Aniversari: Paul Dukas

dukasAvui dia 1 d’octubre Paul Dukas, compositor francès de l’escola impressionista, hauria fet 235 anys. Va néixer a París l’1 d’octubre de  1865 i va morir a la mateix ciutat el 17 de maig de 1935, és a dir va viure 70 anys.

Una de les obres més populars d’aquest compositor fou L’aprenent de bruixot. Aquesta és la història d’un bruixot, el seu ajudant i una escombra.

L’obra és un poema simfònic basat en una balada del poeta i escriptor alemany Goethe. Descriu les aventures de l’aprenent de bruixot, que en quedarse sol al laboratori, converteix una escombra en la seva criada perquè li porti aigua per fer neteja. L’escombra, molt obedient, comença a fer viatgesinstrumenten_fagot amunt i avall carregada amb ferrades d’aigua, però quan l’Aprenent la vol aturar se n’adona que no sap com fer-ho perquè no coneix la fòrmula i l’aigua ho comença a inundar tot. Talla l’escombra a trossos però això encara ho complica més perquè cada tros es converteix en una nova escombra que no para de portar aigua. L’arribada del Bruixot posa fi a tant desesperada situació

Descripció musical: una llarga introducció ens ambient en el laboratori ple d’esperits invisibles. El tema intepretat pels fagots representa l’escombra. La corda representa el bruixot tan en els moments d’alegria com en els moments de més desesperació. Unes fanfàrries amb els instruments de metall, representen la impotència de l’aprenent per controlar la situació. Les trompes les sentim quan talla l’escombra. Les anades i vingudes de l’escombra estan descrites en forma de cànon. Tota la secció de metall en plè  interpreta la fòrmula màgica del Bruixot quan desfà l’encanteri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *