Aniversari: Luciano Berio

L.BerioAvui és l’aniversari de Luciano Berio (Oneglia, Itàlia, 24 d’octubre de 1925- 27 de maig de 2003), hauria fet 85 anys. Fou un dels principals compositors representants de l’avantguarda musical europea, sobretot pels seus treballs en la música experimental i la música electrònica.

Com a compositor, cal destacar la sèrie d’obres per a instruments solistes que va titular Sequenza. En cada una d’elles experimenta amb tots els recursos que ofereix cada instrument i el resultat són un conjunt d’obres d’un gran virtuosisme. Aquest és el cas de la Sequenza III en la que investiga totes les possibilitats d’emissió de la veu humana entre les quals, a més de cantar,  utilitza crits, gemeces, estossecs, xiuxiuegs, rialles… és a dir tot allò que es pot fer amb la veu humana i que habitualment no havia estat inclòs en una partitura fins el moment en que Berio ho va fer.