Category Archives: Jazz

Doo-wop

El Doo-wop (du-duà quan feien cançons en castellà) és un estil de música vocal dels anys 60. Aquí teniu un treball de l’Alba Cortès de 4t que us en farà cinc cèntims.

El soul

Aquest és un treball molt complet sobre El soul (un estil derivat del rhythm’n’blues nascut als anys 60) i tots els seus principals representants. Està  fet per la Mercè Ollè de 4t d’ESO.

El rei del swing: Benny Goodman

benny-goodmanBenny Goodman (Chicago, 30 de maig de 1909– Nova York, 13 de juny de 1986) fou un clarinetista i director d’orquestra de jazz.

Conegut com El rei del swing, és, juntament amb Glenn Miller i Count Basie, un dels representants de l’estil de jazz anomenat swing. Una de les seves cançons més famoses és “Sing, sing, sing (with a swing)” utilitzada en nombroses pel·lícules i musicals.

Goodman va néixer a Chicago. Era el novè de dotze germans i fill d’emigrants jueus procedents de Polònia. El seu pare era sastre (buf!! havia de fer molts trajos per mantenir dotze fills!!!). Va començar a tocar el clarinet als deu anys a la sinagoga (esglèsia dels jueus), i poc després es va unir a la banda del seu barri. El seu debut professional va ser als dotze anys i als catorze va abandonar l’escola per fer-se músic professional

Proclamat Rei del Swing l’any 1938, cal fer constar que fou el primer blanc que va desafiar la segregació racial, integrant primer en el Benny Goodman Quartet (1938) i després en la seva orquestra diversos músics de color com Lionel Hampton (vibràfon); Teddy Wilson (piano); Charlie Christian (guitarra elèctrica) o Cootie Wilson (trompeta).

Si voleu accedir a la seva pàgina oficial podreu sentir una selecció de la seva música i veure una caricatura força divertida d’ell. BENNY GOODMAN OFFICIAL WEBSITE.

A l’orquestra de Benny Goodman hi van tocar músics tant importants com el bateria Gene Krupa. A classe hem vist “Sing, sing, sing” -ell és el bateria-  i  en vam parlar quan vam veure quins són els instruments que formen part d’una big band. los-aristogatos

Avui us proposo un joc d’identificació de personatges amb la pel·lícula d’animació Los Aristogatos. En aquesta pel·lícula hi surt una banda de gats que són músics de jazz. El protagonista, el Gato Jazz, és un homenatge a Louis Armstrong, tots dos toquen la trompeta i l’estil de música que fan és el jazz. Però jo sempre he pensat que hi ha algun altre gat que em recorda a algun altre músic de jazz important. Sabeu a qui em refereixo?

Us deixo els dos videos perquè pugueu disfrutar de la música i pugueu fer un estudi comparatiu. No us perdeu els diàlegs dels gats quan parlen de jazz, és una autèntica classe d’Història de la música sobre les característiques principals d’aquest estil.

Els agrupaments instrumentals

Aquí teniu en un sol pòster un petit resum dels principals agrupaments instrumentals de la música occidental (en altres cultures musicals com per exemple a l’illa de Java a Indonèsia  hi ha els gamelan).

Suposo que haureu de tenir una mica de paciència perquè es vagi carregant. Ja sabeu que si el voleu fer més gran heu d’anar a “view full size”.

Aquests exercicis són per acabar de repassar el tema dels agrupaments instrumentals. Primer caldrà que feu un repàs al pòster i les seves “teles”. EXERCICIS

Webs interessant de jazz i pop-rock

el-jazz1Aquest és un petit llistat de webs sobre el jazz i la seva història

Breu història del jazz

El jazzweb: web divulgativa del jazz

Música popular del siglo XX. El jazz

El jazz (en català)

Història multimèdia del jazz

El jazz: un sentimiento

Los orígenes del jazz: interessant recull de videos del Youtube

Aquí hi podreu trobar informació sobre la història del rock

La història del rock

Història del rock. El movimiento más importante del siglo XX

Musica popular del siglo XX. El rock

The Spanish Beatles Page

Història de la música electrònica

Henry Mancini i “The pink panther”

Doncs si!!! Avui és l’aniversari del pare de la Pantera Rosa. Bé… ben bé el pare no…

M’explicaré: “The pink panther” és el títol d’una pel·lícula en què el protagonista, l’inspector Clouseau, ha d’impedir el robatori de la Pantera Rosa, un diamant molt valuòs.

Henry Mancini és el compositor d’aquest tema, “The pink panther” tant fantàstic i de moltes altres bandes sonores i temes tant  coneguts per tots vosaltres com el “Baby elephant walk” de la pel·lícula Hatari, o “Moon River” de la pel·lícula Breakfast at Tiffany’s.  Mancini va néixer a Cleveland el 16 d’abril de 1924 i va morir a Los Angeles (la meca del cinema) l’any 1994. Les aportacions de Mancini a la música de cinema són importants ja que ell va ser un dels primers a introduir la frescura de les sonoritats del jazz  en la música cinematogràfica.

Nominat 17 vegades als Òscars per la seva música, quatre de les quals es va emportar la preuada estatueta.

En aquest enllaç hi trobareu totes le bandes sonores de Mancini. BANDES SONORES DE HENRY MANCINI