“De itinere: Gallaecia VIII” – Tapissos de la catedral de Santiago de Compostel·la

En aquest penúltim article de la sèrie sobre Gallaecia tornaré a tractar el tema dels tapissos.

He fet dues visites a la ciutat de Santiago de Compostel·la, una de dia i una altra a la tarda-vespre per tal de copsar l’ambient festiu que es respira durant les festes de l’Apòstol, quan un mosaic de pelegrins, visitants i badocs es passeja pels diferents escenaris instal·lats a les places de la ciutat, on se succeeixen espectacles de tots els estils, o bé s’asseu la fresca de les terrasses a escoltar la música i veure passar la vida pels carrers. I he de confessar que no va ser fins a la segona visita a l’interior de la catedral que em vaig sorprendre de la presència inusitada de cinc mosaics de temàtica mitològica exposats entre les magnifiques columnes que la sostenen. No és corrent trobar aquesta mena de manifestacions paganes en el si d’un temple catòlic, però sembla que el museu de la catedral ha decidir posar temporalment a l’abast de tothom aquests tapissos confeccionats a Brusseles a mitjan segle XVII a partir de cartrons de Rubens i deixebles seus. Felicitats per la iniciativa!!

tapis-santiago-satirs
Tapís catedral de Santiago de Compostel·la (Fot. Josep Lario Gómez)

Aquí en teniu un. Hi reconeixeu algun personatge mitològic?

tapis-santiago-amoret

Tapís catedral de Santiago de Compostel·la (Fot. Josep Lario Gómez)

I en aquest, sou capaços de distingir les dues dees que contemplen l’escena gal·lant des de les columnes laterals?

tapis-santiago-artemis

tapis-santiago-afrodita

One thought on ““De itinere: Gallaecia VIII” – Tapissos de la catedral de Santiago de Compostel·la

  1. Margalida Capellà Soler

    Sens dubte, els tapissos són una bona font per a apropar-nos a la mitologia clàssica. Moltes gràcies, Teresa, per fer-nos partíceps d’aquests. Crec que seria molt interessant i enriquidor fer-ne un treball de recerca.

    Una qüestió d’ESTIL: els colors de El Fil de les Clàssiques i d’Aracne fila i fila són els colors de Grècia (blau i verd, sobre fons blanc). El taronja és per als enllaços i per a Chiron. Crec que per remarcar podries utilitzar el blau, en comptes del fúcsia i així quedaria tot més uniformat. En els vídeos del Youtube el color triat és el verd, així com en les citacions de textos.

    Aquestes NORMES serveixen per a tots els apunts i per a tots els editors i editores. Espero que per a una qüestió d’estil TOTS i TOTES les porteu a terme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *