Els alumnes de Grec visitem l’exposició “Jocs i joguines a l’antiguitat” al MEP

SORTIDA A L’EXPOSICIÓ DE JOCS I JOGUINES A L’ANTIGUITAT

El dimarts 24 de març els alumnes de la classe de grec de primer de batxillerat vam poder gaudir d’una sortida al Museu de l’Estampació de Premià de Mar, on tenia lloc una exposició completa sobre les joguines i els jocs a l’antiguitat, tant grega com romana.

El nostre guia durant la nostra visita al Museu va ser en Ramon Coll (no ens estranya que la Neus li hagi fet una cançó!). Allà vam poder ampliar els coneixements que ja teníem sobre aquest món tan especial de les antigues joguines. Primer en Ramon Coll ens va fer una breu introducció sobre l’exposició i seguidament ens va deixar interactuar lliurament amb tot el material exposat, això ens va agradar molt, vam prendre la pròpia iniciativa i amb el seu ajut vam ampliar els nostres treballs.

La primera vitrina amb la qual  ens vam trobar estaven exposats els jocs d’infantesa a l’antiguitat els quals servien als nadons per descobrir el món sensorial durant els seus primers mesos de vida.   Alguns dels jocs eren reproduccions com la d’una pilota, la reproducció d’un cavallet de fusta, baldufes, un sonall i diferents animals fets de ceràmica. 

  

 

 Alumnes com la Núria Serra van poder ampliar els seus treballs sobre les joguines gràcies a l’exposició. 

En una de les altres vitrines, ens vam trobar amb la secció d’antigues nines i les seves firetes.

Aquesta joguina tan destacada estava destinada únicament a les nenes, intentaven acostumar-les a la seva futura vida com a mares.

                        

Tres de les nines que s’exposaven eren imitacions molt treballades i una d’elles una nina original grega procedent d’Empúries del segle III-II aC.

Normalment es troben en les tombes infantils nines originals, ja que quan les nenes morien joves s’enterraven amb elles, degut a que deien que podrien jugar amb les seves nines al més enllà.

La nostra companya Claudia Lopez ha fet una recerca molt més àmplia d’aquestes nines. Si us interessa adjuntem el link del magnífic treball.

Sense cap dubte ha estat una gran experiència, que ens ha ajudat a augmentar els nostres coneixements sobre aquest tema i ha crear cohesió en el grup-classe. Volem agrair aquesta oportunitat a la nostra professora Margalida Capellà i al nostre guia Ramon Coll, i sens cap dubte us recomanem anar a veure-la.  Finalment us adjuntem algunes fotos!

Emma Caballero i Kathy Ortiz, 1Batxillerat Grec

6 thoughts on “Els alumnes de Grec visitem l’exposició “Jocs i joguines a l’antiguitat” al MEP

 1. Jordi

  La meva experiència en el Museu de l’Estampació va ser molt divertida i
  molt interessant, m’ha agradat haver vist el meu joc: Les Bales i com era
  exactament les peces del joc i com estaven formades i amb qui material,
  també m’ha agradat que tot el joc no era cap reproducció, és a dir, que
  eren peces vertaderes de la època, he gaudit molt d’aquesta gran
  excursió.
  Les bales es jugaven amb una colla de persones, no individual, es feien piles de quatre
  nous i des de la distància es tirava una pedra per desmuntar l’apilament i separar-les. Un
  altre joc es el joc dels castells que consistia en a posar tres nous junts i des de la distància
  tirar-ne una quarta a sobre.

 2. Núria

  El dimarts 23 de març del 2021, els alumnes de la classe de Grec, vam fer una
  excursió al museu de l’estampació on feien una exposició de joguines antigues.
  En aquesta exposició vaig poder conèixer una mica més de prop
  i veure detalladament les joguines amb les quals els nens grecs
  jugaven.
  Entre elles vaig trobar una representació de cavall de fang,
  semblant a la que vaig recrear jo, però més detallada i molt més
  versemblant.
  Amb aquesta sortida he après molt sobre les joguines i altres àmbits, amb les mostres de terrissa trobades dins de
  Catalunya, procedents de l’antic imperi grec i romà, i les representacions creades actualment a partir dels
  coneixements que ens han deixat a través de la pervivència.
  Ha estat una experiència molt divertida, sobretot estant rodejada dels meus companys de classe.

 3. Emma

  Vam poder visitar l’exposició de joguines de l’antiguitat a Premià de Mar, podent ampliar la nostra visió sobre el que ja havíem estudiat prèviament a classe de grec.

  Centrant-me en el que meu tema principal, la nina grega, vaig poder veure tres imitacions molt treballades i una nina original grega procedent d’Empúries del Segle III-II ac.

  Vaig poder aprendre noves dades sobre les nines; per exemple que les nenes jugaven amb una fireta i roba per les seves nines.
  També ens van explicar que la majoria de les noies el dia abans del seu casament consagraven les seves nines als déus de la llar o bé a la deessa Àrtemis.

  Poder veure totes les rèpliques i escultures va ser una experiència molt bonica, amb la qual ens vam poder endinsar molt més dintre la nostra recerca. Sense cap dubte la recomanaria a tothom que volgués investigar una mica més sobre l’antiguitat grega .

 4. Kathe

  El dimarts 24 de març els alumnes del grup humanístic vam fer una excursió al Museu de l’estampació de Premià de Mar. L’excursió tenia com a objectiu visitar l’exposició de joguines i jocs a l’antiguitat.

  Durant l’exposició el nostre guia va ser Ramon Coll, ens va fer una introducció a l’exposició i ens va deixar temps lliure per poder llegir i observar la pervivència de les joguines actualment per nosaltres mateixos.

  Als murals i a les vitrines no vaig trobar informació específica sobre el joc de la lletra delta, però sí sobre els jocs de punteria que es jugaven amb nous o bales.
  El joc de la lletra delta és un joc de punteria o precisió i era un dels més coneguts entre els infants junt amb el joc dels castells i el joc de la granota.

  La sortida em va agradar molt, vaig trobar que el fet que ens deixessin a nosaltres interactuar amb l’exposició era millor que fer una explicació de cada grup de joguines i jocs. Veure les rèpliques d’alguns jocs em va fer molta il·lusió i m’agradaria repetir sortides com aquesta!

 5. Pau Moreno

  En l’excursió que van fer els alumnes de Grec al Museu d’Estampació va ser molt curiosa i interessant, ja que vam poder veure moltes de les joguines de l’antiguitat, les quals estan físicament i també vam poder veure més informació sobre aquestes en els murals. Dins de la multitud de les joguines que hi havia vaig trobar la meva, la baldufa, i em va impressionar, ja que tenia una forma bastant diferent en comparació a la que jo vaig recrear.
  Des del meu punt de vista aquesta sortida em va agradar bastant, ja que l’ambient que hi havia al museu ens va ajudar a entendre-ho molt millor i poder augmentar el nostre coneixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *