2bat 2011-12

Mapa de la població a Espanya per provincias 2009 amb Fusion tables

0

Finalment hem aconseguit fer un mapa temàtic per províncies amb Fusion Tables. No ha estat senzill ja que un dels problemes de les aplicacions web per a visualitzar informació georeferenciada és relacionar dades amb una àrea o polígon. Fins ara només havíem pogut treballar amb punts que estaven refererits a unes coordenades lat-long. Gràcies a les persones que han anat fent públiques les geometries de les diferents unitats administratives amb les quals acostumem a treballar (estats del món, comunitats autònomes, províncies, comarques i municipis) hem pogut arribar fins aquí.

En aquest mapa hi ha representada la població d’Espanya l’any 2009 per a les 50 províncies (les dues províncies canàries també) i les dues ciutats autònomes de Ceuta i de Melilla.

Llegenda

De site geobatcubelles

Les dades de població procedeixen de l’INE

Com ja s’ha dit abans, aquest mapa s’ha pogut realitzar gràcies a una taula pública que contenia els polígons amb els perímetres de totes les províncies en kml i que l’hem pogut trobar al cercador de Fusion Tables

Cicles econòmics i expansió de les relacions capitalistes

0

En el tema de la globalització, cal fer un una representació cartogràfica d’aquesta informació. En aquesta ocasió les possibilitats són vàries: google maps, editar una imatge d’un mapamundi, fer-lo íntegrament a mà i després escanejar-lo per incorporar-lo com a pràctica 16 al vostre sites.

Pràctica 15: l’impacte de la política regional Europea a Espanya i a Catalunya

0

Amb aquesta pràctica es preten fer una valoració dels avantatges que significa formar part de la unió Europea¡ i de les repercussions positives dels fons europeus i iniciatives comunitàries a Espanya.Les fonts d’informació on trobareu les dades que necessiteu són:

Inforegio – Política regional de la Comisión Europea

Atles de la política regional 2007-2013

Eurostat

Balanç de la política de cohesió a Espanya

Amb aquest objectiu cal fer una nova entrada en vostre site amb la següent informació:

 1. Al Google docs, fer un gràfic de barres amb els 27 estats membres de la UE i el seu PIB per capita. En aquest gràfic cal afegir una columna amb el promig de la UE. Les barres han d’estar ordenades de més a menys, d’esquerra a dreta. A l’Eurostat trobareu la dada en anglès “GDP per capita in PPS”.
 2. Un breu escrit sobre la política regional europea: definició, objectius per al període actual, fons europeus que canalitzen la política de cohesió.
 3. Requisits que han de cumplir els territoris europeus per ser susceptibles de rebre ajuts europeus segons cada objectiu.
 4. Mapa de la distribució de les regions que cumpleixen els requisits per al periode actual.
 5. Principals prioritats de la política de cohesió a Espanya.
 6. Explicar quatre exemples de la inversió de fons europeus a Espanya. Dos d’aquests exemples a Catalunya

 

 1. Mapa

Pràctica 12: Geografia electoral

0

1. Aplicar la Llei d’Hondt per a determinar els diputats i les diputades que obté cada partit per a cada circumscripció electoral

2. Comentar el repartiment territorial del vots de les Eleccions General del 2011.

 • Visitar la web “Cifras y votos” d’Esri.
 • Inserir el mapa dels resultats electorals 2011 al teu Google site
 • Comentar el repartiment territorial del vot de totes les formacions polítiques que van obtenir representació al Congrés dels Diputats.

El resultat al vostre Google site hauria de ser semblant al que apareix en aquest post de la pràctica 12 del geobatcubelles, només que afegint els comentaris corresponents.

Pràctica 10: mapa de les àrees urbanes de Catalunya

0

A l’apartat d’urbanització, al subapartat 10 es pot consultar la informació sobre la jerarquia urbana catalana. La darrera pràctica d’aquesta avaluació consisteix en identificar aquestes àrees al mapa de fusion tables elaborat a la pràctica 8. Com que no podem editar i traçar línies i polígons als mapes de fusion tables, exportarem la imatge i l’editarem en un programa d’edició d’imatges.

La jerarquia de la xarxa urbana catalana

 1. En el nivell més alt: Àrea metropolitana de Barcelona.Amb més del 60% de la població catalana. Exerceix funcions de centralitatadministrativa, econòmica i de serveis.És constituïda per una conurbació central (Barcelona i municipis més propers, comBadalona, Hospitalet, Sant Adrià,Sta.Coloma…) i dues corones de poblacions enles comarques veïnes. La segona corona inclou Mataró, Granollers, Terrassa,Sabadell, Martorell, Vilanova i la Geltrú… (ciutats industrials i capitals decomarca).
 2. En el segon nivell: Capitals de província (Tarragona, Lleida, Girona) poblacionsdels voltants.
 3. Tercer nivell: Ciutats mitjanes capitals comarcals, amb forta influència(supracomarcal) en el seu entorn: Tortosa, Manresa, Vic, Figueres, Olot, Igualada,Puigcerdà, Vilafranca del Penedès…
 4. Quart nivell: Capitals de comarca més petites o nuclis subcomarcals importants(turisme, indústria), com la Seu d’Urgell, Berga, Roses, Palamós, Amposta,Cambrils…

Activitat TIC d’avui dimecres 18 de gener de 2012

0

Avui tinc una sortida amb els de 1r de batxillerat. Molt probablement arribaré puntual per fer la nostra sessió d’avui a l’aula d’informàtica. A les 14h, estigueu a l’aula 213, i si jo no hi sóc, entreu i comenceu a treballar. Més tard o més d’hora arribaré i val la pena anar fent feina.

Igualment, us avanço en què consisteix la pràctica 8: l’evolució de l’índex d’urbanització al món. Cal cercar la informació necessària per a fer:

1. A Google docs, Gràfic que mostri l’evolució de l’índex d’urbanització en els darrers anys al món. (% de població vivint en assentaments urbans “urban population”).
2. En un mapa de Fusion Tables, la distribució de l’index d’urbanització per estats, per l’any més recent que estigui disponible. Recordeu que cal analitzar les dades per a decidir els intervals, i els colors/símbols del marcador a Fusion Tables.
3. Inserir tots dos en un nou article al vostre dossier digital amb el comentari corresponent.

Ja sabeu que les dades cal que siguin d’un organisme internacional reconegut: Nacions Unides (o bé la seva agència per als assentaments urbans), o bé El Banc Mundial. També teniu l’opció de Gapminder, però aquesta opció encara no l’hem treballar com a font de dades.

Comentar una piràmide de població

0

Aquí us adjunto la presentació del professor Isaac Buzo traduïda per Gabriel Roig:

Apunts sobre l’estructura demogràfica

0

A l’apartat de població, s’han actualitzat els recursos destinats a l’estudi de l’estructura demogràfica de la població, és a dir, composició per edats i sexe:

Les piràmides de població
Piràmides de tot el món, des de 1950 al 2050


Apunts sobre estructura de la població del professor Isaac Buzo
Estructura per edat i sexe de la població catalana, per Jordi Dolcet

Barraques: la ciutat oblidada

0

D’aquest documental cal anotar la següent informació a través del testimoni de tothom que apareix:

1. Llloc de procedència (d’on van emigrar?)
2. Raó de l’emigració (Per què van marxar?)
3. Lloc on van viure en primer lloc, en arribar a Barcelona, i condicions de vida.
4. Lloc de residència actual i com van aconseguir aquest habitatge.

Com es fa el mapa de la Tmi a Fusion Tables?

0

Tutorial de com el mapa de la Tmi al món.

Go to Top