Category Archives: Recursos propis

Bones Vacances

adeprofeHa arribat l’estiu!! I amb l’estiu també arriben les vacances!! Tot i que n’hi ha alguns que encara han d’anar a recuperar assignatures, la majoria de vosaltres ja heu acabat. Això vol dir que heu estat treballant de valent tot el curs!

Ha estat un any plè de canvis per vosaltres i per mi: enguany ha estat el primer curs de Moodle i Música.  Tots n’hem hagut d’aprendre! Peró penso que el balanç ha estat positiu: hem fet concerts (Concert de Nadal i Concert de Primavera), no hem pogut fer sortides (espero poder-les fer l’any que ve…), i hem après moltes coses…

Tinc molts projectes per l’any vinent! I tot i que n’hi ha alguns que ja no hi seran, espero poder compartir la il·lusió i les ganes de fer música amb tots vosaltres.

Fins al Setembre!!!!

(abans de veure-ho poseu els altaveus en marxa)

GoAnimate.com: Fi de curs 2011 by ademus

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It’s free and fun!

Repàs d’Hª de la Música. Audicions

musica-online1És molt difícil fer una Història de la Música a través de només 10 obres. Se n’han quedat moltíssimes pel camí!! Però es tracta d’agafar dues o tres obres de cada època i intentar fer una anàlisi d’audició el més exhaustiva posssible.

He intentat utilitzar un llenguatge simple i entendor, amb idees molt clares que us serveixin per escoltar la música de cada època i entendre el que esteu escoltant. Escoltar i entendre mai és fàcil!! Hi heu de posar els 5 sentits i fer-ho amb ganes, si no ho feu així no us serviran de res aquests exercicis d’audició.

El programa està preparat per presentar les audicions en un ordre diferent cada vegada. Les audicions es repeteixen diverses vegades, però les preguntes sobre cada audició sempre són diferents. De manera que si les escolteu vàries vegades i comproveu sempre les respostes, al final sabreu una pila de coses sobre cada una de les 10 audicions.

Aquestes audicions són tant pels alumnes de 3r ESO com els de 4t ESO que heu d’anar a recuperació.

repas_dhc2aa_de_la_musica

3r ESO Recopilació d’Història

compositorsAquesta és una recopilació d’exercicis que us anirà molt bé per estudiar i repassar tots els conceptes treballats d’Història de la música.  El més important és que feu els exercicis i després comproveu els resultats per saber quin tema o part del tem heu de reforçar. És molt important que escolteu amb atenció les audicions i que les escolteu vàries vegades.

Aquesta recolpilació també és vàlida per aquells alumnes de 4t que encara tenen la música per aprovar. Val la pena un últim esforç!!!

Els posaré per odre cronològic així ho tindreu millor per estudiar.

musica_vocal_a_ledat_mitjana

exe_musica_vocal_a_lem

educaplay-test-renaixement

musica_vocal_barroc

formes_barroc_classifica

lim-penjatsbarroc

educaplayon_va_

haydnmozarti_beethoventest

qui_a_a_on_

Haydn, Mozart i Beethoven.

Haydn, Mozart i Beethoven de nom Franz Joseph, Wofgang Amadeus i Ludwig són els “classics” del Classicisme. N’hi va haver molts més, entre ells tres dels fills de Bach que van acabar essent músics, però aquests són els més coneguts.

Qui va morir amb només 35 anys??!!! Qui és conegut com el pare de la simfonia per haver escrit 108 simfonies??!!! Qui d’ells ja era totalment sord amb 30 anys??!!!! Aquesta i moltes preguntes més tindran resposta amb aquest test.

haydn_mozart_i_beethoven

“Actus tragicus”Cantata BWV 106, de J.S.Bach

La cantata 106 “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” (el temps de Déu és el millot temps) més coneguda amb el nom d’“ACtus tràgicus” és una cantata religiosa escrita per J.S.Bach l’any 1709 amb motiu de la mort del seu oncle Tobias Lämmerwirt.

La cantata s’inicia amb una introducció únicament instrumental, una Sonatina, que és la part més coneguda pel gran públic. La instrumentació que utiltitza Bach en aquesta obra és del tot inusual: dues flautes de bec (un instrument associat a la mort), dues violes de gamba i continu. La música desprèn pau, tranquilitat, reflelxió i conformitat davant l’inexorable destí que és la mort.

A continuació podreu veure dos vídeos. El primer és un anunci que es va fer per anunciar el festival “Sonar 2010”. Com podreu veure un anunci molt sorprenent, però el més sorprenent de tot és que la música que acompanya les imatges:  és la Sonatina de la cantata de Bach. En el segón vídeo hi ha la versió original d’aquest primer número de la cantata. Escolteu i compareu!

La música vocal al Barroc amb Educaplay

Aquests són un conjunt d’exercicis  d’audició per identificar les diferents formes vocals religioses i profanes d’aquesta època. Sé que és difícil saber què és el que escoltem i més quan arriba el Barroc en què les coses es compliquen amb les parts de l’òpera, la música religiosa en llatí, en alemany…. Espero que aquests exercicis siguin d’utilitat per deixar les idees clares.

musica_vocal_barroc

Un concert en el record. Primavera 2010

L’any passat no vaig arribar a temps a publicar els videos del concert de Primavera, així que he pensat que seria un bona idea publicar-los abans del concert d’enguany. I ves per on!! la data és la mateixa que la d’aquest any!!!

La presentació està  feta amb la plataforma Documenta. És molt visual i la qualitat de les imatges és bona. L’únic inconvenient que té és que us haureu d’esperar una bona estona perquè es pugui carregar. Heu de clicar cada una de les finestres d’imatge i video per tal que s’iniciï la càrrega i després esperar a que estigui carregat. Si no ho feu així, ho veureu i sentireu de forma molt fragmentada.

El concert d’enguany torna a ser el 26 de Maig. Hi ha cançons que les tornem a fer, tot i que amb una instrumentació diferent i amb músics diferents. I ja sabeu, en la música mai es repeteix, cada creació és una nova creació i segur que el concert d’aquest any serà tant maco com el de l’any passat. Ànims que falten pocs dies!!


26052010conjuntinstrumental


26052010flauta1


“Wake me up when September ends”

Aquesta és la nostra última incorporació al concert de Primavera. Sé que falten pocs dies, però també sé que aquesta cançó l’agafareu amb moltes ganes i que dilluns ja l’estarem tocant tots.  És un cançó molt bonica, que té molta força i al mateix també és molt sensible. “Wake me up when September ends” (Desperta’m a finals de Setembre) li va dir Billie Joe, l’autor de la cançó, a la seva mare després de la mort del seu pare un més de Setembre.

wix_wake_me_up

LIM. “Penjats del Barroc”

Aquest és un exercici o més ben dit un “joc del penjat” on els protagonistes són els músics del Barroc. Cada imatge va acompanyada d’una audició del “músic penjat”.  Està pensat per fer-lo amb al suport del Flipbook “Músics del Barroc”, que és  una galeria d’imatges de compositors del Barroc que estem treballant a classe. Escolteu i mireu amb atenció perquè al final de l’exercici haureu de respondre “què ha fet cada penjat”

lim-penjatsbarroc