Abans del cinema

Des de l’antiguitat, una lenta etapa experimental va precedir al “cinematògraf” dels germans Lumiére. Ja fos ciència, curiositat o espectacle, es va treballar incansablement per oferir al públic “allò mai vist!”, l’última meravella de la ciència.

La prehistòria del cinema està plena d’enginys, alguns d’ells força curiosos, que han tingut com a única finalitat reproduir el moviment.  Ensenyar, divertir i entretenir mitjançant imatges fou l’objectiu de mils de persones, d’erudits o inventors, d’actors i saltimbanquis, de fabricants de joguines i de comerciants.

El cinema, per tant, fou el producte d’una evolució lenta, d’una necessitat de l’espècie humana d’expressar-se a través d’imatges utilitzant técniques i possibilitats de cada moment. Durant segles, la gent va quedar meravellada pels invents que s’anaven succeint, per la mágia de les imatges.

Un cop començada la història, s’inicia amb les ombres xineses, a partir de la llanterna màgica aneu fent girar la rodeta del ratolí per anar veient tots els invents. Jo he destacat els que m’han semblat més interessants. 

Que comenci el viatge al passat!!!

1. Les ombres xineses: la veritable prehistòria del moviment.

2. La llanterna màgica: en el segle XVIII les projeccions de llanterna màgica fan riure i fan por, amb fantasmes i dimonis, il·lustracions de contes i cançons populars. Una tela blanca, una llanterna màgica i una espelma per fer llum constitueixen tot el seu equip. Deixen bocabadats petits i grans explicant històries amb l’ajut de plaques de vidre amb dibuixos pintats a ma.

3. El Taumàtrop: va ser una de les primeres joguines òptiques. L’ocell està tancant dins la gàbia?

4. El Fenaquistoscopi: la joguina seriosa dels físics. Joseph Plateau, físic de professió, va constatar que, per representar el moviment, cal descompondre’l en una sèrie d’imatges fixes quasi idèntiques.

5. El Zootrop: una joguina també anomenada tambor màgic.

6. El Praxinoscopi: l’any 1877 el dibuixant francès Émile Reynaud va presentar una versió del  zootrop millorada. Les imatges es reflectien en un mirall!.

7. Els projectors primitius: el Fenaquistoscòpi; el Fantascòpi; el Kinematoscòpi; el Mutoscòpi; el Folioscòpi; el Corotoscòpi.

8. Edward Muybridge: va ser capaç de captar el moviment d’un cavall trotant. Com ho va fer?

9. Els antecedentes immediats del cinema i els germans Lumiére.

Buf!!!!!!!!!  Quin munt de noms!!!!!!!! Bé, perquè us quedi molt més clar us deixo un fil cronològic de la història del cinema molt interessant. Si hi voleu pedre una mica el temps hi ha moltes imatges que tenen enllaços al Youtube i hi podreu veure el funcionament d’aquests invents  tant enginyosos.

 

(Cerca feta a partir de Història del cine de Enrique Martínez-Salanova Sànchez)