Monthly Archives: octubre 2010

Rock per un tub: Wix

Divendres farem l’examen d’aquesta cançó. Primer practiqueu els compassos que més us costen (el 5 i el 9), després la treballeu tota amb un tempo més aviat tranquil i després aneu incrementant el tempo fins arribar a poder-ho fer amb l’acompanyament del Wix. El metrònom virtual anirà molt bé per anar incrementant la velocitat.

wix-rock-per-un-tub

Botellòfon

Aquí tenim un instrument de percussió fet amb botelles, l’he batejat amb el nom de botellòfon (botella-fonos: botelles que sonen). Tal com veieu és un instrument determinat. Podeu provar de fer algunes melodies, enregistrar-les i despres reproduir-les amb el play.

http://boowakwala.uptoten.com/kids/boowakwala-events-mother-bottles.html

http://boowakwala.uptoten.com/kids/boowakwala-events-mother-bottles.html

Bateria virtual

Qui no es conforma és perquè no vol, no?!! Com que no tenim bateria, ens hem de conformar amb aquesta bateria virtual, que tot sigui dit no està malament del tot!!!

Només necessiteu utilitzar determinades tecles del teclat de l’ordinador que ja estan assenyalades en cada una de les parts de la bateria o senzillament utilitzar el ratolí per percudir damunt de cada instrument.

Aprofiteu per repassar com es diuen els diferents instruments que s’agrupen en la bateria.

bateria-virtualPlats: T, Y, J I K

Charles: D

Caixa: B

Bombo: V i N

Goliat: M

Tom-tom: F, G i H

Sakura: Flor de cirerer

Sakura: aquesta és una de les cançons que estem treballant amb el conjunt instrumental. Us deixo la partitura per poder-la tocar amb flauta. Si feu clic a la imatge hi ha una explicació sobre l’orígen de la cançó, la traducció de la lletra i un midi on podreu escoltar una intepretació amb instruments tradicionals.

Per poder-la tocar amb flauta, heu de substituir el si greu per un re.

sakurapartitura

Aniversari: Luciano Berio

L.BerioAvui és l’aniversari de Luciano Berio (Oneglia, Itàlia, 24 d’octubre de 1925- 27 de maig de 2003), hauria fet 85 anys. Fou un dels principals compositors representants de l’avantguarda musical europea, sobretot pels seus treballs en la música experimental i la música electrònica.

Com a compositor, cal destacar la sèrie d’obres per a instruments solistes que va titular Sequenza. En cada una d’elles experimenta amb tots els recursos que ofereix cada instrument i el resultat són un conjunt d’obres d’un gran virtuosisme. Aquest és el cas de la Sequenza III en la que investiga totes les possibilitats d’emissió de la veu humana entre les quals, a més de cantar,  utilitza crits, gemeces, estossecs, xiuxiuegs, rialles… és a dir tot allò que es pot fer amb la veu humana i que habitualment no havia estat inclòs en una partitura fins el moment en que Berio ho va fer.

Preparant timbals

Avui hem treballat a classe Els instruments de percussió i no hi ha res millor que començar a fer una mica de soroll!

Us heu de posar amb les mans damunt la taula i anar practicant aquests ritmes. Primer heu de repetir cada fragment unes quantes vegades, després ja en podreu fer uns quants de seguits. No sé a quina velocitat ho reproduirà el programa, així que vosaltres ja us adaptareu el tempo. Penseu que primer s’ha de fer a poc a poc i anar augmentant progressivament el tempo.Heu dalternar ma dreta i ma esquerra.

També podeu imprimir la pàgina i agafar una bombona d’aigua de les de 5 litres (evidentment ha d’estar buida) i fer pràctiques. També us pot servir una caixa de cartró o una llauna una mica gran.

El vitge dels tambors

En aquest capítol, el programa Atrapa-sons” se centra en els instruments de percussió i en la música de Leroy Anderson.

Segurament, els instruments de percussió es van inventar d’una manera tan senzilla com picant un tronc d’arbre. Deuen ser els instruments musicals s antics de la història.

El so depèn de la forma i del material amb què s’ha fet l’instrument. També depèn de la caixa de ressonància, si és que en té. L’avantatge d’aquests instruments és que són molt variats i populars. Alguns són molt rudimentaris i es fan amb materials a l’abast de tothom: carabasses, terrissa, fusta, etc. La majoria d’instruments de percussió són d’atac ràpid. Això vol dir que el so comença de cop. En canvi, amb altres instruments, com els de vent, podem treure el so a poc a poc.

Molts instruments de percussió serveixen per portar el ritme, però amb alguns també es poden fer melodies. Amb els instruments de percussió passa el mateix que amb la resta d’instruments: els més curts i petits fan notes més agudes i els més llargs i grossos fan notes més greus. Hi ha dos tipus d’instruments de percussió: els instruments de so determinat ,que poden fer notes diferents, i els que només fan un tipus de so, els instruments de so indeterminat i que bàsicament serveixen per portar el ritme.

La història de la percussió: els primers instruments que van inventar els humans van ser els de percussió. Picaven amb pedres, fustes, pals i tot el que trobaven. Els instruments de percussió es troben en totes les cultures i n’hi ha una gran varietat. No és estrany que sigui la secció que té més instruments diferents en una orquestra, perquè d’instruments de percussió en podem trobar pertot arreu. D’altra banda, a la part final del programa, “El relat animat” està dedicat a “The typewriter”, de Leroy Anderson.

Edu3.cat