Les dones i la música: Clara Wieck

clara-robert1Avui és un dia especial per la nostra pàgina d’aniversaris, ja que és l’aniversari d’una de les poques dones compositores que han aconseguit tenir un lloc d’honor juntament amb els homes compositors: Clara Wieck.

Nascuda a Leipzig (Alemanya) un 13 de setembre de 1819 i morta l’agost de 1896) Clara Wieck també és coneguda com a Clara Schimann per haver-se casat amb el també compositor i pianista alemany Robert Schumann (1810-1856).

Clara era filla d’un professor de piano que també tenia un negoci de venda de pianos i partitures i d’una cantant i pianista, la qual cosa va facilitar la seva formació musical des de ben petita. El seu talent i la seva acurada formació la van portar a tocar professionalment des de molt jove.

Robert Schumann va aparèixer a la seva vida quan Clara tenia onze anys perquè es convertí en alumne de Friedrick Wiek, el seu pare (Robert tenia 9 anys més que ella). Quan Clara va complir els divuit anys, Robert va demanar al seu mestre que els deixés casar, però ell s’hi va negar. Van haver d’esperar que ella complís els vint-i-un anys perquè, amb la majoria d’edat, no calia el consentiment patern.

Tot el seu talent, la carrera com a concertista de Clara va quedar en un segon pla, ja fos per la seva dedicació a la família formada amb Robert o pels convencionalismes de l’època, que no afavorien que les dones es dediquessin professionalment a un ofici quan havien arribat a l’edat adulta perquè es considerava que la seva professionalització faria que descuidessin “les seves obligacions familiars”. Però quan Robert es va lesionar la mà i no va poder tocar més, Clara va ser qui va estrenar i difondre les composicions de Robert, fins i tot després que ell morís prematurament (Font: Musicarts).

Aquí teniu un dels seus lieder per soprano i piano Die stille Lotosblume (La callada Flor de Lotus) escrit l’any 1843. LIED