Monthly Archives: maig 2011

Haydn, Mozart i Beethoven.

Haydn, Mozart i Beethoven de nom Franz Joseph, Wofgang Amadeus i Ludwig són els “classics” del Classicisme. N’hi va haver molts més, entre ells tres dels fills de Bach que van acabar essent músics, però aquests són els més coneguts.

Qui va morir amb només 35 anys??!!! Qui és conegut com el pare de la simfonia per haver escrit 108 simfonies??!!! Qui d’ells ja era totalment sord amb 30 anys??!!!! Aquesta i moltes preguntes més tindran resposta amb aquest test.

haydn_mozart_i_beethoven

Fotos Concert de Primavera

Aquesta és una primera selecció de les fotos del concert. Es clar, no hi sortiu tots i a més estant totes preses des del mateix angle. M’agradaria poder fer un àlbum amb més fotos, així que espero que us animeu a portar-ne algunes i que sigui un bon record per tots plegats.

Avui els jugadors del Barça portaven a la samarreta: “el futbol et torna el que li dónes”. M’apunto la frase i me la faig meva: “la música et torna el que li dónes”.

Felicitats a tots, un concert com el de dijous passat és la millor recompensa per l’esforç fet i per la feina ben feta.

Mozart? James Bond?

bondLa simfonia és una obra per a gran orquestra i neix en el Classicisme. Mozart va escriure 41 simfonies i la que ara us presento és la penúltima, és la Simfonia num. 40 en sol menor K440.

Aquesta simfonia està escrita per a una orquestra amb: flauta, 2 oboès, 2 clarinets, 2 fagots, 2 trompes, i corda. Cal destacar l’absència de trompetes i timbales. L’obra consta de quatre moviments, en l’alternança habitual de moviment ràpid, moviment lent, minuet i moviment ràpid d’una simfonia del classicisme: Molto allegro/Andante/ Menuetto: Trio;/Allegro assai.

No existeix cap prova documental de si aquesta simfonia va ser estrenada en vida de Mozart. Si que existeixen còpies del cartell d’un concert fet a  Viena el 17 d’abril de 1791 dirigit pel col·lega de Mozart, Antonio Salieri. Tots coneixeu la  rivalitat que hi va haver entre ells, fins al punt d’arribar a dir-se que Salieri va ser responsable de la mort de Mozart. 

El cert és que aquesta és una de les simfonies més conegudes pel gran públic i si us la presento és perquè he trobat aquest vídeo, que a més de ser divertit també és molt bo per la gran qualitat musical dels intèrprets. Han combinat el tema principal de la simfonia de Mozart i el tema de la BSO de James Bond. Escolteu bé i podreu sentir com es van passant el tema d’un a l’altre.

Abans de veure’l us aconsello escolteu aquests dos talls, així us podreu gaudir molt més del la intepretació i la música del vídeo.

40-mozart1

jb3


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Mozart i els “clàssics”

mozart_waComencem el Classicisme i abans de veure la tant esperada pel·lícula “Amadeus”, farem un petit passeig per l’època en què va viure.  Com bé sabeu Haydn i L. v. Beethoven són juntament amb Mozart els grans compositors del Classicisme. Només quan escoltem música d’aquesta època, podem dir que escoltem música clàssica perquè el Classicisme és el període en què es va escriure aquesta música.

Coneixerem aquest període a partir d’una magnífica presentació de Paola Oliva professora de l’IES Mar de Cádiz (gracias por tu trabajo Paola!!)

Quin dia és??!!!

Aquesta és una pregunta que ja estic cansada de contestar!!!! (és broma). Bé, espero que a partir d’ara ja no m’ho pregunteu més, tot i que sempre hi ha qui no mira mai el blog i no s’assabenta de les últimes notícies.

Ja falta poc!! Un últim esforç amb els Picapedra!!!!

Click to play this Smilebox invite
Create your own invite - Powered by Smilebox
A free invite card by Smilebox

“Actus tragicus”Cantata BWV 106, de J.S.Bach

La cantata 106 “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” (el temps de Déu és el millot temps) més coneguda amb el nom d’“ACtus tràgicus” és una cantata religiosa escrita per J.S.Bach l’any 1709 amb motiu de la mort del seu oncle Tobias Lämmerwirt.

La cantata s’inicia amb una introducció únicament instrumental, una Sonatina, que és la part més coneguda pel gran públic. La instrumentació que utiltitza Bach en aquesta obra és del tot inusual: dues flautes de bec (un instrument associat a la mort), dues violes de gamba i continu. La música desprèn pau, tranquilitat, reflelxió i conformitat davant l’inexorable destí que és la mort.

A continuació podreu veure dos vídeos. El primer és un anunci que es va fer per anunciar el festival “Sonar 2010”. Com podreu veure un anunci molt sorprenent, però el més sorprenent de tot és que la música que acompanya les imatges:  és la Sonatina de la cantata de Bach. En el segón vídeo hi ha la versió original d’aquest primer número de la cantata. Escolteu i compareu!

La música vocal al Barroc amb Educaplay

Aquests són un conjunt d’exercicis  d’audició per identificar les diferents formes vocals religioses i profanes d’aquesta època. Sé que és difícil saber què és el que escoltem i més quan arriba el Barroc en què les coses es compliquen amb les parts de l’òpera, la música religiosa en llatí, en alemany…. Espero que aquests exercicis siguin d’utilitat per deixar les idees clares.

musica_vocal_barroc

Un concert en el record. Primavera 2010

L’any passat no vaig arribar a temps a publicar els videos del concert de Primavera, així que he pensat que seria un bona idea publicar-los abans del concert d’enguany. I ves per on!! la data és la mateixa que la d’aquest any!!!

La presentació està  feta amb la plataforma Documenta. És molt visual i la qualitat de les imatges és bona. L’únic inconvenient que té és que us haureu d’esperar una bona estona perquè es pugui carregar. Heu de clicar cada una de les finestres d’imatge i video per tal que s’iniciï la càrrega i després esperar a que estigui carregat. Si no ho feu així, ho veureu i sentireu de forma molt fragmentada.

El concert d’enguany torna a ser el 26 de Maig. Hi ha cançons que les tornem a fer, tot i que amb una instrumentació diferent i amb músics diferents. I ja sabeu, en la música mai es repeteix, cada creació és una nova creació i segur que el concert d’aquest any serà tant maco com el de l’any passat. Ànims que falten pocs dies!!


26052010conjuntinstrumental


26052010flauta1