Category Archives: Efemèrides musicals

“Músics Selvatges”, creem?

Animats per lo engrescador que és escriure música i que soni al moment, els alumnes de La Selva del Camp, els “Músics Selvatges”, comencen a fer de músics. Ja hem treballat les característiques de la melodia gràcies als fantàstics Mapes Conceptuals de la MªJesus Camino que ens ajuden i ens animen tant en la nostra tasca diària. A l’institut de Cantàbria on treballa la Mª Jesús, els alumnes de 2n d’ESO  també han compost melodies. Amb el seu permís us les enllaço perquè hi feu una ullada.

Nosaltres ho hem après a fer amb l’editor de partitures Noteflight. I ara ens disposem a escriure la primera composició. Seguiu les indicacions que trobareu en aquest Wix. Us hi he posat alguns recursos que us ajudaran en la vostra tasca. Els que us vulgueu animar a fer un acompanyament amb acords trobareu recursos i idees al Tema 6 del Moodle.

Ah!!! Recordeu que heu de posar un nom a la vostra creació!!!

wixcreacio-melodies

Always on my mind: Wix

Qui no coneix l’Elvis Presley? Aquí hi ha teniu de les cançons que el va fer famós, Always on my mind, per poder tocar amb la flauta. Hi trobareu dues versions, una més lenta, la de l’Elvis i l’altra, bastant més ràpida, dels Pet Shop Boys.

És un Wix fet per la Carme Marchena.

always

També ens ha fet la partitura amb Noteflight. Gràcies Carme!!!

El bloc fa un any!!!

pastis-1r-aniversariAvui el bloc fa un any!!!!!!!!!!!

Quan vaig començar no sabia on em portaria tot plegat, el que sí que tenia clar era l’objectiu que em movia a iniciar el projecte: fer de la meva passió, la música, la passió de tots els que en el dia a dia i en el meu entorn més immediat ( alumnes, companys, amics…) m’envolten.

Amb el temps m’he anat adonant que un bloc és una finestra oberta al món, i que aquest món s’ha anat fent gran  poc a poc, com una bola de neu quan baixa per un pendent d’una muntanya. I ara ja sou uns quats els que guaiteu a aquesta finestra.

Em continua agradant, i cada vegada més, el que vaig posar en el meu primer article de benvinguda (i que vaig copiar fil per randa d’un anunci d’una beguda molt coneguda).

L’anunci porta per títol “La feina ben feta no té fronteres” . I diu així:

Metges, periodistes, mecànics, pintors, fusters, lampistes, músics i escriptors.

Quin és el seu secret es preguntava tothom?

La passió, la dedicació, l’atreviment, la curiositat i estimar la feina és la nostra creativitat.

Quin és el secret es preguntava tothom? Si fem les coses com nosaltres sabem, hi ha res impossible?

I el que facin els altres tant se val, la feina ben feta no té fronteres ni té rival

Us deixo amb una bonica història molt adient per a la Nit de Nadal.

santa-claus-i-gatet2

Santa Cecília: entre tots fem música.

Avui és Santa Cecília i com tots sabeu és la patrona de la Música.

Per celebrar-ho m’ha semblat una bona idea fer una mica de música, però d’una manera diriem que “poc habitual”.Es tracta d’una web amb vint vídeos en què, en cada un d’ells, es toca un ritme molt repetitu i monòton amb un instrument diferent. L’experiment consisteix que vosaltres feu música clicant cada vídeo en un ordre diferent i veure quina composició en resulta. Les combinacions són infinites!

Feliç dia de Santa Cecília!

entre-tots-fem-musica

Aniversari: Luciano Berio

L.BerioAvui és l’aniversari de Luciano Berio (Oneglia, Itàlia, 24 d’octubre de 1925- 27 de maig de 2003), hauria fet 85 anys. Fou un dels principals compositors representants de l’avantguarda musical europea, sobretot pels seus treballs en la música experimental i la música electrònica.

Com a compositor, cal destacar la sèrie d’obres per a instruments solistes que va titular Sequenza. En cada una d’elles experimenta amb tots els recursos que ofereix cada instrument i el resultat són un conjunt d’obres d’un gran virtuosisme. Aquest és el cas de la Sequenza III en la que investiga totes les possibilitats d’emissió de la veu humana entre les quals, a més de cantar,  utilitza crits, gemeces, estossecs, xiuxiuegs, rialles… és a dir tot allò que es pot fer amb la veu humana i que habitualment no havia estat inclòs en una partitura fins el moment en que Berio ho va fer.

Aniversari de John Lennon

john-lennonAvui és l’aniversari de John Lennon que va néixer Liverpool 9 d’Octubre de 1940 i va morir a Nova York 8 de Desembre de 1980(va morir assassinat als 40 anys!)

Com que s’ha escrit tant sobre ell i hi ha tantes imatges i música d’ell a la xarxa, l’únic que faig és deixar-vos un ENLLAÇ que m’ha semblat molt interessant. És supercomplet i està plé d’enllaços amb vídeos, música.

És per passar una bona estona.

Aniversari de Sting “The Police”

stingGordon Matthew Summonoer, més conegut com Sting, va néixer el 2 d’octubre de l’any 1951, avui fa 59 anys. És un músic britànic, que va començar la seva carrera primer com a baixista i més tard com a cantant i baixista del grup The Police.

Des dels seus inicis professionals, compaginava la seva feina coma professor d’espanyol en un institut amb la d’entrenador de futbol, al mateix temps que per les nits tocava en una orquestra de jazz en un local de la seva ciutat.

El 1977 crea juntament amb Stewart Copeland el grup The Police que aviat es convertirà en un veritable fenòmen, assolint èxits i rècords de vendes amb temés tant coneguts com Roxanne, Every Breath you take, Message in a Botlle, Englishman in New York…


Com a membre de The Police i com a solista, Sting ha venut més de cent milions de discos, ha rebut més de setze Premisarxillautllargpetit Grammy i també una nominació als premis Òscar.

El 2006, Sting s’endinsa en la música renaixentista amb “Songs from the Labyrinth”. En aquest àlbum canta peces del llaütista, cantant i compositor anglès del segle XVII John Dowland. Dowland fou un dels músics més destacats del Renaixement, turmentat i rebutjat per la seva condició de catòlic a la cort d’Isable I d’Anglaterra, va haver de fugir del seu país i va viatjar per tota Europa. Segons Sting, Dowland la primera estrella del pop que va fer gires musicals.


Per Sting fer aquest viatge al passat va suposar haver d’aprendre a tocar l’arxillaüt, un instrument renaixentista de corda puntejada de la família del llaüt. El problema que va tenir és que l’arxillaüt té 26 cordes i ell ha tocat sempre el baix que només en te 4.

Moltes de les cançons de The Police s’han versionat, però una de les que més m’agraden és la que se’n va fer per la pel·lícula Moulin Rouge. És una versió de Roxanne amb ritme de tango.

Aniversari: Paul Dukas

dukasAvui dia 1 d’octubre Paul Dukas, compositor francès de l’escola impressionista, hauria fet 235 anys. Va néixer a París l’1 d’octubre de  1865 i va morir a la mateix ciutat el 17 de maig de 1935, és a dir va viure 70 anys.

Una de les obres més populars d’aquest compositor fou L’aprenent de bruixot. Aquesta és la història d’un bruixot, el seu ajudant i una escombra.

L’obra és un poema simfònic basat en una balada del poeta i escriptor alemany Goethe. Descriu les aventures de l’aprenent de bruixot, que en quedarse sol al laboratori, converteix una escombra en la seva criada perquè li porti aigua per fer neteja. L’escombra, molt obedient, comença a fer viatgesinstrumenten_fagot amunt i avall carregada amb ferrades d’aigua, però quan l’Aprenent la vol aturar se n’adona que no sap com fer-ho perquè no coneix la fòrmula i l’aigua ho comença a inundar tot. Talla l’escombra a trossos però això encara ho complica més perquè cada tros es converteix en una nova escombra que no para de portar aigua. L’arribada del Bruixot posa fi a tant desesperada situació

Descripció musical: una llarga introducció ens ambient en el laboratori ple d’esperits invisibles. El tema intepretat pels fagots representa l’escombra. La corda representa el bruixot tan en els moments d’alegria com en els moments de més desesperació. Unes fanfàrries amb els instruments de metall, representen la impotència de l’aprenent per controlar la situació. Les trompes les sentim quan talla l’escombra. Les anades i vingudes de l’escombra estan descrites en forma de cànon. Tota la secció de metall en plè  interpreta la fòrmula màgica del Bruixot quan desfà l’encanteri.

Aniversari: G. Gershwin

gershwinGeorge Gershwin va néixer a Nova York, el 26 de setembre de 1898 i va morir a Califòrnia l’11 de juliol de 1937. Fill d’emigrants russos d’orígen jueu, és un dels millors músics estadounidencs del segle XX. D’entre totes les seves composicions cal destacar Rhapsody in blue (per piano i banda de jazz), l’òpera Porgy and Bess (ambientada en una comunitat negra a l’estat de Carolina del Sud a principis dels anys 30) i la música per a la pel·lícula Un americà a París (que va escriure després del seu viatge a París i que descriu totes les impressions d’un americà mentre camina per la ciutat, sent el soroll dels carrers i les botzines dels cotxes)

L’estil de Gershwin està profundament influenciat per la música de jazz i pels músicals de Broadway que en aquell moment estaven en plena efervescència.

El protagonista d’Un americà a París és el fantàstic ballarí Gene Kelly. Un petit tast amb aquest vídeo.

Ah!!! Sabeu qui és el músic que s’amaga entre les peces d’aquest puzzle?????!!!!!!!! (el requadre de colo blau que apareix el podeu arrossegar i amagar)

Les dones i la música: Clara Wieck

clara-robert1Avui és un dia especial per la nostra pàgina d’aniversaris, ja que és l’aniversari d’una de les poques dones compositores que han aconseguit tenir un lloc d’honor juntament amb els homes compositors: Clara Wieck.

Nascuda a Leipzig (Alemanya) un 13 de setembre de 1819 i morta l’agost de 1896) Clara Wieck també és coneguda com a Clara Schimann per haver-se casat amb el també compositor i pianista alemany Robert Schumann (1810-1856).

Clara era filla d’un professor de piano que també tenia un negoci de venda de pianos i partitures i d’una cantant i pianista, la qual cosa va facilitar la seva formació musical des de ben petita. El seu talent i la seva acurada formació la van portar a tocar professionalment des de molt jove.

Robert Schumann va aparèixer a la seva vida quan Clara tenia onze anys perquè es convertí en alumne de Friedrick Wiek, el seu pare (Robert tenia 9 anys més que ella). Quan Clara va complir els divuit anys, Robert va demanar al seu mestre que els deixés casar, però ell s’hi va negar. Van haver d’esperar que ella complís els vint-i-un anys perquè, amb la majoria d’edat, no calia el consentiment patern.

Tot el seu talent, la carrera com a concertista de Clara va quedar en un segon pla, ja fos per la seva dedicació a la família formada amb Robert o pels convencionalismes de l’època, que no afavorien que les dones es dediquessin professionalment a un ofici quan havien arribat a l’edat adulta perquè es considerava que la seva professionalització faria que descuidessin “les seves obligacions familiars”. Però quan Robert es va lesionar la mà i no va poder tocar més, Clara va ser qui va estrenar i difondre les composicions de Robert, fins i tot després que ell morís prematurament (Font: Musicarts).

Aquí teniu un dels seus lieder per soprano i piano Die stille Lotosblume (La callada Flor de Lotus) escrit l’any 1843. LIED