La xarxa de ciutats i el creixement urbà al món actual

L’actual creixement de la població urbana mundial queda reflectit en la gran quantitat de sistemes urbans existents:

  • Àrea metropolitana: Àrea d’influència d’una ciutat central vers d’altres de la seva rodalia i que registren una intensitat molt elevada dels fluxos de persones, de béns i d’informació entre elles.
  • Conurbació: conjunt format per dues o més ciutats, amb les seves àrees metropolitanes. Són espais urbans continus i multipolars pròpia de països amb una organització política federal com els EUA o Alemanya.
  • Megalòpolis: Conjunt de diverses conurbacions i àrees metropolitanes que formen regions urbanes extenses. L’exemple més espectacular es troba a la costa est dels EUA entre Boston, Nova York, Filadèlfia i Washington.

En el cas dels països en vies de desenvolupament, cal parlar en molts casos d’hipertròfia, desenvolupament urbà excessiu d’una part del pais, on es produeix un fort desequilibri entre la ciutat principal i les altres ciutats del pais (Ciutat de Mèxic, Bangkok, entre moltes d’altres)

[slideshare id=41135&doc=counterurbanisation-7086]

L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

“Àrea o centre metropolità” per Oliol Bohigas, El Periodico, 22/05/2011
Segons Oriol Bohigas, la proposta d’agregar municipis a Barcelona és ineludible sigui qui sigui l’alcalde de Barcelona després de les eleccions del 22 de maig de 2011.

TV3. TELENOTÍCIES 2/2/2010

La nova organització territorial de Catalunya, a banda de les vegueries, es completa amb la creació de l’àrea metropolitana de Barcelona, que inclourà 36 municipis. Assumirà competències urbanístiques, a més del transport i medi ambient, de la meitat de la població catalana.

La megalòpoli europea

JORDI BORJA I EL PLANEJAMENT DE LA MOBILITAT A LES ÀREES URBANES DISPERSES

El mapa urbanístic de Catalunya.

 

Megalópolis, los espacios urbanos más grandes del mundo

Un comentari

  • karina (13 anys)

    Sónia em posa que el video en aquest moment no es possible la seva reproducció…

    KARINA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top