Quid cubiculum est?

cuina.jpg

Si cliqueu damunt es farà més gran. Quina part de la casa romana he dibuixat? Aquesta estança devia ser d’una insula o d’una domus? Què deu ser aquesta dona una domina o una ancilla? Quins recipients coneixes? Si no ho saps, busca informació. La Margalida t’ho recompensarà!

Marta Gijón González, Llatí 4t

N.B.: Ara que ja ho heu encertat, no us perdeu aquest interessant article De re coquinaria ni la següent reconstrucció en 3D:

Preguntas a la historia – ¿Dónde cocinaban los romanos? – 12/09/12Escuchar audioPreguntas a la historia - ¿Dónde cocinaban los romanos? - 12/09/12

Mireu quins estris ens han preparat els alumnes de 4t de LLatí!

13 thoughts on “Quid cubiculum est?

  1. Ana Rosa

    Jo diria que es la cuina (culina). Crec que es d’una domus perque en el nostre llibre posa que ala insula no hi ha cuina. La noia deu ser una “serva” que son les que solen cuinar. I els objectes que mes destaquen son les àmfores que son recipients ovalats amb un coll que te dues nanses i es estret i s’utilitza normalment per guardar aliments.

  2. Teresa Devesa i Monclús

    Ana, es nota que has assimilat el tema de l’habitatge. Ara voldria que algú m’especifiqués quina mena d’aliments contenen les àmfores i, sobretot, que algú intenti de respondre en llatí les preguntes que pugui. Feu com al “Responde Latine” i vigileu amb les formes verbals i els casos dels substantius.
    La Teresa també us ho recompensarà!

  3. laia

    ave!!
    😮 Marta quina currada enseriu, que bé dibuixes.
    La part de la casa romana que es dibuixat ha sigut la cuina, i és d’una domus i la noia crec que és una ancilla.
    Els recipients que coneixo són les amfòres que eren recipients de fang que servien per conservar vi, oli, olives… El forn que es deia focus i com aquest no tenia chimeneia es a sota es posava la llenya. Penjadors que servien per penjar aliments o objectes i eren de ferro. A part d’això es veuen plats i també e trobat al que solia haver en una cuina:
    Filtres i cistelles: Introduir el guisat dintre d’una olla.
    Morterarium: Picar i triturar, era de pedra, marbre, metall, fusta,…
    Cacabo cacabulus: Olla amb tapadora, sense rosteixes, forma rodona i base cònica.
    Clibanius: Forn petit per a coure o mantenir calents els aliments.
    Cucuma: Cassola, de la qual no se sap bé la seva forma. Sartago: Era una paella que s’emprava per a fregir. Tenia formes diverses (rodona, allargada, rectangular). Marmita: Olla de gran grandària, podia tenir la seva base amb forats per a coure al vapor.
    Craticula: Són graelles o grill per a rostir sobre les brases.
    Motlles: Amb usos diferents, per a pastissos, pans, formatges, budines, etc.
    Patina: Cassola còncava i ovalada amb tapadora que servia per a coure en el forn.
    Olla: Olla gran, alta i gruixuda, podia ser de metall o fang.
    Xarxes: Serveixen per a introduir productes amb l’objectiu que no es desfacin al ser cuinats.
    Cistelles de vímet: Recipients per a conservar fruites, llegums, entre altres coses.
    Ruscs o panals: Conservar la mel.
    Urceus: Gerro per a conservar el garum.
    Cubas: Solien ser de fusta per a l’elaboració del vi en els seus cellers.
    Balances: Per a pesar les quantitats a utilitzar en les diverses receptes.
    Fustes: Per a tallar o picar els aliments en la cuina.

    vale!! 🙂

  4. Margalida Capellà Soler Post author

    Molt bona recerca, Laia, d’atuells de cuina! Qui en troba ara les imatges?

  5. Carla A.

    M’encanta el teu dibuix, de debò. Encara que no hi ha ombres, el joc de colors és molt bonic.

    Cubiculum culina domi est.Illa pulchra ancilla est (no se li veu la cara, però segur que ho és).

  6. Irena

    Aveee!:)
    el dibuix t’ha quedat ideal martaa, de debó, m’encantaa!jeje
    El que en representa és la cuina, en llatí “CULINA”, d’una domus perquè una ínsula no tenia cuina i la dona és una ancilla per la vestimenta que porta.

    Sabem que la cuina romana era senzilla i molt condimentada.També sabem que feien 3 menjars al dia:el Ientaculum,el Prandium, i el menjar fort del dia la vesperna.
    En el dibuix hi han varis recipients que utilitzaven, com ara:
    -Forns: les seves grandaries eren diverses segons les peses que s’havien de enfornar.
    -Sartango: er auna paella que s’emprava per a fregir. Tenia formes diverses (redona, allargada, rectangular).
    -Cacabo cacabulus: Olla amb tapadora, sense anses, forma redona i base cònica.
    -Àmfores: Recipients de fang per a conservar vi, oli, olives, etc.
    -Urceus: gerro per conservar el garum.
    -Penjadors: Peces de ferro que servien per a penjar els aliments en la cuina.
    -Cullera (cochlear): Principalment per a buidar ous i ostres. Podia ser de plata i se solien obsequiar el comensal.
    -Mantile: Llenç de grans mides que s’utilitzava com a tovalles.
    -Plats fondos (catinus): Per als menjars líquids.
    -Plats plans (platina, platella): Per als sòlids.
    -Recipient d’aigua calent(caldarium) i vi (oenóphorum): Els romans no bevien el vi pur, per laqual cosa estos recipients contenien l’aigua i el va vindre a mesclar i col·locar en una cratera o en un oinochoe.
    -Marmita: olla de grans dimensions, podria tindre la seua base amb forats per a coure al vapor.
    -Clibanius: Forn petit per a coure o mantenir calents els aliments.
    Mesenteris o xarxes: introdueixen productes amb l’objectiu que no es desfacen al ser cuinats.
    -Bresques o Ruscos: conserven la mel.
    -Braser de metall portatil: Per a calfar els aliments sòlids durant el banquet.
    -Salseres, gerres, fonts, safates: Faciliten el servici dels productes duran
    menjar.
    -Cistelles de vimet: Recipient per conservar fruites, llegums, entre altres.
    -Olla: Olla gran, alta i grossa, que podia
    ser de metall o fang.
    -Ouera junt amb safata: Instrument molt útil per a utilitzar en al llarg del banquet, ja que té un doble ocupació: per un costat servix per a col·locar els ous i, per un altre, quan ja s’han acabat, s’utilitza com a safata.
    -Cálaix a caldo: Tassó per a caldo.
    -Copes: (pócula): Nom genèric per a les copes, que oferien formes, colors i materials diversos (or, plata, vidre).
    i molts més, etc.

    valee:p

  7. Thaïs

    Ave!
    El dibuix està molt ben fet.Com ja han dit és una “culina” “et illa serva est” i ella fa el menjar. Ella és una ancina perquè les “dominae” no preparaven el menjar i suposo (com ja en dit) que hi ha amfores què en aquella època s’utilitzaven molt, que eren recipients de fang per conservar el vi i més coses.
    M’agradaria saber d’on han tret la informació les de l’altra institut, em sembla molt interessant.
    vale!!

  8. Andrea Pintor

    El dibuix representa una cuina “culina” d’una domus. I la dona que està cuinant crec que es una “ancilla” ja que la “domina” no treballa a la cuina.

    Hi puc reconèixer les àmfores.

  9. karen

    ave lida!!!a simple vista es veu que és una cuina,i és una domus i buena la veritat és que a mi méncanta equet dibuix li dono la enorabona a la marta perque esta molt maco el seu dibuix.
    i buueno algunes de les coses que hi puc reconeixer són els recipients no manten el menjar o el vi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *