L’Índex de Desenvolupament Humà

0. Introducció
1. Nacions Unides: origen, objectius i organització
2. Els objectius del Mil.leni
3. IDH: definició, càlcul i mapes

Introducció
Aquest índex el calcula Nacions Unides. És un índex combinat que pretén informar sobre les condicions de vida, defugint d’aquesta manera de l’ús exclusiu del PIB/hab com a indicador de la riquesa d’un pais.

1. Nacions Unides: origen, objectius i organització
L’origen de Nacions Unides data de l’any 1945, després de l’acabament de la Segona guerra mundial a Europa (Conferència de San Francisco, abril 1945). Va ser ratificada a l’octubre pels membres permanents del Consell de seguretat.

Els objectius de Nacions Unides són:
Mantenir la pau i la seguretat internacionals
Fomentar les relacions d’amistat entre els països
Fomentar el respecte dels drets humans
Ser punt de trobada i de col.laboració entre països

L’any 1948 es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, que tenen les propietats de ser universals (per a tots els homes i les dones), permanents (no es pot ser temporalment privat) i no caduquen.

L’organització de Nacions Unides es sosté sobre dos elements principals que són la secretaria general i el consell de seguretat. Dins del Consell de seguretat hi ha cinc membres permanents (els quatre vencedors de la II guerra mundial -EUA, França, Regne Unit i Rússia- i la Xina) amb dret de vet, és a dir poden impedir l’assoliment d’un acord amb l’únic vot negatiu d’un d’ells.

Actualment, el Secretari general de Nacions Unides és el senyor Ban Ki Moon

Nacions Unides també compta amb agències especialitzades i pogrames per a coordinar l’assoliment dels seus objectius

2. Els objectius del Mil.lenni

En una cimera que va tenir lloc a la seu de Nacions Unides a Nova York l’any 2000 es van aprovar els Objectius del mil.lenni (ODM) per a donar un impuls decisiu i coordinat als esforços mundials en la lluita contra lña pobresa i a favor del desenvolupament.

3. IDF: definició, càlcul i mapes
El Programa de les Nacions Unides pel desenvolupament (PNUD) publica anualment l’Informe sobre el desenvolupament humà. L’índex de desenvolupament humà (IDH) i l’índex de desenvolupament relatiu al gènere (IDG) van néixer amb la pretensió de complementar els indicadors estrictament econòmics, amb informació estadística existent i comparable per a tots els estats del món. La mesura del desenvolupament humà se centra en tres dimensions:

  • la longevitat
  • el nivell educacional
  • el nivell de vida de les persones

idh

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top