La viola de gamba: Jordi Savall

Què és la viola de gamba? És un instrument de corda fregada molt antic. Neix aproximadament cap a l’any 1400 i es va utilitzar especialment durant el Renaixement i el Barroc. Tot i que s’assembla als instruments de la família del violí, la viola de gamba té un altre orígen i una estructura diferent: fixeu-vos sobretot en la caixa d’espatlles caigudes (els violins les tenen rectes). La viola de gamba que es toca amb l’instument agafat entre les cames (gamba en italia vol dir cama) té aquests nom per diferenciar-la de les violes convencionals també conegudes com violes da braccio (bras)
Qui és Jordi Savall? Nascut a Igualada l’any 1941, és un dels millors violagambistes, director d’orquestra, musicòleg i especialista en música antiga que hi ha actualment en el panorama musical internacional.

“La música té un gran poder i aquest poder arriba a l’Univers. ¡Utilitzem-la perquè la pau torni al planeta! . Aquesta frase pronunciada recentment per Savall amb motiu del premi que li han concedit pel seu disc “Jerusalem. La ciutat de les dues paus: la pau celestial i la pau terrenal” em recorda a un altre català universal: Pau Casals (vegeu el Discurs de Pau Casals a les Nacions Unides l’any 1973

Com Casals, Jordi Savall sosté que la música és universal i una manera d’aconseguir la pau a través del seu llenguatge, un llenguatge que arriba a tothom siguin cristians, jueus o musulmans. És per això que el disc porta per títol “Jerusalem”, perquè ha estat des de sempre una ciutat de peregrinatge on les dues paus (la celesital i la terrenal) no s’han pogut aconseguir mai.

El passat més de gener  el programa de TV3 Sense Ficció va emetre un documental molt interessant sobre Jordi Savall la seva música i el seu ofici. Aquesta és un resum del programa: “Per primera vegada en un documental, Jordi Savall s’obre a parlar de la seva música i del seu ofici. Coincidint amb el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, el documental ha seguit, amb Jordi Savall i els col·laboradors més pròxims, el procés de creació de Dinastia Borja. La música del temps dels Borja, del papa Alexandre VI i dels seus fills, Cèsar i Lucrècia, fins a arribar a Sant Francesc de Borja -jesuïta i, probablement, compositor-, n’és el fil conductor” (Font: TV3 a la carta)

I aquest és el programa. Què ho disfruteu!!