Bloc amb recursos educatius per explicar el món des d'una perspectiva geogràfica.
06. Els efectes negatius de la globalització
El fenòmen de la globalització econòmica ha suposat una gran expansió de les activitats econòmiques d’abast mundial així com la generació de milions de nous llocs de treball fora de les àrees econòmiques més desenvolupades. Aquesta expansió no ha estat una via de reequilibri mundial sinò tot el contrari, ha servit per a incrementar les desigualtats entre els països més desenvolupats que continuen mantenint la posició hegemònica i la resta de països, tant els emergents com els perifèrics, aprofondint les diferències ja existent.
D’altres efectes a fer esment són:
- L’explotació laboral infantil. La deslocalització dels processos productius de baix valor afegit s’ha basat en molts casos en successives subcontractacions internacionals on el control sobre les condicions laborals dels treballadors desapareix. Aquest control nul comporta que en molts casos els treballadors estiguin sotmesos a condicions infrahumanes i que s’ocupi mà d’obra infantil.
- El turisme sexual. Els serveis han esdevingut mundials i l’oferta i la demanda es poden unir fàcilment gràcies a l’abaratiment i intensificació del transport aeri. D’aquest manera els països menys desenvolupats s’han introduït en el mercat global del turisme sexual gràcies a una demanda creixent que procedeix dels països desenvolupats i que en molt casos es satisfà amb menors d’edat de tots dos sexes.
- La globalitzacíó del crim. Així com les grans corporacions multinacionals s’han beneficiat de la liberalització dels intercanvis comercials i dels capitals i de l’obertura de les fronteres, també han aprofitat aquesta flexibilització les organitzacions criminals per esdevenir mundials. En aquest cas cal tenir present l’existènca de paradisos fiscals que permeten la circulació del diner negre de les organitzacions criminals.
sempre m’ha agradat aixo de l’economia i la globalització
els millors consells que podrieu haver-me donat