Escolta, mira i respon:
Escolta, mira i respon:
Cluster és una paraula anglesa que designa un conjunt de notes molt properes que sonen alhora. El compositor americà Henry Cowell va ser el primer en utilitzar-lo en les seves obres.
En un cluster, les notes que el formen ja no tenen valor d’acord. El que compta és l’efecte de taca o bloc sonor, que es pot utilitzar per produir una gamma de sonoritats molt variada.
A Dynamic Motion escrita l’any 1916 tenim la possibilitat d’escoltar i al mateix veure com és una partitura plena de clusters.
La publicitat és una activitat comunicativa encaminada a difondre missatges de promoció del producte a comercialitzar. La publicitat s’ha establert com una tècnica de comunicació massiva imprescindible per al funcionament dels mitjans de comunicació moderns.
Un dels principals objectius de la publicitat és persuadir els receptors que aquells productes són els millors i alhora reflectir d’una manera idealitzada els ideals del públic a qui s’adreça. Els recursos de persuasió que utilitza la publicitat poden ser de dos tipus: a) RECURSOS RACIONALS: basats en l’argumentació i la informació. b) RECURSOS EMOTIUS: basats en la seducció i l’estímul de les emocions i els sentiments (extret de la Viquipèdia).
Per a un músic com jo, la publicitat és una font de recursos increïble ja que em permet donar a conèixer música que d’altra banda, sinó fos perquè surt a la “tele” no sortiria de l’armari.
Aquest és el cas de l’anunci d’una coneguda marca de cervesa que va patrocinar el Festival de Música Avançada i Art Multimèdia que es va fer aquesta primavera a Barcelona. La música que se sent a l’spot és la Sonatina (obertura) de la Cantata 106 “Actus Tràgicus” de J.S. Bach.
Bach es trobava en aquell moment a la ciutat de Mühlhausen i es va morir la filla d’un important càrrec públic d’aquella ciutat. Va rebre l’encàrrec d’escriure una oda funerària i el resultat va ser aquesta cantata (també hi ha qui diu que la va escriure amb motiu de la mort d’un oncle seu). L’obra és d’una bellesa indescriptible i és una mostra de les profundes creences religioses que sens dubte tenia el gran músic. (per ampliar informació podeu anar a Efemèrides: 28 de juliol de 1750 mort de J.S.Bach)
Aquí teniu l’anunci. Penseu que és encertada una música com aquesta en un anunci com aquest?… Quins recursos creieu que utilitza, el recursos racionals o els recursos emotius?…
El dia 20 de Juliol es celebra l’aniversari d’un dels “grans guitarristes” de la història del rock, del soul i de la música llatina: Carlos Santana. Des d’aquí, alguns petits apunts de la seva llarguíssima carrera com a músic i compositor. Feu clic a “View Full Size” per veure-ho millor.
Amb aquest joc podreu jugar a fer parelles entre compositor i obra. Són del Barroc. Feu clic a “View Fullscreen” per veure-ho millor.
Nascuda a l’any 1947, Glòria Gaynor, és una important cantant de música disco i soul. La seva cançó més coneguda és I will survive (1979). Segur que tots la coneixeu.
Per primer cop la lletra s’escriu des del punt de vista d’una dona, que li diu al seu ex-amant que ella és lliure i que pot continuar sense ell. La cançó es va convertir en un himne de l’alliberació femenina i actualment es considera un dels himnes del moviment gay.
La canço l’ha escrit amb el Noteflight Carme Marchena.
I aquí hi ha una versió de la mateixa cantant.
Hi ha gent que treballa molt. I aquest és el cas de la Carme que ha fet aquesta presentació amb Glogster. A partir de l'”Orfeo” de Clàudio Monteverdi, que és la primera òpera escrita que es conserva completa, podreu estudiar les diferents parts en què es divideix una òpera.
Aquest és un bon recurs per aprendre i repassar tot allò relacionat amb els estils musicals del segle XX. És el primer que he fet amb aquest programa i crec que esta molt bé i us anirà molt bé per estudiar.