Category Archives: Organització sonora:Melodia, Forma, Textura

Noteflight. Les composicions

Amb ganes de començar les vacances i carregar les piles per preparar el “concert de Primavera”,  penjo aquest últim article. Són els treballs de bona part dels alumnes (no hi estan tots els que són) que s’han entusiasmat fent de músics amb l’editor de partitures Noteflight. Alguns han experimnetat barrejant timbres d’instruments diversos, altres, com el Juan, s’han dedicat a canviar el tempo a cada compàs i veure què passava, i molts s’han atrevit a posar ritmes de bateria i acords perquè diuen que sino quedava molt avorrit.

Tots han fet coses molt interessant!! Des d’aquí, felicitiats per la feina feta!!

“Músics Selvatges”, creem?

Animats per lo engrescador que és escriure música i que soni al moment, els alumnes de La Selva del Camp, els “Músics Selvatges”, comencen a fer de músics. Ja hem treballat les característiques de la melodia gràcies als fantàstics Mapes Conceptuals de la MªJesus Camino que ens ajuden i ens animen tant en la nostra tasca diària. A l’institut de Cantàbria on treballa la Mª Jesús, els alumnes de 2n d’ESO  també han compost melodies. Amb el seu permís us les enllaço perquè hi feu una ullada.

Nosaltres ho hem après a fer amb l’editor de partitures Noteflight. I ara ens disposem a escriure la primera composició. Seguiu les indicacions que trobareu en aquest Wix. Us hi he posat alguns recursos que us ajudaran en la vostra tasca. Els que us vulgueu animar a fer un acompanyament amb acords trobareu recursos i idees al Tema 6 del Moodle.

Ah!!! Recordeu que heu de posar un nom a la vostra creació!!!

wixcreacio-melodies

La textura: exercicis LIM

Ja sabeu que la textura és un dels elements de la composició que hem d’analitzar quan fem un comentari d’audició. Com que és un element nou d’enguany, l’any passat vam treballar la melodia, el ritme, la dinàmica i el timbre, i és una mica complex d’entendre, amb aquests exercicis LIM ho acabareu d’aclarir. Un consell: per poder veure millor les partitures, feu la pantalla gran amb la icona que hi ha al cantó superior dret.

Us serà d’una gran ajuda anar consultant el Mapa Conceptual fet per Maria Jesús Camino.

lim-la-textura

La Forma. Mapa conceptual i exercicis

Continuem amb La Forma. Us deixo un Mapa conceptual que conté alguns exemples musicals que us ajudaran a entendre una mica més el tema. És el primer que he fet i hi ha dos  enllaços (Repetició i Variació ) que fallen i de moment no sé com solucionar-ho. Així que posaré un document addicional amb la informació que hi falta.

formamusicalmapaconceptual4

DOCUMENT ADDICIONAL: formes per Repetició, Contrast i Variació

QUESTIONARI SOBRE LES FORMES BÀSIQUES: en català

CUESTIONARIO ESTRUCTURAS BÁSICAS: en castellà (Font: Mª Jesús Camino)

Els elements del llenguatge musical. Mapa conceptual

El llenguatge musical és la representació gràfica del so. El so té quatre qualitats: l’altura (greu/agut), la durada (llarg/curt), la intensitat (fort/fluix) i el timbre (veus/famílies d’instruments). El llenguatge musical representa aquestes quatre qualitats mitjançant els elements propis d’aquest llenguatge (notes, figures, silencis, signes de dinàmica….)

El llenguatge musical té uns elements propis, els elements del llenguatge musical,  que són aquells elements que ens serveixen quan volem parlar de la música: el ritme, la melodia, l’harmonia, la textura, la forma i la dinàmica:

Amb aquests mapa conceptual espero que us quedin tots aquests conceptes una mica més clars.

llenguatge-musical-mapa-conceptual