Els EUA i les principals potències europees reconeixen el nou Estat

Un jove sostenint una bandera dels Estats Units i una d’albanesa unides ahir a Pristina
VALDRIN XHEMAJ / EFE

Els Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia, entre molts altres països, van anunciar ahir mateix el seu reconeixement de Kosovo com a Estat sota tutela internacional després que el Parlament kosovar declarés la vigíla la independència.

Els Estats Units van ser la primera potència a reconèixer la independència de la fins diumenge província sèrbia. Es va avançar el president nord-americà, George W. Bush, que des de Tanzània, on està fent una gira, va reconèixer que “Kosovo és un Estat independent”, sense anar més enllà. Poca estona després, la secretària d’Estat, Condoleezza Rice, aclaria des de Kenya que “els Estats Units han reconegut avui formalment Kosovo com un Estat independent. Felicitem el poble de Kosovo en aquesta ocasió històrica”. “Els Estats Units -va afegir- establiran relacions diplomàtiques [que] reforçaran els llaços especials d’amistat” entre els dos països.

La cap de la diplomàcia nord-americana va recordar la neteja ètnica que va patir aquest territori a mans dels serbis durant els anys 90. “La independència és l’única opció viable per promoure l’estabilitat a la regió”, va assenyalar Rice. La secretària d’Estat va voler deixar clar que, per al seu país, Kosovo no representava un precedent, ja que, en aquest cas, es dóna una “combinació inhabitual de factors” com el desmantellament de Iugoslàvia, el passat de neteja ètnica i els crims contra civils durant la guerra entre serbis i albanesos. Rice va aprofitar per “reafirmar l’amistat dels EUA amb Sèrbia”.

Pel que fa als Estats europeus, davant la manca de consens a la UE, els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set van optar per deixar que sigui cada Estat membre qui decideixi si dóna suport o no a la independència de Kosovo. Poc després d’anunciar-se aquesta decisió, diversos ministres d’Exteriors de la Unió van anunciar que els seus països procedirien a reconèixer el nou Estat.

Més adhesions

El cap de la diplomàcia francesa, Bernard Kouchner, va anunciar el reconeixement del seu país del nou Estat, que es va fer efectiu ahir al vespre i va predir que entre setze i dinou països de la UE ho farien ben aviat. El ministre d’Exteriors del Regne Unit, David Miliband, va indicar que “el govern britànic ha decidit reconèixer Kosovo” ahir mateix a la nit, mentre que el seu homòleg alemany, Frank-Walter Steinmeier, va explicar que Berlín també ha iniciat els tràmits per reconèixer Kosovo dimecres, el mateix dia que ho farà Itàlia.

Bèlgica, Croàcia i altres Estats van anunciar també ahir el reconeixement al nou Estat, mentre que Espanya, Moldàvia, Xipre i Romania, entre d’altres, s’hi van pronunciar en contra.

Notícia publicada al diari Avui el dimarts 19 de febrer de 2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top