Cantigas de Santa Maria

Durant el regnat d’Alfons X el Savi, rei de Castella i Lleó, entre 1250 i 1280, es van escriure les Cantigas de Santa Maria. És un manuscrit ple d’il·lustracions i miniatures en el qual es poden trobar més de quatre-centes melodies de lloança a la Mare de Deu. Aquestes melodies són d’orígen popular o amb influència gregoriana i són un mostra de la lírica medieval. Algunes són vocals; altres instrumentals, i altres són danses.

Alfons X el Savi, monarca, poeta i músic, era conegut amb aquest nom degut a l’impuls cultural que es va desenvolujpar a la seva cort, on es va envoltar de savis jueus, musulmans i cristians.

Les Cantigas són també molt importants perquè gràcies a les miniatures que il·lustren les seves pàgines s’han pogut conèixer la gran varietat i riquesa d’instruments que hi havia durant l’Edat Mitjana. Vegeu MINIATURES CANTIGAS DE SANTA MARIA

Aquí teniu la transcripció de la Cantiga num. 100 coneguda amb el nom de “Santa Maria Strela do dia”. Al llibre hi teniu la partitura.

“Santa Maria strela do dia”                Cantiga num. 100