ANTÍGONA, per Oriol Moreno

edited_radio.jpg 

En la mitologia grega, Antígona era filla d’Èdip i Iocasta, i era germana d’Ismena, Eteòcles i Polinices.

Els dos germans varons d’Antígona, es troban lluitant constament pel tro de Tebes, degut a una maldició que el seu pare havia llençat en contra d’ells. Suposadament Eteocles i Polinices tindrien que tindre el tro periòdicamnet, però, un día Eteocles va decidir quedar-se el poder després d’haver complert el seu període. Amb això va desencadenar una guerra contra Polinices. Ell ofes, va anar a buscar ajuda a una ciutat veïna, va armar un exèrcit i va tornar per a recuperar tot el que li pertoca. La guerra va concloure amb la mort de tots dos germans, matant-se l’un a ‘altre, com deia la profecia.
Creont, es va convertir en rei de Tebes i va dictaminar que per haver traicionat a la seva pàtria.
– Polinices no serà enterrat dignament i es deixara als afores de la ciutat. – Va dir Creont-.

Els honors fúnebres eran molt importants per als grecs, doncs així l’ànima del cos sinó era enterrada, estava obligada a bagar per la terra eternament. Per això, Antígona va decidir enterrar al seu germà i realitzar tots els ritus corresponents. Amb això Creont va saber que ella anava en contra d’ell, que era el seu tiet, i el seu sogre(ja que ella estava compromesa amb Hemó, fill de Creont). Aquesta desobediència contra Creont, va portar a Antígona a la seva pròpia mort, essent enterrada encara amb vida, però abans de que li passes això es va ofegar.
Per un altre part Hemó, va entrar a la cripta per a salvar-la, però al veure que estava morta es va matar ell també, travessant-se amb l’espasa. Eurídice va trobar al seu fill mort, i es va suicidar. Creont en saber que la seva dona i el seu fill estaven morts, li van provocar un patiment molt gran, qui finalment es va donar conta del seu error al haver volgut mantenit la seva sobirania per damunt de tots els valors religiosos i familiars, provocant-se la seva desgràcia permanent.

Diferents personatges que han agafat aquest tema per a òperas, obres teatrals…

Antigonae (òpera de CARL ORFF s.XX) [kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Gv7gKPbEtFI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Oriol Moreno, grec i llatí 1r de batxillerat

6 thoughts on “ANTÍGONA, per Oriol Moreno

  1. Pingback: Resum de l’Antígona de Sòfocles | Literatura grega a escena

  2. Pingback: Estudi dels personatges de l’Antígona de Sòfocles | Literatura grega a escena

  3. Pingback: Reconstrucció històrica | Antígona en versió romana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *