Aniversari Rameau

rameauJean-Philippe Rameau, va néixer a Dijon el 25 de setembre de 1683 i va morir a Paris, un 12 de setembre de 1764. Fou compositor, clavecinista i teòric musical del barroc francès.

Va escriure nombròs repertori per a clavecí,  instrument que ell dominava a la perfecció, però també va destacar per la qualitat i la quantiat d’òperes que va escriure.

Les seves òperes, clarament diferenciades de l’estil operìstic italià, es caracteritzen per incloure el ballet d’una forma molt destacada. De fet l’òpera francesa era coneguda com a òpera-ballet justament per donar més importància als números dansats que als números cantats.

Rameau va ser un mestre en la composició d’òperes-ballet (en va escriure 31). Totes elles tenen una música bellíssima, però aquí en destacaré una: Les indes galants (Les índies galants). Aquesta òpera descriu les aventures amoroses dels protagonistes en diferents països exòtics (Turquia, Pèrsia, l’Imperi inca, Amèrica del nord). La música és elegant, amb un estil barroc francés ple d’ornaments (coneguts com a  roulades) i la posta en escena molt visual.

Ja que eren òperes on la dansa era l’element més present, he seleccionat dues escenes: la primera amb un estil barroc molt modernitzat i la segona una escena d’indis molt divertida.