El poder de la paraula

En algun moment o altre, segur que ens hem preguntat d’on prové alguna paraula. A mi personalment, aquest tema sempre m’ha interessat molt, des que era petita que he preguntat sempre el per què d’aquella expressió utilitzada. Així doncs, una de les coses que trobo més interessants de l’assignatura de llatí és adonar-me que realment el llatí és aplicable a la vida actual.

Bé doncs, un dia, comentant a classe l’etimologia d’alguna paraula em va venir a la ment que la meva mare feia poc s’havia comprat el llibre Palabralogía de Virgilio Ortega. Vaig pensar que estaria bé compartir-ho amb els meus companys ja que jo ja m’havia mirat el llibre i l’havia trobat realment interessant. Al dir-ho, la professora em va dir que ella s’havia guardat la contra de La Vanguardia on feien una entrevista a Virgilio Ortega i on li preguntaven pel seu nou llibre. Curiosament, era el mateix article que la meva mare s’havia guardat per recordar-se de comprar el llibre! Així doncs, el proper dia el vaig portar a classe i entre tots vam fullejar-lo una estona.

"Si yo la llamo pelleja, ¿se enfadará?"

Virgilio Ortega

Finalment, vull animar a tots els interessats,com jo, en l’etimologia de les paraules a comprar-se aquest llibre. Cal tenir en compte que no és per a gent entesa en el tema, és a dir la meva mare, que no ha estudiat cap filologia sinó dret, el troba apassionant i amè a l’hora de llegir-lo. Crec que Virgilio Ortega ha plasmat molt bé el perquè de cada paraula, explicant-hi tant la part històrica com la part tècnica. És realment curiós com les paraules tenen tant a veure amb la història i els pensaments de les persones i com han anat evolucionant al pas del temps. Sabíeu, doncs, que la paraula: ministre (en llatí minister) prové del nom que rebia l’esclau romà de menor categoria? Fets curiosos com aquest, els podreu trobar al llibre Palabralogía de Virgilio Ortega.

7 thoughts on “El poder de la paraula

 1. Clara Valls

  Ara me n’he adonat! Sóc la Clara Valls Cunillera de 1r de batxillerat humanístic de St.Hilari. Gràcies!

 2. Carlos Thiriet

  Salve!
  Aquest pot ser un llibre realment interessant! Moltes vegades m’he preguntat d’on provenia una paraula, i poques vegades trobava resposta, ja que la meva família no és molt aficionada a l’etimologia. A mi m’agrada bastant, malgrat que no m’apasiona com a altres, però crec que és una altra forma de conèixer el nostre passat, aquesta vegada des del punt de vista del llenguatge.

  Vale!

 3. Ari Vila

  Salve!
  Jo la veritat és que no estic molt ficada en el món de l’etimologia ni tampoc la gent del meu voltant, encara i així crec que és un bon llibre i que per a la gent que li encanta això ho disfrutarà molt, jo l’utilitzaria molt de tan en tan per curiositat.

 4. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!!
  Jo sempre em preguntu el perque de tot, és com una costum o habit que tinc, sempre tinc ganes de saber més, i sobretot l’origen de les cosses per entendre l’ara.
  També sempre he estat molt interesada en aquest tema en particular, l’etimologia, me’l comprare, estic totalment d’acord de que fent aquesta asignatura, llatí, estic descobrint que s’aplica al dia a dia, com tambe diuen que les matematiques serveixen per el dia a dia cuotidia, el llatí també
  Vale

 5. Ariadna Garcia Adarve

  Vale!
  Crec que és interesant saber d’on provenen les coses, es poden descobrir moltíssimes coses sobre el nostre dia a dia que no tansols ens podríem haver imaginat.
  Salve!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *