banals i ens adonarem de quant de temps hem perdut en coses sense importància.

En Plini ens aconsella aprofitar el temps de manera que puguem progressar i així no estancar-nos mai en una rutina que no ens porti enlloc.

Aquest text relaciona la seva filosofia de vida amb l’assignatura de llatí ( o realment amb qualsevol aspecte de la nostra vida) en el sentit que hem de mantenir una constància i disciplina en el nostre dia a dia que ens permetin progressar i d’aquesta manera no desaprofitar mai el temps.

Creieu que les idees de Plini poden ser aplicables a l’assignatura de llatí o en la nostra vida?

Salve!

Veneris ante diem decimum kalendas octobres MMDCCLXVII

P.D. Recordeu la carta de Tàcit?

Marc Arquillo
1r Batx. Llatí

15 thoughts on “El dia a dia a Llatí: fem cas a Plini el Jove

 1. Margalida Capellà Soler

  Així m’agrada, Marc, que no sols hagis llegit la carta de Plini que us vaig recomanar sinó que l’hagis buscat i compartit aquí amb tots els aràcnides. Realment, hem de fer cas a Plini!

 2. Raül Àlvarez

  Salve,
  En aquesta carta Plini ens aconsella que no ens arrepentim de coses que fem, escoltem o escriguem. Per altre banda utilitza el teu temps en coses diverses i que trobis importants per a tú, ja que si no, podrà arribar el dia que et preguntis quant de temps he perdut fent coses sense importància o frívoles.
  En resum, no fagis coses de les quals després t’arrapenteixis i utilitza el teu temps sabiament.
  Vale!

 3. Carlos Thiriet

  Salve!
  En aquesta carta, Plini el Jove ens parla de com la vida a les ciutats ens pot afectar a la nostra vida, ja que ens passem molts anys treballant en la mateixa feina, que pot ser al principi sembla útil, però que després de tant temps acaba sent una cosa banal, i llavors ens preguntem perque hem perdut tant de temps fent una cosa inútil.
  Per tant, ens aconsella que aprofitem el temps que tenim i no el desperdiciem fent coses que potser després ens penedirem d’haver-les fet.
  Vale!

 4. omaima

  Bonum diem,

  La ideea d’en Plini estic d’acord perque nosaltres tenim que aprofita la vida ja que nosaltres som persones que no podem desperdicia una vida i per aixó nosaltres tenim la possiblitat de viurela i disfrutarla, peró aixó tambe que si volem aprofita la vida es per que aixó sigui útil i que no sigui un desperdici.

  Plini vol que visquem el nostre dia dia que ens permeti progressar adequadament mentre gaudim de la nostre vida pero sense desperdisiarla.

  Salve!

 5. Iria Rael

  Bonum diem!

  Yo comparteixo la opinió de Plini en que hem d’aprofitar el temps de manera que puguem progressar i així no estancar-nos mai en una rutina que no ens porti enlloc. En l’assignatura de llati hem de aprofitar el temps i treballar perque sinó s’acaba i es tanquen les tasques per exemple. I en la vida igual hem d’aprofitar el temps, diuen que no deixis per demà el que puguis fer avui, que ho descriu molt bé. En conclusio jo penso que si podem i que hem de mantenir una constància i disciplina en el nostre dia a dia que ens permetin progressar i d’aquesta manera no desaprofitar mai el temps.

  Vale!

 6. Chaymae

  Salve!!!
  Jo crec que hem de fer cas el jove Plini ja que a vegades deixem les coses d’avui per demà i aixi anem endarrerint una cosa que podíem haver-la fet i començat amb la següent i d’aquesta manera no quedar-nos encallats en la mateixa tasca. Aixo s’ha d’aplicar el llati ja que el proces de l’aprenentatge te que ser mes ràpid i tenir les coses el dia per començar la següent tasca i d’aquesta manera aprendre mes i avançar.
  En la nostre vida també hem d’aplicar aquest consell ja que hem de tirar endavant de la nostre vida i no quedar-nos parats.
  “TEMPUS FUGIT”

  VALE!!

 7. Andrea Gómez

  Salve!
  La conclusión que saco de esta reflexión es, que si nos centráramos en el momento presente de cada tarea que tenemos que realizar, aprovecharíamos más nuestro tiempo porque lo que nos queda por hacer no tiene que restarnos tiempo a lo que estamos haciendo en ese instante. El tema es centrarse y que la mente no se disperse.
  Vale!

 8. Ari Vila

  Salve!
  Plini ens dona la seva opinió sobre la vida, i amb ell estic d’acord, crec que la vida s’hauria de gaudir, ja que com estem acostumats a sentir són dos dies. Com ell diu el treball ens treu molt de temps lliure i a més si és el mateix hi ha un moment en el que deixem de aprendre sobre aquella feina i no la gaudirem com els primers dies. Crec que la seva opinió és molt bona i en realitat és el que vol tothom, però si ningú treballes com obtindríem les nostres necessitats? hauríem de retrocedir molt en el temps per viure del que ens dona la Terra, no tindríem ni tecnologia, ni transport, ni menjar elaborat…tot seria com a la Prehistòria, i si volguesím gaudir de tot això tornaríem a l’Antic Règim i fer diferents grups socials. Així que encara que tots ens agradarís viure dia a dia sense fer res que no volguem és gairebé impossible, a no ser que fem una gran evolució en la tecnologia.
  Ave!

 9. Joan Barrabino Rubio

  Salve!
  Estic d’acord amb Plini en que hem d’aprofitar el temps de manera que puguem ser lliures i disfrutar del temps i així no estancar-nos mai en una rutina . En conclusió jo penso que si podem disfrutar de la vida al mateix tempsq que fem le nostres responsabilitats el nostre dia a dia serà molt millor i menys cansant.

  Vale!!

 10. Anna Bagaria

  Ave!
  M’ha agradat molt llegir i ha estat molt útil aquesta carta de Plini. Ens diu que hem d’aprofitar el temps i la vida i no desaprofitar-la, sinó gaudir-la al màxim ja que són dos dies. Tot això ho tindriem que aplicar a les nostres vides, aprofitar si pots fer alguna cosa avui i no deixar-ho per l’endemà.
  Vale!

 11. Farah Haykal

  Salve!
  Estic dacord amb Plini, comparteixo en molts punts de vista la seva opinio. Crec que té molta raó quan ens diu que la vida no es tan llarga, i que hem de gaudir del nostre dia a dia. Passem molt de temps treballant i estudiant durant la nostre vida, peró aixó no vol dir que estem perden el temps. Podem aprendre i passar-ho bé al mateix temps. A mes és molt més divertit aprendre coses passan-to bé, i encara que no ho sembli aprenem més, i el nostre interés va a més. Fer coses que ens agraden i que són productives al mateix temps per a la nostre vida al llarg del temps ens fa reflexiónar i a la llarga ens motiva.

 12. Ada Andiñach

  Bonum diem!

  Jo crec , com en Plini, que el temps vola i que s’ha d’aprofitar cada moment. Per exemple si treballes en alguna cosa que no t’agrada estaràs perdent en certa manera el teu temps en una cosa que no t’aporta felicitat. Obviament és impossible no fer alguna vegada alguna activitat que sigui monótona o que no volguem fer, obviament s’han de complir algunes obligacions bàsiques.

  Valee 😀

 13. Arnau Torres Nadal

  Salve!
  Plini el jove era un home culte, amb un desitg de saver que el va portar a fer grans descobriments. És curiós el fenomen de temps, sempre sens fa curt o llarg pero no acostumem a trobar els moments exactes per les coses. La vida és com una línia temoral, que savem com i on comença per a nosaltres, peró no cuan acava. Mai podrem saver amb cuants anys ens morirem i de feet ni tansols estem acostumats a plantejar-nos-ho. Pot semblar subreaista però és cert. Us animo a viure els moments i passar temps amb la gent que més val la pena ja que sempre serà una bona decisió.

 14. faysal

  Bonum diem !
  me ha sido muy útil la carta de plini y estoy de acuerdo con lo que a dicho .
  que en la vida ay que aprovechar el tiempo y no desaprovecharlo (el tiempo es oro) ya que nos pasamos nuestro tiempo trabajando . y pasar tiempo con la gente que más vale la pena ya que siempre será una buena decisión y disfrutar al máximo y utilizar el tiempo libre en cosas diversas y que encuentremos importantes para nosotros,

 15. Chaymae Harrak

  Vale!
  M ‘agradat bastant aquests text i estic molt d’acord amb Plini, ja que la vida va passant i no ens donem conte, hem d’aprofitar-la perquè mai se sap el que ens passarà.
  S’ha de gaudir de la vida, perquè només hi ha una i sobretot no malgastar el temps i fer el que creiem convenient.
  Oblida el passat, viu el present i no pensis en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *