En El Fil de les Clàssiques, la Lida ens proposava una recerca dels tòpics literaris en la literatura i en un clip. Nosaltres ja hem posat el fil a l’agulla. Esperem amb candeletes el vostre!
N.B.: No us oblideu de visualitzar i de comentar els diferents muntatges, així com el perquè del tòpic. Quin us ha agradat més?…
Discipulae Linguae Latinae
Així m’agrada! Un fil a l’agulla ben posat! Ara en tenim tres a la prestatgeria digital i dos muntatges en vídeo! També espero amb candeletes la resta, tot i que alguns trigaran, ja que haurem d’esperar-los fins a la tornada de l’intercanvi a Alemanya i del Comenius! Per cert, es nota que heu treballat molt bé aquests poemes, segurament a classe de literatura castellana; heu aconseguit reflectir en imatges el significat dels versos i, en conjunt, el del tòpic literari. N’estic molt contenta. El curs passat vaig demanar aquesta tasca i l‘únic treball que va arribar era en la línia dels anys anteriors! Feliciter!
Hi esteu d’acord amb el tòpic que diuen que té cada poema? Quin s’hauria de millorar? Quin poema repeteixen? Per què hi ha més muntatges en castellà?…
Salve!!
Tots els tòpics literaris estan molt ben fets, ami m’han agradat molt, jo tinc que acabar el meu espero acabar-ho aquest cap de setmana!
Vale 🙂
Salve!
Tot això dels tòpics literaris em sembla molt interessant, ja que m’agrada bastant la literatura, i la majoria d’aquests tòpics ja els he vist a molts poemes.
Jo estic preparant el meu, que serà “ubi sunt?”. Aquest tòpic prové de l’Edad Mitjana. Amb aquest tòpics els autors volien expressar la fugacitat del món.
Exactament volia dir “¿dónde están o qué fue de quienes vivieron antes que nosotros?”
Vale!
Ja ens ha arribat el de la Maryam! Esperem amb candeletes el teu, Yasmina! Veig que aquesta activitat us ha agradat i me n’alegro molt! Bon cap de setmana!
En Víctor B. també ens ha fet arribar el seu Beatus ille! De mica en mica, s’omple la pica!
Salve!
M’encanten els tòpics literaris, de fet, he fet dos, un amb la meva companya Elisa Moya. De Joan Salvat Papasseit:
‘hora floreix
rosa
vermella
roja i escarlata—
jo sé la noia que es deleix
i l’hora que passa
dansa que dansa—
el meu rellotge té un panteix
sageta d’or i plom a la vegada
l’hora floreix
i és el meu cor com l’esponja espremuda—
ara una esponja que raja d’escreix
(algú emborratxa
amagat
les agulles
cada minut cau com l’aigua de neu
llà on és l’amiga—
i a prop meu cau com l’espuma
ferida.
El tòpic literari que utilitza aquest preciós poema en català és “tempus fugit” i carpe “diem”
I després he fet un altre poema en castellà de Gonzalo de Berceo que representa el “Locus amoenos”
Carpe diem vol dir aprofita el temps.
Tempus Fugit vol dir que el temps passa.
Locus amoenos fa referència a un paisatge ideal.
Salve!
M’ha agradat molt tots els videos o muntatges dels tòpics, a més cadascún té una imatge que correspon amb cada vers. A classe de literatura vem parlar dels que s’utilitzaven a l’època renaixentista que eren principalment carpe diem i colige virgo rosas, mentre que en el barroc utilitzaven tempus fugit o beatus ille. A classe de castellà també ho estem donant i hem fet també com diu la Yasmina el de Ubi sunt?
Vale!
Salve!
penso que estan quedant molt bé i que tots estan molt currats, no s’habria dir quin és el millor. Jo explicaré el meu tòpic, és tempus fugit que vol dir el temps passa, hi ha molts poetes del bàrroc que utilitzaven aquest tòpic, el que més l’utilitzava era Quevedo, ell sentien una angoixa cap a la mort pe això deien que el temps passava tant de pressa que ni te n’adonaves i ja anaves amb bastó.
Salve!
Trobo molt interessant el tema dels tòpics literaris, els videos i l’article us han quedat moltbé, Feliciter!
A la matèria de Castellà estem estudiant aquest tema dels tòpics i surten per exemple els de beatus ille, ubi sunt, etc.
Acabem de rebre el tòpic Ubi sunt, fet per la Xènia!
No paren d’arribar muntatges exemplificant els tòpics literaris en la literatura! Vera amicitia de la Clàudia C., Ubi sunt de la Yasmina i Omnia vincit amor de la Marta B.! És ben curiós: tots els vostres treballs, tret d’un, és de literatura castellana!
Salve!!
Esta quedant molt bé!!:)
Jo le fet sobre “Omnia vincit amor” que vol dir que el amor lo vence todo.