30 thoughts on “Els sistemes de conservació en temps dels romans

  1. Margalida Capellà Soler Post author

    L’enhorabona, Marina i Rosó! Heu aconseguit fer un muntatge audiovisual molt didàctic i molt entenedor sobre la pervivència dels sistemes de conservació romans dels aliments a partir de les imatges de la nostra sortida al mercat de la Boqueria. Sou unes artistes!

  2. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Fem de romans al mercat de la Boqueria

  3. Carla

    jajajajajjajaa
    m’ha fet moltissima gràcia el video nenes!
    La veritat es que us ha quedat super bé!!!!

  4. Aguuus

    M’encanta aquest video!!
    Us a quedat supeer bè nenes, m’agrada la canço, el contingut..
    Enhorabona Rosó i Marina! 🙂

  5. Marina Caimel

    olooo, perfi puc dir que tinc un video en el youtube, ara només em falta aprendre a penjar-lo jo jajajajajaja.
    M’alegra saber que us ha agradat!
    Vale:)

  6. laia

    la veritat es que el video esta molt bé, perque explica molt bé les coses i la música queda molt bé, els efectes també són molt bons 😉

    vale!

  7. Pingback: Paulinianum » Blog Archive » Cuina romana al mercat de la boqueria

  8. Sílvia Espinach García

    Aquest apunt m’ha recordat un llibre que vaig llegir, on els protagonistes havien de partir de les restes del nostre món actual destruït per un atac alienígena. Per aquest motiu, s’havien d’espavilar per trobar aliment i per poder-lo conservar, ja que, no gaudeixen d’energia per a tenir nevera (el nostre mètode predilecte per conservar). Al llibre es parla del menjar enllaunat i dels pots de conserves, d’aliments que triguen a caducar-se, com la mermelada i de la sal com a principal sistema de conservació. El llibre, per si us interessa, és d’un autor català, Manuel de Pedrolo, i es titula Mecanoscrit del Segon Origen.

  9. Margalida Capellà Soler Post author

    Un llibre fantàstic que tothom hauria de llegir!

  10. Chaima Anza

    Salve a tothom!
    El sistema de conservació es un gran procès de conservar els menjars en època dels romans i actualment.El que puc dir es què gracies aquest procès el menjar es podia conservar i no es tirava a la brossa, cosa bent feta.Poder conservar sabent que moltes persones estan morint de ganes mentre’s nosaltres la tirem.Aquest procès de conservació ens ha donat tants avantages de poder conservar el menar un d’ells seriá:
    Salar el menjar.
    Fermentar el iogurt que o es menjava en aquell instant.
    El vinagre.
    Aquest exemples han sigut de gran utilitat en l’època romana i en la nostre, que gràcies a ells podem saber molts sistemes de conservació!
    Vale!

  11. Margalida Capellà Soler Post author

    Chaima, et felicito per anar treballant durant les vacances, però crec que podries fer un comentari molt més aprofundit sobre els sistemes de conservació en temps dels romans. Ho intentes?

  12. Rubén Florencio

    Ave!

    Qui diria que sl sistemes de conservació romans els mantindríem avui dia. Sembla que estem condicionats pels electrodomèstics, però no, encara no estem condicionats totalment. Un gran exemple és al mercat de la Boqueria o a qualsevol mercat d’aquest tipus. Són exemples de conservació les carns i els peixos. Normalment es conserven amb gel i molta sal o espècies, per mantenir la seva frescura o perque els insectes no s’en apoderin!

    També altres productes com avui dia els iogurts, no ens adorem però utilitzem una tècnica romana de conservació, la fermentació. Crec que el que mai habia vist és a conservació en mel, crec que modificaria bastant el sabor del producte.

  13. Cristina Álvarez Barraca

    Salvete!

    Quina traça que tenien els romans per a fer qualsevol cosa!
    És sorprenen totes les herencies que ens han anat deixant al llarg dels anys els romans; herencia en la llengua, en moltes costums, i ara també pel que es veu en el menjar i els seus sistemes de conservació dels aliments!

    Els tres principals sistemes de conservació que jo conec, que es feien servir en aquella època eren :
    -Salar: Era la tècnica que més utilitzaven ja que la sal era bastant al seu abast. Principalment s’utilitza per a conservar la carn i alguns peixos.
    -Fumar: Consistia en posar els aliments en contacte amb el fum, que també es feia per a conservar majoritariament carns i peixos.
    -Secat a l’aire: Consistia en deshidratat els aliments després d’haver tret tota l’aigua que contenien.

    He vist a una web que has enllaçat ,Lida, que també conservaven els aliments amb la mel, que consistia en cobrir l’aliment amb mel i deixar-lo secar… Quin tipus de conservació més curiós!

    Actualment es fan servir gairebé les mateixes tècniques que es feien servir abans encara que amb menys freqüència ja que avui dia disposem de les neveres, que ens treuen un munt d’hores de feina!

  14. Laia Sánchez Puerto

    Salve!!

    És increible tot el que hem adoptat del nostre passat, dels romans. És realment sorprenent veure i adonar-me’n de tot el que fem igual que ells.
    Com en aquest cas, els sistemas de conservació.
    Són exemples de conservació les carns i els peixos. Normalment es conserven amb gel i molta sal o espècies, per mantenir la seva frescura o perque els insectes no s’en apoderin.
    Actualment es fan servir gairebé les mateixes tècniques que es feien servir abans encara que amb menys freqüència ja que avui dia disposem de molts electrodòmestics.

    Vale!

  15. Eva Serrano

    Tenien una manera de conversevar tan bona que per això ho hem adoptat. No m’extranya!! Com per exemple salar els peixos o per exemple el pernil salat que també està conservat amb sal.
    Vale!

  16. gomez.luque2011

    Com diu la companya eva es veritat que encara fem servir aquest mètodes, suposo que és per lo pràctic que és.
    No sabia que provenia des de l’època dels romans, però si ques’utilitza desde fá molt de temps, com per el bacallà.

    vale 😀

  17. Laura Luna

    La Lida ens ha demanat que comentéssim sistemes dde conservació que hem vist al mercat de la Boqueria, però com que jo no hi vaig poder anar, explicaré que quan vaig anar a Portugal utilitzaven molt el mètode de salar, quan et passejaves pels mercats d’allà podries veure (i sentir perquè feia molta olor) un munt de bacallà salat.
    A més a més, són mètodes antics, però tot i així els fem servir, cosa que demostra que són molt útils i per això s’han mantingut en el temps.
    Un cop més els articles que fem ens demostren que la cultura clàssica, els invents dels romans, el llatí, són molt útils i per això segueixen utilitzant-se actualment.

  18. Uxue Avilés

    Salve!!

    Em sembla molt normal que haguem adoptat aquests mètodes de conservació ja que si a ells els hi anava bé, doncs nosaltres encara ho millorem més. Ara nosaltres aquests els utilitzem molt més ja que ara la tecnologia ha millorat moltíssim. Exemples de conservació seria carn o peix i llavors aquests es conserven amb sal i gel o espècies per que els insectes no anessin a ells. Els sistemes de conservació que jo conec són: fumar, salar i secat a l’aire.

    Vale!!

  19. Eulàlia

    Exemples de conservació:

    – Sal: per carn i peix.
    – Vinagre: per peix, carn i llegums.
    – Productes fumats: per a carn i peix.
    – Salmorra: carn, peix, llegums i olives.
    – Conservar l’oli d’oliva: llegums, formatge i peix amb vinagre.
    – Fermentació: vi, cervesa, productes làctics (iogurt i formatge).

  20. Andrea Balart

    Salve! m’he sorprès de veure que els processos de conservació que fem servir actualment són els mateixos que els dels romans. La fermentació, la sal…són mètodes molt útils .
    Vale!

  21. Irina

    Salve! si que és veritat, són mètodes tan útils els que feien servir els romans que encara ara utilitzem. Exemples de conservació serien en el cas de la carn o el peix i se salen o es deixen a secar.
    Vale!

  22. Margalida Capellà Soler Post author

    Us recomano, tal com us he posat al vostre Fil Moodle, aquest enllaç i així podreu comentar d’una manera més aprofundida aquesta entrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *