Händel, Haendel i Handel?

Un 23 de febrer de 1685 naixia a Halle, Alemanya, un dels més grans compositors de la Història de la Música, Georg Friecrich Händel.

Avui no em dedicaré a fer una resenya biogràfica d’ell (si voleu podeu anar a la Wikipèdia i trobareu tota la seva biografia). El que em ve de gust per celebrar els 325 d’aquest jovenet del Barroc serà apuntar algunes anècdotes que a mi em semblen divertides o entretingudes.

1-Händel, Haendel i Handel? Com es deia realment? Bé, podeu escriure el seu nom de les tres maneres. Ell era alemany de naixement però es va nacionalitzar anglès que va ser el país on va viure la major part de la seva vida.

2. El seu pare volia que fos advocat, però ell que ja als 7 anys era un excepcional organista, va haver d’esperar que el seu pare es morís per dedicar-se a l’ofici de músic.

3. Tot i que no és un músic del Renaixement, va anar a Itàlia on va poder estudiar música gràcies a l’ajuda de la família Médici (grans mecenes del Renaixement).

4. A més de músic i compositor (escriu tant música religiosa com profana, així com  tan obres vocals com instrumentals), va ser empresari teatral.  Era tan murri pels negocis que en l’estrena  d’ El Messies i preveient que tindria molt d’èxit, en els anuncis del concert demanava a les senyores que no portessin vestits massa amples (faldilles amb aros i gran volada) perquè així podria vendre més entrades!!

5. El 1751 va perdre la vista i com Bach va morir cec el 1759.

I, evidentment, no podem passar la celebració sense escoltar una mica de música d’ell.  L’any passat els alumnes de l’institut es van fer un tip d’escoltar l’anthem (himne)  a la coronació del rei George II d’Anglaterra, “Zadok the Priest”. Els que sou del Barça ,i els que no ho sou també, sabeu que el 2009 va ser un any gloriós perquè, entre molts altres trofeus, els del FC Barcelona van guanyar la Copa de la Champions.

El que potser no sabeu és que l’Himne de la Champions League es una adaptació d’aquest himne que Händel va escriure l’any 1727 amb motiu de la coronació del monarca anglès. Us deixo els dos himnes pequè pugueu comparar.