F.J.Haydn: “el pare de la simfonia”

A Rohrau, un poblet prop de Viena, un dia com avui 31 de març però de 1732 naixia el compositor Franz Joseph Haydn. Ès un dels tres compositors més importants del Classicisme musical juntament amb Mozart i Beethoven.

D’orígen humil, va ser el segon dels dotze fills d’un fabricant de rodes de carro (una bona feina en aquella època en què penseu que no hi havia cotxes). Quan era només un infant, la seva privilegiada veu li obrí les portes a l’educació musical com a cantor de la Catedral de Viena.

Va treballar tota la vida per a tres prínceps de la família Esterhàzay. Els compositors del s. XVIII treballaven com a servidors a la cort o amb famílies aristocràtiques, com és el cas de Haydn i tenien la mateixa consideració social que un criat. A més d’escriure simfonies, òperes, operetes per al teatre de titelles, misses, música de dansa que li manava el príncep (com que era un criat no podia decidir què havia d’escriure i en qualsevol moment havia d’estar a disposició del príncep) havia d’encarregar-se dels músics de la cort i de tots els problemes que sorgíssin entre ells.

Va escriure 106 simfonies (Mozart en va escriure 41 i Beethoven 9) per la qual cosa se’l coneix com “el pare de la simfonia”.

Algunes de les seves simfonies contenen certs elements descriptius cosa que ha fet que siguin especialment conegudes pel gran públic. Aquest és el cas de la simfonia num. 101 també anomenada “El rellotge” perquè el segon moviment té un acompanyament que recorda el tic-tac del rellotge.

Simfonia num. 101 “El rellotge” de F.J. Haydn

1. Per saber més coses de Haydn, Mozart i Beethoven.  EL CLASSICISME I ELS SEUS COMPOSITORS

2. Com és com sona una orquestra simfònica?  L’ORQUESTRA SIMFÒNICA: PRESENTACIÓ I AUDICIÓ EN FLASH

3. Vols saber com és una partitura d’una simfonia?  “HEROICA” : SIMFONIA NUM. 3 DE L.V. BEETHOVEN

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *