Category Archives: Història i compositors

3r i 4t ESO: últims exercicis per la Recuperació

Aquest és l’últim exercici que us proposo per preparar la Recuperació . Tal com us he dit en els altres exercicis, val la pena que els feu diverses vegades i que després de fer-los aneu a “Veure” per poder comprovar els encerts i les errades.

formes_musicals_qua_san_

Tots els exercicis que he penjat últimament en el blog serveixen tant per 3r d’ESO com per 4t d’ESO.

musica-online1Són molt importants les audicions: Repàs d’Història de la Música. Audicions

compositorsI també la selecció d’exercicis: Recopilació d’Història de la Música

Repàs d’Hª de la Música. Audicions

musica-online1És molt difícil fer una Història de la Música a través de només 10 obres. Se n’han quedat moltíssimes pel camí!! Però es tracta d’agafar dues o tres obres de cada època i intentar fer una anàlisi d’audició el més exhaustiva posssible.

He intentat utilitzar un llenguatge simple i entendor, amb idees molt clares que us serveixin per escoltar la música de cada època i entendre el que esteu escoltant. Escoltar i entendre mai és fàcil!! Hi heu de posar els 5 sentits i fer-ho amb ganes, si no ho feu així no us serviran de res aquests exercicis d’audició.

El programa està preparat per presentar les audicions en un ordre diferent cada vegada. Les audicions es repeteixen diverses vegades, però les preguntes sobre cada audició sempre són diferents. De manera que si les escolteu vàries vegades i comproveu sempre les respostes, al final sabreu una pila de coses sobre cada una de les 10 audicions.

Aquestes audicions són tant pels alumnes de 3r ESO com els de 4t ESO que heu d’anar a recuperació.

repas_dhc2aa_de_la_musica

3r ESO Recopilació d’Història

compositorsAquesta és una recopilació d’exercicis que us anirà molt bé per estudiar i repassar tots els conceptes treballats d’Història de la música.  El més important és que feu els exercicis i després comproveu els resultats per saber quin tema o part del tem heu de reforçar. És molt important que escolteu amb atenció les audicions i que les escolteu vàries vegades.

Aquesta recolpilació també és vàlida per aquells alumnes de 4t que encara tenen la música per aprovar. Val la pena un últim esforç!!!

Els posaré per odre cronològic així ho tindreu millor per estudiar.

musica_vocal_a_ledat_mitjana

exe_musica_vocal_a_lem

educaplay-test-renaixement

musica_vocal_barroc

formes_barroc_classifica

lim-penjatsbarroc

educaplayon_va_

haydnmozarti_beethoventest

qui_a_a_on_

Haydn, Mozart i Beethoven.

Haydn, Mozart i Beethoven de nom Franz Joseph, Wofgang Amadeus i Ludwig són els “classics” del Classicisme. N’hi va haver molts més, entre ells tres dels fills de Bach que van acabar essent músics, però aquests són els més coneguts.

Qui va morir amb només 35 anys??!!! Qui és conegut com el pare de la simfonia per haver escrit 108 simfonies??!!! Qui d’ells ja era totalment sord amb 30 anys??!!!! Aquesta i moltes preguntes més tindran resposta amb aquest test.

haydn_mozart_i_beethoven

Mozart? James Bond?

bondLa simfonia és una obra per a gran orquestra i neix en el Classicisme. Mozart va escriure 41 simfonies i la que ara us presento és la penúltima, és la Simfonia num. 40 en sol menor K440.

Aquesta simfonia està escrita per a una orquestra amb: flauta, 2 oboès, 2 clarinets, 2 fagots, 2 trompes, i corda. Cal destacar l’absència de trompetes i timbales. L’obra consta de quatre moviments, en l’alternança habitual de moviment ràpid, moviment lent, minuet i moviment ràpid d’una simfonia del classicisme: Molto allegro/Andante/ Menuetto: Trio;/Allegro assai.

No existeix cap prova documental de si aquesta simfonia va ser estrenada en vida de Mozart. Si que existeixen còpies del cartell d’un concert fet a  Viena el 17 d’abril de 1791 dirigit pel col·lega de Mozart, Antonio Salieri. Tots coneixeu la  rivalitat que hi va haver entre ells, fins al punt d’arribar a dir-se que Salieri va ser responsable de la mort de Mozart. 

El cert és que aquesta és una de les simfonies més conegudes pel gran públic i si us la presento és perquè he trobat aquest vídeo, que a més de ser divertit també és molt bo per la gran qualitat musical dels intèrprets. Han combinat el tema principal de la simfonia de Mozart i el tema de la BSO de James Bond. Escolteu bé i podreu sentir com es van passant el tema d’un a l’altre.

Abans de veure’l us aconsello escolteu aquests dos talls, així us podreu gaudir molt més del la intepretació i la música del vídeo.

40-mozart1

jb3


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Mozart i els “clàssics”

mozart_waComencem el Classicisme i abans de veure la tant esperada pel·lícula “Amadeus”, farem un petit passeig per l’època en què va viure.  Com bé sabeu Haydn i L. v. Beethoven són juntament amb Mozart els grans compositors del Classicisme. Només quan escoltem música d’aquesta època, podem dir que escoltem música clàssica perquè el Classicisme és el període en què es va escriure aquesta música.

Coneixerem aquest període a partir d’una magnífica presentació de Paola Oliva professora de l’IES Mar de Cádiz (gracias por tu trabajo Paola!!)

“Actus tragicus”Cantata BWV 106, de J.S.Bach

La cantata 106 “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” (el temps de Déu és el millot temps) més coneguda amb el nom d’“ACtus tràgicus” és una cantata religiosa escrita per J.S.Bach l’any 1709 amb motiu de la mort del seu oncle Tobias Lämmerwirt.

La cantata s’inicia amb una introducció únicament instrumental, una Sonatina, que és la part més coneguda pel gran públic. La instrumentació que utiltitza Bach en aquesta obra és del tot inusual: dues flautes de bec (un instrument associat a la mort), dues violes de gamba i continu. La música desprèn pau, tranquilitat, reflelxió i conformitat davant l’inexorable destí que és la mort.

A continuació podreu veure dos vídeos. El primer és un anunci que es va fer per anunciar el festival “Sonar 2010”. Com podreu veure un anunci molt sorprenent, però el més sorprenent de tot és que la música que acompanya les imatges:  és la Sonatina de la cantata de Bach. En el segón vídeo hi ha la versió original d’aquest primer número de la cantata. Escolteu i compareu!

La música vocal al Barroc amb Educaplay

Aquests són un conjunt d’exercicis  d’audició per identificar les diferents formes vocals religioses i profanes d’aquesta època. Sé que és difícil saber què és el que escoltem i més quan arriba el Barroc en què les coses es compliquen amb les parts de l’òpera, la música religiosa en llatí, en alemany…. Espero que aquests exercicis siguin d’utilitat per deixar les idees clares.

musica_vocal_barroc

LIM. “Penjats del Barroc”

Aquest és un exercici o més ben dit un “joc del penjat” on els protagonistes són els músics del Barroc. Cada imatge va acompanyada d’una audició del “músic penjat”.  Està pensat per fer-lo amb al suport del Flipbook “Músics del Barroc”, que és  una galeria d’imatges de compositors del Barroc que estem treballant a classe. Escolteu i mireu amb atenció perquè al final de l’exercici haureu de respondre “què ha fet cada penjat”

lim-penjatsbarroc

On va? Repassem períodes.

On va? En quina època col·loquem cada uns dels conceptes? Aquest és un test sobre els conceptes bàsics dels períodes musicals que hem treballat fins ara: Edat Antiga, Edat Mitjana, Renaixement.  L’exercici també pretén, per eliminació,  una aproximació als conceptes principals d’un període encara no treballat: el Barroc.

educaplayon_va_