L’opera: una emoció. L’Orfeo

Ja sabeu que un dels fets musicals més importants del Barroc és el naixement de l’òpera. L’òpera és un espectacle per a ser represeenetat amb el text cantant, amb acompanyament orquestral i els elements escènics habituals del teatre (decorats, vestuari..)

L’Orfeo és la primera òpera escrita de la qual se’n conserva la partitura completa. Fou escrita pel compositor italià Claudio Monteverdi i escenificada per primera vegada a la cort de Màntua l’any 1607.

Les parts d’una òpera són:

1. Obertura: o introducció instrumental

2. Recitatiu: petit fragment narrat en el qual la música s’adapta al text. El recitatiu serveix per fer avançar la narració dels fets.

3. Aria: fragment melòdicament més expressiu, que canta un/una solista acompanyat per tota l’orquestra. En l’ària el personatge expressa els seus sentiments o pensament més íntims.

4. Interludis instrumentas i danses.

5. Fragments corals: intepretats per tot el cor

 

Us deixo un parell de videos perquè us els pugueu mirar amb tranquilitat.

En el primer sentireu l’Obertura i un primer fragment en estil Recitat intepretat per un personatge femení: la Música

En el segon un Duet interpretat per l’Orfeu i la seva estima Euridice. Quan ells acaben de cantar sentim una Dansa intepretada per l’orquestra i ballada i també un fragment per Cor. Així que en pocs minuts de música tindreu ocasió de veure i escoltar quines són les parts en què es divideix una òpera.