Un any més, ahir a la tarda hi va haver la JORNADA DE PORTES OBERTES AL FÒRUM DE LA CIUTAT ROMANA DE POL·LÈNTIA, a càrrec dels directors de l’excavació, Miquel Àngel Cau i Esther Chávez. Per a tots els aràcnids i aràcnides, seguidors de El Fil de les Clàssiques, teniu aquí en exclusiva els mots de Miquel Àngel Cau:
No us perdeu el reportatge de El Fil de les Clàssiques de l’any 2009!
Gaby
Moltíssimes gràcies per atendre la meva petició i anar fins a Pol·lèntia i aconseguir aquestes fantàstiques paraules en exclusiva de Miquel Àngel Cau, el millor coneixedor del jaciment, ja que des que era un estudiant excava a la zona del fòrum.
“Pol·lèntia resplandece con el templo capitolino de la época fundacional
Los trabajos de este invierno dejan al descubierto el edificio más importante del foro”
http://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/cultura/pol-lentia-resplandece-templo-capitolino-epoca-fundacional.html
Salve!
Pol·lèntia, fou una ciutat fundada al nord de Mallorca pel general romà Quint Cecili Metel Baleàric a l’actual ciutat d’Alcúdia, l’any 123 aC. Com l’altra ciutat romana fundada pel cònsol Metel, Pollentia va ser un campament romà fins a la dècada dels 70 del segle I aC. Va ser llavors que, segons les excavacions al fòrum, es va reorganitzar l’urbanisme de la ciutat i es va monumentalitzar. Pol·lèntia fou una ciutat rica i pròspera, l’àrea conservada de la qual està al voltant de les 15 hectàrees. Aquesta àrea patí un devastador incendi al segle III dC, però la ciutat no es despoblà, ja que s’ha documentat al mateix fòrum la construcció d’una fortificació cap al segle V dC. Tanmateix el solar de Pollentia va quedar parcialment o totalment despoblat, i la població medieval cristiana va establir-se un poc més al nord, on és ara el nucli urbà de Pollença. Aquesta circumstància ha fet possible que, avui, la pràctica totalitat de la ciutat antiga estigui sota camps de conreu i solars sense edificar, fet que fa possible la seva excavació i documentació. Les excavacions, des del segle XVI, però molt especialment des de principis del segle XX, s’han succeït principalment a la zona de Sa Portella (un barri residencial), Camp d’en França (el fòrum de la ciutat i l’àrea de lestabernae) i el teatre.
M’ha agradat molt descobrir aquest jaciment, ja que no tenia ni idea del que era!!!
Bonum Diem¡¡
Muy buen apunte, el video esta muy bien y se explica lo mas importante…
La ciudad romana de Pollentia es el yacimiento arqueológico más importante de la isla de Mallorca (Islas Baleares, España) de la época romana y el único visitable de la isla. Se ubica en el término municipal de Alcudia, si bien su nombre fue heredado varios siglos más tarde por la localidad de Pollensa.
Pollentia fue fundada en la época republicana en el año 123 a.C por el cónsul romano, Quintus Caecilius Metellus, instalando en dicha ciudad, la capital romana de las Islas Baleares. Como yacimiento arqueológico, las excavaciones que aún hoy día se llevan a cabo, han permitido estudiar la evolución de la ciudad, documentándose ampliamente los estudios realizados. Se sabe que la vida histórica de la ciudad romana abarca desde el año 70 u 80 a.C. hasta el siglo VI d.C., momento en que la decadencia del núcleo lo convirtió en una necrópolis. Así mismo, la ciudad romana tenía dos puertos, uno en la parte norte bañada por la Bahía de Pollença y el puerto grande al sur de la ciudad, junto el actual puerto de Alcudia. Ambos fueron puertos de gran movimiento comercial y sobre todo el puerto grande el más visitado.
Salvete!!
Felicitats per l’apunt molt interessant!
He estat buscant informació i he pensat que seria interessant per l’apunt.
POL·LÈNTIA,- fundada després de la conquesta de l’illa, que dugué a terme el cònsol Quint Cecili Metel l’any 123 aC, suposa l’inici de la vida urbana a Mallorca. El gran desenvolupament urbanístic, que va experimentar entre el segle I aC i III dC, en part donat per la seva situació estratègica entre les badies de Pollença i d’Alcúdia, la va convertir en la ciutat més important d’època romana de les Balears; amb una extensió d’entre 15 i 20 ha. El traçat reticular, orientat nord-sud, va organitzar el teixit urbà, que comptà amb una xarxa d’abastiment d’aigua potable i clavegueram. Actualment es poden visitar les àrees de la portella, el Fòrum, i el Teatre.
Des de l’any 2000 el Consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia és l’encarregat de vetlar per la conservació, protecció i difusió d’aquest jaciment.
A l’àrea central de Pol·lèntia hi ha les restes del Fòrum, la plaça de la ciutat. És en aquesta zona oberta al públic l’any 2002, on actualment es duen a terme treballs arqueològics durant els mesos d’estiu.
L’àrea ens ha aportat valuosa informació sobre l’organització urbana de Pol·lèntia, i presenta una cronologia que va des dels moments de fundació de la ciutat als segle I aC, fins a l’època tardana relacionada amb una extensa necròpoli.
Com a elements més importants hem de destacar el Temple Capitolí, dos temples menors, un ample conjunt de Tabernae (àrea comercial), i diversos elements de tipus ornamental.
El teatre Ubicat als afores de la ciutat en direcció sud, molt proper al lloc on estaria situat el port en època romana.Inicialment fou considerat com a teatre grec.
Té com a peculiaritat el ser un teatre excavat a la roca aprofitant el desnivell natural del terreny, i conserva bon part de la seva estructura.
S’hi poden distingir tres elements més destacats, la càvea, l’orchestra, i l’escena.
De la càvea, es conserva la cunei central i les escales d’ingrés que la delimiten, mentre que els laterals han desaparegut, es conserven també les tres grades de laproèdria separades de la resta per un passadís més ampla. La part superior de lacàvea no s’ha conservat, i segons algunes hipòtesis podria ser de fusta.
L’orchestra de planta semicircular està recorreguda pel pulpitum que la separa de l’escena.
Tallada al terreny, l’escena, que presenta cinc clots que segurament servirien per encaixar-hi l’estructura de fusta de l’escenari. No conserva restes del fons de l’escena.
SALVE!!
La ciutat romana de Pol·lèntia és el jaciment arqueològic més important de l’illa de Mallorca (Illes Balears, Espanya) de l’època romana. S’ubica a Alcúdia, l’any 123 aC pel seu cònsol romà, Quintus Caecilius Metellus.
Com a jaciment arqueològic, les excavacions que actualment s’estan portant a terme, han permès estudiar l’evolució de la ciutat. Va començar sent un petit nucli. En l’època d’Augustus va rebre un gran impuls urbanístic i es van portar a terme reformes en diversos edificis. La ciutat tenia un fòrum central, un teatre als afores, una zona residencial i diverses necròpolis a l’extraradi.
El jaciment va ser descobert al segle XVII, a través de monedes i altres troballes, i des de llavors, encara que amb certa irregularitat, es va anar treballant en les excavacions. No seria fins a l’any 1923, quan començarien treballs rigorosos i sistemàtics d’excavació gràcies al mecenatge de la Fundació Hispanoamericana Bryant, i alguns arqueòlegs. Al principi es va excavar el Teatre Romà, i més endavant es va traslladar el treball al nord, a l’àrea de Sa Portella.
Felicitats per l’apunt! El vídeo està molt ben explicat!
Molt bon apunt!!
M’he estat informant sobre Pol·lentia, i Pol·lentenia és una de les cosses més boniques i importants que te la Illa de Mallorca. Mira que vaig gairabé cada estiu a les Illes i mai ho he anat a visitar. Es tracte d’una ciutat romana, va ser construida l’any 123 a. C. Tot i que avui, segueixen les excavacions, i això ha permès poder conèixer i estudiar a profund l’evolució de la ciutat.
Salve!!
Com mostra el vídeo, la gent, pel que he vist, va mostrar un gran interés tant anant a visitar-ho com les perosnes que van fer la recerca excavant i buscant restes, com ha dit l’home del vídeo.
Com bé diu, han trobat una resta d’una muralla, però no saen la data exacta en la qual podria haver sigut construida al 475 Dc. M’ha sembla tmolt interessant i la informació uqe han donat m’ha llamat molt l’atenció i m’ha creat unes certes ganes d’anar-ho a visitar.
http://mefra.revues.org/3428
The small temples in the forum of Pollentia (Mallorca, Balearic Islands)
Bartomeu Vallori Márquez, Miguel Ángel Cau Ontiveros et Margarita Orfila Pons
Pol·lèntia (en llatí Pollentia) fou una ciutat fundada al nord de Mallorca pel general romà Quint Cecili Metel Baleàric a l’actual ciutat d’Alcúdia, l’any 123 aC. Pollentia va ser un campament romà fins a la dècada dels 70 del segle I aC. Va ser llavors que, segons les excavacions al fòrum, es va reorganitzar l’urbanisme de la ciutat i es va monumentalitzar. Pol·lèntia fou una ciutat rica i pròspera, l’àrea conservada de la qual està al voltant de les 15 hectàrees. En l’època d’Augustus va rebre un gran impuls urbanístic i es van portar a terme reformes en diversos edificis. La ciutat tenia un fòrum central, un teatre als afores, una zona residencial i diverses necròpolis a l’extraradi.
El jaciment va ser descobert al segle XVII, a través de monedes i altres troballes, i des de llavors, encara que amb certa irregularitat, es va anar treballant en les excavacions. No seria fins a l’any 1923, quan començarien treballs rigorosos i sistemàtics d’excavació gràcies al mecenatge de la Fundació Hispanoamericana Bryant, i alguns arqueòlegs. Al principi es va excavar el Teatre Romà, i més endavant es va traslladar el treball al nord, a l’àrea de Sa Portella.
Vale