Monthly Archives: març 2011

Donald, Pitàgoras, Música..?

Ja sabeu que la paraula “música” prové del terme grec que designava les muses, protectores de les arts a l’antiga Grècia. A l’antiguitat clàssica, els conceptes de bellesa eren l’harmonia, l’ordre i la proporció.

Això és el que tracta d’ensenyar-nos Donald en el seu viatge al passat. Coneixem la música grega a través dels escrits de Plató, Aristòtil i Pitagòres. I precisament és Pitàgores l’encarregat d’explicarli el resultat de les seves investigacions: l’escala musical basada en els nombres.

Always on my mind: Wix

Qui no coneix l’Elvis Presley? Aquí hi ha teniu de les cançons que el va fer famós, Always on my mind, per poder tocar amb la flauta. Hi trobareu dues versions, una més lenta, la de l’Elvis i l’altra, bastant més ràpida, dels Pet Shop Boys.

És un Wix fet per la Carme Marchena.

always

També ens ha fet la partitura amb Noteflight. Gràcies Carme!!!

Sakura (Flor de cirerer)

cireresSakura és una paraula que en japonès dóna nom a la flor de cirerer. És considerada la flor nacional del Japó i també és el títol d’una de les cançons més conegudes de la tradició musical japonesa.

Aquesta cançó forma part habitualment del repertori que intepretem en el nostre Institut.

L’article recentment publicat pel professor Massimo Pennessi arran del desastre ocorregut al Japó (llegiu-lo, val molt la pena!!) i l’interessantíssim treball publicat per Octavi Soler titulat “La Flauta Viatjera”,  en el qual hi ha tot un seguit d’activitats sobre aquesta cançó, m’han animat a escriure aquest article per tal d’aportar el meu granet de sorra.

He endreçat la partitura i l’he escrit amb l’editor de partitures MuseScore. La instrumentació està escrita per metall, però la podeu adaptar per tot l’instrumental Orff i fer la vostra pròpia versió. No ho he escrit a la partitura, però jo la començo amb un trémolo amb la nota mi  de tots els instruments (menys carillons) i hi vaig introduïnt els diferents obstinats fins acabar amb la melodia tocada per les flautes. El resultat és màgic!!

E-Lekto

l’E-Lekto ja és una aplicació d’un nivell més avançat. Com el Pre-Lekto està elaborada pel professor Julio Payno. Us aconsello que abans de començar pitjeu l’interrogant amb les instruccions. És important que tingueu en compte que:

1. Si premeu l’icona amb la clau de sol apareixerà el nom de cada nota en el teclat.

2. Quan premeu el play heu d’esperar tot un compàs abans de començar (veureu com les notes queden emmarcades en un requadre de color vermell). El mateix botó serveix per fer stop, llavors es torna a començar l’exercici.

3. Seguiu les pulsacions que marca el metrònom. En aquesta aplicació s’ha de seguir el ritme de la partitura i tenir en compte el valor de les notes.

4. Si voleu repassar les notes del teclat sense tenir la pressió d’haver de seguir el metrónom aneu al Pre-Lekto

A veure si arribeu a fer les 10 pantalles!!!

e-lekto

21 de març: dia mundial de la poesia i Primavera

Avui dia  21 de Març és el dia mundial de la poesia i, a més, és el primer dia de la Primavera. I no se m’acut res millor que combinar musica i poesia amb el  Concert núm. 1 en Mi Major, Op. 8, RV 269, “La primavera” d’Antonio Vivaldi.

Vivaldi va escriure 4 sonets que acompanyaven els quatre concerts i amb la música va descriure el text d’aquests quatre sonets. A aquest tipus de música se’n diu música descriptiva o programàtica.

Amb aquest Wix tocarem una adaptació del primer moviment d’aquest concert, escoltarem el concert de la Primavera de Vivaldi, llegirem l’adaptació del sonet i aprendrem aspectes de la vida i l’obra de Vivaldi.

wix-primavera-vivaldi

La partitura. Activitat interactiva

Ja comencem a saber molts dels elements que integren una partitura. Després d’haver fet les activitats sobre Les choristes on hi ha tot una part dedicada als elements de la partitura, ara poseu-vos a prova per saber quins són els vostres coneixements. De moment no hi ha límit de temps perquè tingueu temps de pensar i fer-ho ben fet. A classe ja em direu quina ha estat la vostra puntuació.

educaplayla-partitura-1

La textura: exercicis LIM

Ja sabeu que la textura és un dels elements de la composició que hem d’analitzar quan fem un comentari d’audició. Com que és un element nou d’enguany, l’any passat vam treballar la melodia, el ritme, la dinàmica i el timbre, i és una mica complex d’entendre, amb aquests exercicis LIM ho acabareu d’aclarir. Un consell: per poder veure millor les partitures, feu la pantalla gran amb la icona que hi ha al cantó superior dret.

Us serà d’una gran ajuda anar consultant el Mapa Conceptual fet per Maria Jesús Camino.

lim-la-textura

Kyirie

Heu sentit alguna vegada aquesta paraula? En sabeu el seu significat? Sabeu què és el cant gregorià? Sabeu què és una missa entesa com a forma vocal religiosa?. Sabeu què és un Requiem?

Per començar us diré que l’orígen de tota la música occidental el trobem en la música que s’escrivia a l’Edat Mitjana i que aquesta música era el cant gregorià. A l’Edat Mitjana la majoria de la música que s’escrivia era música religiosa i és l’època en que es van començar a escriure misses. La missa, és la més important de les formes religioses. Existeixen misses a una sola veu en el cant gregorià. Posteriorment es van començar a escriure per a cor i també amb acompanyament orquestral

De moment, començarem a tocar aquesta versió tan especial d’un Kyirie gregorià. Feu clic a la imatge i tindreu resposta a totes les preguntes.

kyirie-wix1