Colloquium Martae Laiaeque

Dues alumnes de quart de llatí, seguint exemples d’anys anteriors, hem realitzat a casa un vídeo d’una conversació en llatí, en la que hem treballat les declinacions i hem descobert noves paraules llatines.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1lCT5UsmZ5U&feature=youtu.be[/youtube]

Sense saber molt de llatí, podríeu saber més o menys per on va el nostre petit diàleg? Quines declinacions s’utilitzen? Per què? En quines situacions es podria donar aquesta conversació? Podríeu traduir-la? En el vídeo, hem intentat ajustar el nostre vestuari al de l’època, busqueu informació sobre la vestimenta, tant d’homes com dones en l’època romana.

Marta Gallardo i Laia Simón.
4t d’ESO

17 thoughts on “Colloquium Martae Laiaeque

 1. Margalida Capellà Soler

  Feliciter, Martae Laiaeque! Gratias maximas, pater Laiae! M’ha encantat que hàgiu pres la iniciativa de vestir-vos de romanes tot conversant en llatí i que el pare de la Laia us hagi enregistrat a petició vostra per tal que tots els aràcnides puguem veure el vostre diàleg. Gràcies per voler-lo compartir públicament i no sols a l’aula de llatí de 4t, que també va està molt bé!

 2. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Per començar, la Laia la saluda i li pregunta com està, ella li diu: “Non male” i aleshores la Marta li pregunta a la Laia el mateix, ella li repòn:Bene.
  Despres es pregunten per la familia i se’n van.
  Crec que utilitzen la primera declinació (a) i és un diàleg que es pot trobar en el carrer, dues dones que es saluden per cortesia mentres fan les tasques cotidianes d’aquella época, com anar a comprar aliments al mercat per cuinar.

  Aquest vídeo està molt bé ja que per no saber llatí com diuen, s’enten perfectament. Nosaltres, aquest any hem fet Colloquium Tertium, representant una altre situació, però per aquí es comença.

 3. Marta Bautista

  Salve!!

  El vídeo esta molt bé, s’enten molt bé, també es una altre manera d’aprendre llatí! Feliciter a les dues! 🙂

  En el dialag fan servir la primer i la segona declinació. Aquesta conversació es podria donar en el carrer o en el mercat, en qualsevol lloc, que dues persones es trobin i comencin a parlar.

  Els homes es vestien amb una “toga”, “tunica”, “paenula” i les dones amb “estola”, “palla”, “ricinium” i “supparrum”.

  Vale!!!

 4. noradomingo

  Salve!!

  El video comensa quan la Laia saluda a la Marta i li pregunta com està, ella respon: Non male. La Marta li pregunta, el mateix, ella li repòn: Bene.
  Despres es preguntan l’una a l’altre com va la familia i aixi acaba la conversa.
  Utilitzan primera declinació i és un diàleg que es el que utilitzen sempre per aprendre les salutacions ja que es el més comú i més coloquial.

  Aixì aneu força bé per algun lloc es comensa Feliciter!! Està molt bé de de bó, s’enten perfectement!

 5. Imad

  Salve!

  Feliciter, Martae Laiaeque! Moltes gràcies per aquesta diàleg, ja que gràcies a ell he pogut aprendre nou vocabulari llatí. La Laia la saluda i li pregunta com està, ella contesta i la Marta li pregunta a la Laia el mateix, i li respòn: Bene, desprès li pregunta com està la seva família i marxen. En el video es fa servir la primera declinació, aquest diàleg al podem trobar a molts llocs com ara a l’escola, al carrer, en una biblioteca…
  la túnica la peça masculina romana més famosa era la toga, per a gent que posseïa més diners. Aquesta tenia adorns, i com més adorns més prestigi. Hi ha moltes tipus de toga: praetexta, picta, viril, palmeada i porpra (que era exclusiva per l’emperador).
  La roba interior de les dones com roba interior s’utilitzava a manera de sostenidor s’utilitzava la fascia pectoralis que era una banda de tela que subjectava el pit i també els agradava anar “fresquetes”.
  Parlant del vestit de les dones, la peça més característica era la stola, que era bàsicament un vestit llarg. També, usaven una palla, que era una mena de mantell per protegir-se del fred.

  Vale!

 6. Judith Martínez

  Salve!
  Felicitats a les meves companyes pel video tan maco que han fet.
  La Laia la saluda i li pregunta com està, ella li contesta i aleshores la Marta li pregunta a la Laia el mateix, i li respòn: Bene, a continuació li pregunta com està les seves famílies i marxen.
  En aquest video s’utilitza la primera declinació.
  És un diàleg que es pot trobar en el carrer, en l’escola o bé en qualsevol lloc, ja poden ser amigues, veïnes o qualsevol cosa.
  VESTIMENTA A L’ÈPOCA ROMANA:
  La gran expansió de l’imperi Romà va posar en contacte el romans amb els costums de molts altres pobles del que va importar alguns teixits per al vestit quotidià o per al vestit dels més rics. D’aquesta manera va aparèixer la toga, la túnica o el pal·li. La filatura i la tintura de seda, llana i lli eren comunes a la major part d’Europa, especialment a Bizanci gràcies a la seva posició geogràfica respecte a l’Orient. De les tres fibres citades, la més difosa durant aquest període era la llana, tant per raons econòmiques (la ramaderia ovina era molt important) com per raons funcionals (la gran capacitat tèrmica de la llana).

 7. matiida

  Sallvee!
  per començar felicito a les meves companyes per aques video que han fet,és un video en el cual s’enten la conversacio que estan tenint. Utilitzen la primera declinació(a).
  m’ha agradat molt:D!

 8. Tania

  Salve!

  En el vídeo les nostres companyes fan una conversación en llatí i vestides amb les robes adequades de l’època.
  En la conversa es preguntem com estan i a continuació es pregunten per a la família. Finalment, es despedeixen i marxen.
  Aquesta conversa és una conversa habitual,la qual es pot mantenir en tot tipus de llocs, pel carrer, a casa, amb amics,etc.
  Felicito a la Laia i a la Marta pel vídeo perquè crec que està molt ben fet i el diàleg en llatí s’entén perfectament, i sobretot, perquè ho han adequat tot a l’època amb la vestimenta.
  Utilitzen la primera declinació(a).
  .En la vestimenta de l’època romana, apart de la túnica la prendra més famosa de l’home era la toga per la gent que poseïa més diners i en les dones utilitzaven en ves de sosten la fascia pectoralis que era una banda de tela que sostenia el pit. En les dones la prenda més utilitzada era la stola, que bàsicament era un vestit llarg i utilitzaven una palla que era una espècie de manta per protegir-se del fred.

  Vale!

 9. Inés Lloveras

  Salveee! 🙂
  El diàleg és una conversació que pots tenir pel carrer quan et trobes amb algun conegut. Utilitzan la primera declinació.
  Primer la Laia saluda a la Marta i li pregunta com està, i desprès la Marta tambè li pregunta el mateix. Seguidament es pregunten per els familiars i se’n van.
  En l’època romana les persones utilitzaven diferents tipus de togues, que es ficaven damunt de les túniques i utilitzaven també la paenula, que era un mantó amb una obertura.

 10. Aitor

  Salve!
  Felicitats a les meves companyes pel video tan maco que han fet.En la conversa es preguntem com estan i a continuació es pregunten per a la família. Finalment, es despedeixen i marxen.És un diàleg que es pot trobar en el carrer, en l’escola o bé en qualsevol lloc, ja poden ser amigues, veïnes o qualsevol cosa.Aquest vídeo està molt bé ja que per no saber llatí com diuen, s’enten perfectament.

 11. Álex Aguilera

  Salve!!
  Felicito a la Marta i a la Laia per haber fet aquest gran vídeo. Tot i que es curt, s’entén perfectament del que parlen i ho fan molt correctament. El fet de que vagin vestides de romanes es un punt molt important. Al principi, la Laia saluda a la Marta que tal està i l’última respon que bé. A continuació, la Laia li pregunta a la Marta que tal està la seva familia i també respón afirmativament i al final s’acomiaden.

 12. Génesis Robalino

  Salve!
  Felicitats a la Marta i a la Laia per el vídeo!
  Primer la Laia saluda preguntant com està la Marta. Ella li contesta que no està malament i li pregunta a la Laia. Aquesta respon que bé. Després es pregunten com estan les seves famílies i marxen dient que es cuidin.
  En aquest vídeo s’utilitza la primera declinació.
  És un diàleg que es pot donar en cas de trobar-se a algú per el carrer o per l’escola o fins hi tot en una festa.
  VALE:)!

 13. irina

  Està bé aquest video ja que és un diàleg senzill en el qual podem veure la conversació de dues noies. Primer es saluden i es pregunten mutuament “com estàs?”. Una diu “non male” i l’altre “bene”. A continuació una d’elles li pregunta a l’altre com està la seva família i després de dir-li com està se’n van. Aquesta diàleg l’utilitzaven segurament les dones que es trobaven al carrer o al mercat i eran veïnes o simplement conegudes.

  Utilitzen la primera declinació. Van vestides com a l’época, els homes vestine tuniques i les dones una estola.

 14. Andrea Balart

  Salve!
  Per començar dir que es tracta d’una conversació entre dues persones al carrer. Es fa servir principalment la primera declinació (genitiu en -ae). Comencen saludant-se (salve) i després la Laia li pregunta a la Marta com està (ud vales?) La Marta respon que no està malament ( non male) i després ella li pregunta el mateix a la Laia i ella li respon que està bé (Bene).
  Despres es preguntan l’una a l’altre com va la familia i aixi acaba la conversa. Després la Laia li pregunta a la Marta com està la seva familia (ud vales familia tua?) i així segueix la conversació.

  En quan a la vestimenta romana era bastant similar a la grega. Les dones portaven la toga (la vestian homes també), podien portar la paenula.

  Vale!

 15. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!

  Moltes felicitats a les meves companyes esta molt be pero es una mica curt fan servir la primer i la segona declinació i la conversacio s’enten perfectament.

  Valeee!!!

 16. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!

  Aquest vídeo està força bé i el que diuen s’enten bastant, van vestides com a les dones d’aquella época que segurament les dones d’avans mantenien aquesta conversa quan es trobaven pel carrer, més o menys, com a l’actualitat.

  Després de saludar-se es pregunten que com estàn i una contesta: ”non male” i l’altre li diu: ”bene”. A continuació una li pregunta a l’altre que com està la familia i després de contestar-li es despedeixen i se’n van. Utilitzen la primera declinació.

 17. Marta Verde

  Salve!
  Trobo que han fet bé el diàleg, s’entén però crec que parlen massa ràpid!
  Però molt bé l’apunt ja que s’han ficat a la pell de les dones romanes i les seves vestimentes.
  Primer es saluden, després la Laia li pregunta a la Marta que com està, li respon que no està malament, i la Laia contesta dient que està bé. Desprès li pregunta com està la seva família i marxen.
  Les declinacions que han utilitzat són la primera i la segona.
  Aquesta conversa es podria donar per exemple, quan dos dones es troben pel carrer, comprant…

  La roba femenina en Roma estaba constituïda per:
  -La roba interior: Una camiseta i la “fascia pectoralis” per sostenir els pits.
  -El vestit: Era una túnica, estreta, fins als peus.
  -La stola: Es portava sobre la túnica. Era un vestit llarg, de colors i brodat.

  La vestimenta masculina se diferenciava segons la classe social:

  -La toga: Era el vestit que portaven per sortir. Era una peça de llana complicada de posar.
  -La túnica: La portaven sota la toga. Era estreta i adornada. La túnica era llarga i se la posaven dintre de casa i al treball.
  Els esclaus i la gent humil només portaven la túnica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *